Fogynál? Így állítsd össze az étrendedet

Életmódváltó program - 1. rész

Új sorozatunk első részében megnézzük, mi az a négy tényező, mely elengedhetetlen az eredményes és tartós változáshoz.

Azt gondoltuk ki, hogy segítünk megérteni neked a fogyókúra alapjait. Legfőképp, mert szerintünk szuper lenne, ha nem diétával, hanem életmódváltással érnék el a kitűzött célt mindannyian. Persze mindenki arra vágyik, hogy minél hamarabb álomalakja legyen. Ám utána mi lesz? Legtöbbször jön a jojó-effektus, azaz visszahízzuk a leadott kilókat, vagyis teljesen feleslegesen terheltük meg a szervezetünket, sőt még ártottunk is neki. 

Ebben a cikksorozatban különböző szakértőkkel végigvesszük először az étkezés alapjait, majd jön a  mozgás és a lelki rész. Mert így teljes a kör. Ha szeretnél 2019-re teljesen megújulni, akkor tarts velünk!

Oh, még valami: minden héten kapsz egy kis feladatot is. Ha velünk tartasz, és elvégzed a „házit”, konkrét, személyre szabott tervet állíthatsz össze magadnak.

A test átalakításának alapja a megfelelő étrend.

Nincs az az edzésterv, mellyel ellensúlyozni tudnánk egy rossz étrendet – hangsúlyozza Ádám Norbert, a Steelfit szakértő személyi edzője.

Ha szeretnénk maximális eredményeket elérni az edzésekkel, egyértelmű, hogy egy jól összeállított étrend nélkülözhetetlen.

Milyen az ideális súlycsökkentő étrend?
Milyen az ideális súlycsökkentő étrend?Fotó: Shutterstock

Amikor az étrendet összeállítjuk, akkor fontos tisztázni az egyes összetevők fontossági sorrendjét és a prioritásokat. Nem sokra megyünk, például egy laktózmentes étrenddel, ha közben 3000 kalóriával többet eszünk, mint amennyit naponta elégetünk. Ennek megfelelően a következő prioritási sorrendet figyelembe véve kell az étrendünket összeállítani: 

#1 Kalóriák:

Sokan elfelejtik ezt az aprócska számítást, mégis eléggé félrecsúszhat a fogyókúra vagy diéta, ha nem figyelünk a matekra. A lényeg itt a bevitt és elégetett kalóriák egyensúlya. A megfelelő kalóriamennyiség beállítása önmagában az eredmények 60 százalékáért felelős.

#2 Makrók felosztása:

Egészen egyszerűen, hogy miből visszük be az előzőekben kiszámolt kalóriamennyiséget. Ez az eredmények további 20 százalékért lesz felelős.

#3 A táplálkozás időzítése:

Vagyis hogy mikor esszük meg, és hogyan osztjuk el az eltervezett ételmennyiséget. Ez az eredmények nagyjából 10 százalékát jelenti.

#4 A táplálék minősége és az étrend-kiegészítők:

Bármilyen meglepő, korántsem olyan lényeges, hogy rizst vagy krumplit, vagy épp kenyeret eszünk, amíg a bevitt kalóriák mennyiségét kontrolláljuk, a makrókat megfelelően osztjuk el és időzítjük a nap folyamán. A minőség mindössze az eredmények 5 százaléka, a kiegészítők további 5 százalékot tesznek hozzá.

Ne felejtsük el azonban, hogy ez így, százalékos arányban felosztva szép és jó, de nem jelenti azt, hogy az egyiket vagy másikat elhagyhatnánk. Ha a fenti négy összetevőből kihagyjuk bármelyiket, szinte egészen biztos, hogy nem lesz eredményes és tartós a diéta. 

1. feladat: 

Vegyél egy füzetet, és jegyezd fel pontokba szedve a napjaidat egy héten át. Írd fel, mikor kelsz, mit iszol, eszel, mit mikor csinálsz. Igen, még azt is, ha wc-re mész, vagy elmész meginni egy pohár bort a barátnőiddel! Az is fontos, hogy kezdd el figyelni a tested jelzéseit, például bizonyos ételek után fáradt vagy, vagy nehezen ébredsz, esetleg rád tör valamikor a falási roham. Figyeld magad, és írd le! Az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy valóban változtatni tudj, hogy megérted, megismered magad, a tested jelzéseit. Nemsokára folytatjuk! 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.