Fogynál? Így állítsd össze az étrendedet

Életmódváltó program - 1. rész

Új sorozatunk első részében megnézzük, mi az a négy tényező, mely elengedhetetlen az eredményes és tartós változáshoz.

Azt gondoltuk ki, hogy segítünk megérteni neked a fogyókúra alapjait. Legfőképp, mert szerintünk szuper lenne, ha nem diétával, hanem életmódváltással érnék el a kitűzött célt mindannyian. Persze mindenki arra vágyik, hogy minél hamarabb álomalakja legyen. Ám utána mi lesz? Legtöbbször jön a jojó-effektus, azaz visszahízzuk a leadott kilókat, vagyis teljesen feleslegesen terheltük meg a szervezetünket, sőt még ártottunk is neki. 

Ebben a cikksorozatban különböző szakértőkkel végigvesszük először az étkezés alapjait, majd jön a  mozgás és a lelki rész. Mert így teljes a kör. Ha szeretnél 2019-re teljesen megújulni, akkor tarts velünk!

Oh, még valami: minden héten kapsz egy kis feladatot is. Ha velünk tartasz, és elvégzed a „házit”, konkrét, személyre szabott tervet állíthatsz össze magadnak.

A test átalakításának alapja a megfelelő étrend.

Nincs az az edzésterv, mellyel ellensúlyozni tudnánk egy rossz étrendet – hangsúlyozza Ádám Norbert, a Steelfit szakértő személyi edzője.

Ha szeretnénk maximális eredményeket elérni az edzésekkel, egyértelmű, hogy egy jól összeállított étrend nélkülözhetetlen.

Milyen az ideális súlycsökkentő étrend?
Milyen az ideális súlycsökkentő étrend?Shutterstock

Amikor az étrendet összeállítjuk, akkor fontos tisztázni az egyes összetevők fontossági sorrendjét és a prioritásokat. Nem sokra megyünk, például egy laktózmentes étrenddel, ha közben 3000 kalóriával többet eszünk, mint amennyit naponta elégetünk. Ennek megfelelően a következő prioritási sorrendet figyelembe véve kell az étrendünket összeállítani: 

#1 Kalóriák:

Sokan elfelejtik ezt az aprócska számítást, mégis eléggé félrecsúszhat a fogyókúra vagy diéta, ha nem figyelünk a matekra. A lényeg itt a bevitt és elégetett kalóriák egyensúlya. A megfelelő kalóriamennyiség beállítása önmagában az eredmények 60 százalékáért felelős.

#2 Makrók felosztása:

Egészen egyszerűen, hogy miből visszük be az előzőekben kiszámolt kalóriamennyiséget. Ez az eredmények további 20 százalékért lesz felelős.

#3 A táplálkozás időzítése:

Vagyis hogy mikor esszük meg, és hogyan osztjuk el az eltervezett ételmennyiséget. Ez az eredmények nagyjából 10 százalékát jelenti.

#4 A táplálék minősége és az étrend-kiegészítők:

Bármilyen meglepő, korántsem olyan lényeges, hogy rizst vagy krumplit, vagy épp kenyeret eszünk, amíg a bevitt kalóriák mennyiségét kontrolláljuk, a makrókat megfelelően osztjuk el és időzítjük a nap folyamán. A minőség mindössze az eredmények 5 százaléka, a kiegészítők további 5 százalékot tesznek hozzá.

Ne felejtsük el azonban, hogy ez így, százalékos arányban felosztva szép és jó, de nem jelenti azt, hogy az egyiket vagy másikat elhagyhatnánk. Ha a fenti négy összetevőből kihagyjuk bármelyiket, szinte egészen biztos, hogy nem lesz eredményes és tartós a diéta. 

1. feladat: 

Vegyél egy füzetet, és jegyezd fel pontokba szedve a napjaidat egy héten át. Írd fel, mikor kelsz, mit iszol, eszel, mit mikor csinálsz. Igen, még azt is, ha wc-re mész, vagy elmész meginni egy pohár bort a barátnőiddel! Az is fontos, hogy kezdd el figyelni a tested jelzéseit, például bizonyos ételek után fáradt vagy, vagy nehezen ébredsz, esetleg rád tör valamikor a falási roham. Figyeld magad, és írd le! Az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy valóban változtatni tudj, hogy megérted, megismered magad, a tested jelzéseit. Nemsokára folytatjuk! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek