Miről árulkodnak a fehér foltok a körmödön?

Kering néhány elmélet azzal kapcsolatban, mi okozza a fehér foltokat. Vannak, akik szerint vitaminhiány, mások szerint kimerültség, mérgezés vagy más súlyosabb betegség melléktünetei a pöttyök. Mindenkinek igaza lehet egy kicsit.

A sokszor szabályos pöttyök, máskor nagyobb foltok, néha vízszintes csíkok formájában megjelenő tünetcsoportot a tudomány leukonychiának nevezi. Nyugalom, a  jelenség hátterében legtöbbször a nevénél kevésbé riasztó okok állnak. Lássuk, a Healthline szerint mi okozhat fehér foltokat!

Allergiás reakció

Vizsgáld fölül a manikűrödet! Könnyen lehet, hogy a gyakran használt körömlakkod vagy körömápolód valamely összetevőjére vagy allergiás, sőt a műkörömépítéshez használt anyagok között is lehet érzékenységet kiváltó anyag. Allergizálhatnak továbbá az egyes tisztítószerek is – vagyis szinte minden, ami közvetlen kapcsolatba kerül a körmöddel. Ha gyanús, hogy allergia áll a háttérben, néhány hétig állj le az adott termék használatával és figyeld meg, mi történik! Ha semmi nem változik, vagy újabb foltok jelennek meg, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost. A vegyszerektől egyébként is védd a kezed, takarításkor, mosogatáskor használj gumikesztyűt. Így kezed korai öregedését is megelőzheted. 

Gomba

A körömgombásodás sem a legvadabb stádiummal kezdődik. Kezdeti jele lehet néhány ártatlannak tűnő apró folt vagy csík is, már csak ezért is figyelj oda minden elváltozásra! Ha a tüneteid hetek alatt sem szűnnek, sőt egyre nagyobb területet érint a fehéredés, illetve ha a körmöd elvékonyodik, lemezessé, törékennyé válik, mindenképpen keress fel bőrgyógyászt, hogy idejében a végére járhasson a dolognak.

shutterstock 147422630
Shutterstock

Sérülés

A körömfelület vagy a körömágy sérülései szintén okozhatnak fehér foltokat. Ezek felismerése (illetve a kiváltó okkal való összekapcsolásuk) sokszor nehéz, mert a köröm lassan nő, és néha hetek is eltelhetnek a sérülés és a fehér folt felbukkanása között. Mindenesetre ha komolyan beverted, vagy odacsuktad valamelyik ujjad, esetleg rendszeresen rágod a körmöd vagy piszkálod a körömágyi területet, számíthatsz rá, hogy foltos leszel. A gyakori és nem kellően óvatos manikűr is okozhat foltosodást. A túl erős nyomás, a körömágy erőteljes visszatolása az adott pillanatban lehet, hogy nem okoz fájdalmat, de sérülést annál inkább, s ez pár héttel később fehér foltként realizálódik majd.

Hiánybetegségek

Azoknak is igazuk van, akik a fehér foltok mögött valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiányt sejtenek. Leggyakrabban a B6-vitamin, illetve a cink és kalcium alacsony szintje okoz foltosodást. Ha más, ásványianyag-hiányra utaló tünetet is észlelsz (fáradtság, levertség, hajhullás), érdemes lehet orvosoddal egyeztetve valamilyen étrendkiegészítő után nézni és kiegyensúlyozottabban táplálkozni.  A változást hónapok távlatában tudod majd mérni.

Súlyosabb betegségek

Egyes komolyabb elváltozások kísérő tünete is lehet a pöttyösödés, de az eseteknek csak nagyon kis százalékában van erről szó, ezért a körömfoltok önmagukban nem alkalmasak belgyógyászati diagnózis felállítására. Mindenesetre az általánosan rossz egészségi állapot, egyes májbetegségek,a tüdőgyulladás, az ekcéma, a pszoriázis, sőt akár az arzénmérgezés is okozhat körömelváltozást. Azt, hogy van-e ilyen súlyosabb ok a háttérben, csak alapos szakorvosi kivizsgálással lehet megállapítani - elsőre kérlek, ne ezektől félj!

Rendben, de velem mi van?

Sokat segít, ha felteszel magadnak néhány kérdést, és közelebbről is szemügyre veszed a foltjaidat. Az apró, gombostűfejnyi és szabályos pöttyök valamilyen allergiás reakcióra utalhatnak, míg a köröm közepén megjelenő nagyobb folt inkább sérülésre enged következtetni. A keresztirányú csíkok oka is lehet sérülés, de ezeket érdemes orvosnak is megmutatni, mert a fentebb felsorolt komolyabb betegségek kísérő tünetei is lehetnek. Vedd fel a kórtörténeted: járj utána, hogy az elmúlt hetekben érte-e sérülés a körmöd, és tudod-e ehhez kötni a folt megjelenését. Van-e valamilyen más tüneted is, romlott-e általában a körmöd minősége, utal-e más tünet is például vitaminhiányra? Érzel fájdalmat, ha megnyomod a foltot? Ha átgondolod a fentieket és alaposan megvizsgálod az elváltozásokat, könnyebb lesz a továbbiakról döntened.

Mikor lesz ennek vége?

Lehet, hogy nagyon hamar, de az is lehet, hogy soha: egyes foltok minden előzmény nélkül tűnnek fel, viszont az eltűnésükre legalább annyit kell várnod, míg a köröm túlnő az ujjbegyeden és le tudod vágni. Olyan is van, hogy időről időre feltűnnek újabb, ártalmatlan elszíneződések. 

Ha allergiás reakcióra gyanakszol, hanyagold kicsit a problémás terméket és figyeld a változást. Ha hetek elteltével sem tapasztalsz változást, érdemes lehet orvosnak is megmutatni a körmöd. Ha gombára tippelsz, minél hamarabb keress fel orvost, aki a belsőleges kezelést valószínűleg felületi ecsetelővel vagy krémmel is kiegészíti. Legyél türelmes! A gombás fertőzés kiirtásához akár 3 hónap is szükség lehet! Fontos, hogy ne hagyd abba a kezelést a megadott idő előtt akkor sem, ha ugrásszerű javulást érzel. A kezelés teljes időtartamára szükség van ahhoz, hogy teljesen megszabadulj a gombától.

Ha zavarnak a foltok, csábító lehet, hogy lakkal fedd el őket, de ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Gombásodás esetén lassíthatja a gyógyulási folyamatot, ha pedig az allergiát okozó készítmény után kutatsz, megint csak nehezíti a dolgod. Ha azonban egy sérülésnek köszönhető, vagy vitaminhiány okozta folt zavar nagyon, mehet rá a sokféle színes lakk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek