Szorulásra, éhségre, edzéshez, fogyáshoz: egyél reggel zabot! Jó lesz!

Éhes vagy, de szeretnéd megőrizni a vonalaidat, és még az emésztésednek is kedveznél? Akkor nosza: zabra fel!

A zab igazi jolly joker a gabonafélek között: amellett, hogy tápláló, nagyon egészséges is, hiszen kimondottan jótékony hatással van az emésztésre. Tisztítja a vastagbelet, így igazi „kéményseprője” az emésztőrendszernek. Hegyesi Alexa fitneszedző szerint a legjobbat akkor tesszük a testünkkel, ha a napunkat egy finom zabos reggelivel indítjuk.

Alapvetően a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen egyaránt készíthető belőle palacsinta, zabkása, de panírként a fehér lisztet is kiválóan helyettesíthetjük vele. Edzés után különösen fontos a fehérjedús, rostban és vitaminokban gazdag étel fogyasztása, ennek pedig a zab tökéletesen megfelel: kiváló kálium-, magnézium-, kalcium-, foszfor-, mangán-, és szelénforrás, valamint vasat is tartalmaz. Serkenti az emésztést, ugyanakkor hosszú időre teltségérzetet biztosít, a benne található béta-glükán pedig segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását.

A legkönnyebben elkészíthető étel a zabkása, amit ízesíthetünk mézzel, fahéjjal, kakaóval vagy gyümölcsökkel. Gluténérzékenyeknek sem kell lemondani erről a szuper alapanyagról, hiszen a zab eredetileg nem tartalmazza az allergént, ráadásul gluténmentes változatban is kapható!

Banános, fahéjas zabkása

Hozzávalók:

  • 1 banán 
  • 7 ek. zabpehely (apró szemű) 
  • 5 dl kókusztej 
  • csipet só 
  • 1 kk. fahéj 
  • késhegynyi szerecsendió 
  • 1-2 tk. méz 


A kókusztejhez hozzáadjuk a fűszereket és a zabot. Közepes lángon folyamatosan kevergetve a forrástól számítva körülbelül 6-8 percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a péppé tört banánt és ízlés szerint a mézet.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek