Ráncok, erek, foltok: mit tehetsz a kéz öregedése ellen?

Amikor az arcodról van szó, biztosan nagyon figyelsz, hogy az évek minél kevesebb nyomot hagyjanak rajta. Hidratáló és revitalizáló krémek, ránctalanítók - felkensz mindent, hogy fiatalos maradjon a bőröd. De mutasd csak a kezed! Jól teszed, ha azt is ilyen körültekintéssel ápolod, mert azonnal elmondja, hány éves vagy.

Emlékszel még a reklámra, amikor a lépcsőházban leszaladó tini lecsókolomozott egy magad korabeli nőt, aki balga módon nem használta a reklámozott krémet? Ha nem szeretnéd, hogy téged is hasonló inzultus érjen, kövesd inkább Ranella Hirsch dermatológus tanácsait.

Nézzük, melyek azok az "öregkéz" tünetek, amikkel jó volna kezdeni valamit!

1. Öregségi foltok

A név mondjuk rögtön félrevezető, mert a pöttyöknek tulajdonképpen nincs közük az öregedéshez, vagy ha van is: csak nagyon áttételesen. A foltokat ugyanis az UV-sugárzás okozza. A káros behatást egész életünkben gyűjtögetjük, mint ahogy a leégések is egy egész életen át hozzák a bajt a fejünkre.  De valóban: ha nem vagy napőrült, csak kb. 50 éves kor körül válnak láthatóvá a foltok. Ha nem is húzol ezentúl glaszékesztyűt, annyit megtehetsz, hogy reggelente kensz némi fényvédővel is ellátott hidratálót a kezedre. Ha pedig tényleg sokat vagy a napon, rendszeresen újrakrémezheted magad. Ha már vannak foltjaid, érdemes lehet a halványító krémek polcán is körülnézned, de mindenképpen konzultálj hozzáértővel, mert a nem jól használt halványító többet árt, mint használ.

2. Ráncok

Ha a kézbőröd petyhüdt és kezd ráncos lenni, sürgősen közbe kell avatkoznod. Amit az arcodra kentél eddig, lassan a kezedre is rá fog férni: extra és gazdag hatóanyagok, kollagén, retinol - még akkor is, ha az ezeket tartalmazó készítmények sokkal drágábbak, mint az a krém, amit általában használsz. Érdemes érdeklődnöd a patikában is, nem kevernek-e valamilyen speciális mixet kifejezetten érett bőrre, sőt az is lehet, hogy a bőrgyógyászod valamilyen receptköteles és extra hatékony terméket ajánl. Beszélj a kezedről az ahhoz értő szakemberekkel, hogy ne az Ady-vers jusson mindenkinek az eszébe, ha rápillant.

3. Kezeden a metróhálózat térképe?

Na igen, a seprűszerű vénák sem az arcon, sem a kézen nem mutatnak túl jól, és nem is kölcsönöznek fiatalos külsőt. A rossz hír, hogy véglegesen eltüntetni csak sebészi beavatkozással lehet őket - megértem, ha ehhez nincs feltétlenül kedved. Ha kevésbé invazív módszert keresel: próbáld ki az extrán fedő alapozókat. A modern készítmények akár még egy tetoválást is láthatatlanná tesznek, és van már köztük kifejezetten kézre/lábra kifejlesztett változat: érdemes kísérletezni velük. 

4. Kiszáradt folyómeder?

A repedezett, rugalmatlan bőr minden, csak nem fiatalos, míg a hidratált és puha még egy-két folttal tarkázva is kacsónak számít. A kéz szárazsága a leggyakoribb öregítő tünet, de szerencsére ezen a legkönnyebb segíteni. A rendszeres hidratálás mellett heti egy alkalommal komolyabban is nekiállhatsz a puhításnak. Használj bőrradírt, hogy eltüntesd az elhalt hámsejteket, majd vigyél fel tápláló krémet, amit esetleg te magad is dúsíthatsz glicerinnel. Az egészet dunsztolhatod is fóliával, majd arra húzott kesztyűvel de van egyszerűbb és kényelmesebb megoldás is: már viseltes zokniból egy-két vágással manikűrkesztyűt készíthetsz, amit nem sajnálsz akkor sem, ha krémes lesz. 

Kenj, kenj, kenj!
Kenj, kenj, kenj!Shutterstock

5. Elszíneződött körmök?

Juj, idősödő, dohányos, macskás nő stílus. Először azt kellene kisütni, mi okozza az elszíneződést. Ha hosszú távon fennáll ez az állapot, és esetleg még fáj is a körmöd, keress fel sürgősen egy bőrgyógyászt, mert lehet, hogy gomba van a háttérben. Ha nincs ilyen komoly baj, gyanakodhatsz bizonyos gyógyszerek okozta mellékhatásra, a túl sötét körömlakkra, vagy beláthatod, hogy a dohányzás még a körmeidnek is árt. A tüneti kezelés a citromleves dörzsölés lehet, ha pedig megelőznéd az elszíneződést: tedd le a cigit, és a sötétebb körömlakkok alá mindig vigyél fel egy átlátszó réteget is. 

6. Avétos manikűr?

A körömápolásban is vannak divatok. És ahogy egy régi hajvágástól vagy ódivatú ruhától, úgy a régies manikűrtől is öregebbnek tűnhetsz. Sem a kúp alakúra reszelt, sem a méteres francia nem divat már (praktikusság szempontjából sem jó választás), most a rövidebb köröm a menő. Ha csinosra vágott körmeidre merész lakkot kensz, a színek minden apró hibát el fognak halványítani. Arra azért figyelj, hogy trend ide vagy oda: maradj a klasszikusabb árnyalatoknál. Egy mély bordó vagy decens lila sokkal jobban fog állni, mint a rikító sárga vagy zöld, még akkor is, ha éppen a neonköröm a legaktuálisabb trend. 

Negyven felett inkább már ne.
Negyven felett inkább már ne.Shutterstock

7. Töredezett körmök?

Utoljára Édes Anna kezei voltak ilyen törődöttek? Nézz a körmödre, mert a töredezett karmok ápolatlannak hatnak, öregítik a kezed, ráadásul beleakadnak mindenbe. Részben alkati kérdés, mennyire ellenálló és vitális a körmünk, de bármit is örököltél, segíthetsz magadon a gondos és rendszeres vágással, a B-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőkkel vagy a kifejezetten erre a célra kifejlesztett kapszulákkal. Egy vérvétel után próbálkozhatsz vaspótlással is, sokszor annak egyik tünete a körmök töredezése. Ja, és védd őket! A házimunkához húzz gumikesztyűt, hogy ne érjenek a vegyszerek, és az évszakok változását is kövesd le: ne tedd ki hónak-szélnek a kezedet! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra