Így iktasd be a futást a mindennapjaidba

A reggelt kocogással indítva energiával töltekezve vághatunk neki a napnak, ha pedig este futunk neki, kiváló levezetés és stresszoldás. Na de sokszor hiába szeretnénk, valahogy mégsem jut rá idő. Mutatjuk, hogyan tervezd be, hogy biztosan nekivágj!

Egy jó cipő és megfelelő talaj, na meg persze elszántság – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy a futás, ez a rendkívül egészséges és egyszerű mozgásforma mindennapjaink részévé váljon. Szervezetünkre és szellemünkre gyakorolt jótékony hatásainak szinte se vége, se hossza: receptre kellene felírni mindenkinek!

Hiába tudjuk, hogy mennyire jót tesz, milyen kiválóan formálja a testünket vagy pihenteti a napi robotban megfáradt agyunkat és stresszben meggyűrt idegrendszerünket, mégis mindig van kifogás, hogy miért majd holnap és nem ma indulunk neki. Pedig ha végre legyőzzük lustaságunkat, és kellő elhatározással belevágunk, akkor a futás igen gyorsan megtérülő, szép és látványos eredményeket – nem kevés sikerélményt – hozó, és egy idő után nélkülözhetetlen mozgásforma lesz.

10 tipp, ami segít beilleszteni a futást a napirendedbe

1. Készíts tervet!

Legjobb, ha nem vállalod túl magad, inkább rövid periódusokban gondolkodsz: kezdetben heti tervet felállítva kialakíthatod a számodra megfelelő idő- és távbeli mennyiséget.

2. Keress társat!

Ha nem gondolod magad elég kitartó típusnak, tanácsos társsal együtt belevágni a futásba. Egy barátnőddel vagy a kedveseddel egymást is motiválva, a mélypontokon átsegítve nagyobb eséllyel indulhatsz neki az életmódváltásnak.

3. Hasznosat a hasznossal!

Ha kutyád van, akkor nyert ügyed is: a napi séta helyett iktasd be a futást. Így nem kell plusz időt találnod az újfajta mozgásformára, kedvenceddel is igazán tartalmas időt tölthetsz együtt.

4. Kelj fel korábban!

Elsőre rosszul hangzik? Pedig hidd el, megéri! Kezdőként elég egy fél órát elcsenni az alvásból: a sikerélmény, a táv legyűrése után a frissítő zuhany és a benned pezsgő energia kárpótolni fog érte!

5. Barátkozz!

Ha pár hétig kitartasz, amellett, hogy érzed a futás jótékony hatásait, egyre többször futsz össze ismerős arcokkal a távodon. Szerezz futótársat, barátkozz, köss új ismeretségeket, és kérj a már rutinosabbaktól hasznos tanácsokat!

6. Töltsd ki az üresjáratot!

Edzésre, különórára, zeneiskolába kell vinni a gyerkőcöt? A várakozással töltendő fél vagy háromnegyed óra se legyen a kocsiban üldögélős üresjárat! Vidd magaddal a futócipőt, és hajrá!

Iktasd be a futást a mindennapjaidba!
Iktasd be a futást a mindennapjaidba!Shutterstock

7. Szaladj haza!

Ne az otthon hagyott telefontöltőért, hanem a nap végén munkából haza! Villamos, troli vagy busz helyett húzz futócipőt. Még az is lehet, hogy előbb megérkezel, mintha a dugóban vesztegelnél.

8. Vidd magaddal!

Még pici a gyereked? A legtöbb edzőteremben már működik gyerekmegőrző, így akkor sem kell lemondanod a futásról, ha kismama vagy. Csak épp a természet helyett a futópad lágy ölén teljesíted a távot.

9. Lépésről lépésre

Ha nem igazán sportoltál korábban, fontos, hogy figyelmet fordíts a bemelegítésre, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket! Ha tempós sétával indítasz, majd fokozatosan növeled az iramot, időt is spórolhatsz.

10. Ne add fel!

Ha már túl vagy az első futós heteken, biztosan eljön az idő, amikor mélypontra érkezel, amikor esetleg úgy érzed, nem fejlődsz, és mintha ólomsúlyokat cipelnél a lábadon. Meg amúgy is: mennyivel kényelmesebb lenne tévét nézni! Az átmeneti megtorpanás ne szegje kedvedet! Ne add fel, hidd el: megéri folytatni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek