A propolisz a gyomorpanaszoktól a mellrákig mindenre jó. Tényleg!

Manapság bevett szokás kitenni a "superfood" feliratot egy-egy ételre, ha annak egynél több pozitív egészségügyi hatását bizonyítják be - ezek ráadásul jellemzően olyan ételek vagy összetevők, amiket addig nem, vagy csak kevésbé ismertünk. A propolisz esetében viszont teljesen megalapozott, és cseppet sem túlzó a jelző - még akkor sem, ha ezt az anyagot már az ókori Egyiptomban is jól ismerték és előszeretettel használták is.

Ennek a méhek által gyűjtött és átalakított csodaszernek megszámlálhatatlanul sok, klinikailag is igazolt pozitív tulajdonsága van, érdemes ezért kicsit jobban megismerkedni vele.

Mi is az a propolisz?

A propolisz vagy méhszurok egy ragacsos (jellemzően barnás vagy sárgás, de az alapjául szolgáló anyagtól függően akár piros/zöld/fekete színű) anyag, amit a méhek a nektárgyűjtési uborkaszezonban szednek össze a fák rügyeiről, a levelek tövéről, és amit aztán átalakítás után kaptáruk védelmében használnak fel.

A ragacs, amivel többek között a kaptár egyes sérüléseit javítják ki, és bejáratokat zárnak le, tulajdonképpen a méhközösség egészének immunrendszere: mechanikai úton vágja el az utat a betörni kívánó kórokozók vagy rovarok előtt, antiszeptikus hatásával pedig a kaptáron kívül és belül is küzd a legkülönfélébb fertőzések ellen.

Amit tehát a méhek szigetelésre és a betolakodók elleni védelemre használnak, mi funkcionális élelmiszerként tudunk egészségünk szolgálatába állítani.

Mi van benne, hogy ennyire jó?

Gyantákat, balzsamokat, esszenciális olajokat, pollent és még egy csomó fontos természetes összetevőt tartalmaz. Úgy tűnik, a méhek a különböző növényi anyagok legjobbjait válogatták össze ebbe a szuperragacsba, melynek legjobb tulajdonsága talán igen magas flavonoidtartalma: a növényi anyagcsere e termékeinek rengeteg pozitív hatása van, melyek közül néhányra éppen kedvenc Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert mutatott rá. Ezenkívül gyulladáscsökkentő kalkonokkal és terpénekkel is jócskán el van látva a propolisz, de vitamin- és ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: a B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminok mellett magnéziumból, kalciumból, cinkből, vasból és magnéziumból is szuperételhez méltó mennyiséget tartalmaz. A bioaktív összetevőkben gazdag anyagot számtalan emberi nyavalyára sikerrel alkalmazzák. 

Igazi elixír.
Igazi elixír.Shutterstock

Propolisz a bélrendszer fertőzései ellen

A propolisz a különböző fertőzések és élősködők elleni harcban rendkívül hatékonynak bizonyul – nem véletlenül, hiszen eleve hasonló céllal gyűjtik/készítik a méhek is. Ráadásul a propolisz nem csak besegít, ha fertőzést kell kezelni.

Egy klinikai vizsgálatban az egysejtű Giardia élősködő által okozott (hasmenéssel és más gyomorpanaszokkal együtt járó) giadiosisnál a propoliszos kezelés hatékonysága 52-62 százalék között mozgott, míg a hagyományos gyógyszer hatékonysága mindössze 40 százalékos volt. Vagyis ez a természetes anyag simán lenyomta a mesterséges, célzottan az élősködő ellen kialakított szert. Szintén nagyon jó eredményeket mutatott a méhszurok az igen elterjedt Helicobacter pylori fertőzés kezelésében is, és széles spektrumú antibakteriális, parazitaellenes hatását is több alkalommal bizonyította.

Propolisz és nőgyógyászat

A nők jelentős részét érintő (akár bakteriális, akár gombás eredetű) nőgyógyászati fertőzések  kezelésében szintén nagyon jól teljesít a propolisz: már 5%-os vizes oldata is segíti a hüvelyflóra egészségének megőrzését, ami elengedhetetlen a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához. Amellett, hogy antibakteriális és gombaölő hatása van, vagyis képes a fertőzés visszaszorítására, a tüneti kezelésben is erős: enyhíti a gyulladás és a viszketés tüneteit is. A visszatérő hüvelygombás fertőzés kezelésében ezért nagyon fontos szerepe lehet, főleg azon páciensek esetében, akik az antibiotikumkúrát esetleges keresztérzékenység miatt nem vehetik igénybe.

Szájüregi előnyök

A propolisz antibakteriális hatása itt is igen jól jön, hiszen segíthet megakadályozni a fogszuvasodást. Mindemellett a lepedék lerakódását, és ezzel a fogkőképződést is gátolja, illetve lassítja, így a fogászatban való felhasználhatósága is igen sokrétű – nem véletlenül gyakori alapanyaga a különböző bio fogkrémeknek. A propoliszos szájvizek (szintén gyulladáscsökkentő tulajdonságuk miatt) segítenek a szájsebészeti beavatkozások utáni lábadozásban, gyógyulásban, az ínygyulladás kialakulásának megakadályozásában és még a kellemetlen lehelettel is felveszik a harcot. 

Vizes oldatával akár öblögethetsz is.
Vizes oldatával akár öblögethetsz is.Shutterstock

Onkológia

A propolisz olyat tud, amit kevés más anyag: úgy segíti a rákos sejtek pusztulását, hogy közben az egészséges sejteknek nem árt. A legbiztatóbb tudományos eredményeket eddig a mellrák kezelésében mutatta, de a melanoma és a tüdőrák gyógyításával kapcsolatban is vannak már hozzá kapcsolható ígéretes eredmények. A hatásmechanizmus mindegyik ráktípusnál hasonló: a propolisz bizonyos esetekben gátolja a rossz, de nem zavarja az egészséges sejtek szaporodását. Természetesen nagyon messze vagyunk még attól, hogy propolisszal gyógyítsuk a rákot, de szervezetünk támogatására érdemes lehet élni vele. 

Bőrgyógyászat

Antiallergén, gyulladáscsökkentő és antimikrobális tulajdonságai a bőrgyógyászatban is megkerülhetetlenné teszik, sőt: a kollagéntermelést serkentő hatásából kozmetikai készítmények is sokat profitálhatnak. Szintén utóbbi hatásának köszönhető, hogy a sebgyógyulást is gyorsítja és egyes kísérő bőrtünetek ápolásában (például diabéteszes láb kezelésében) is fontos szerepet játszhat. 

A méhektől több egészségvédő anyagot kapunk - a propolisz csak az egyik, amivel érdemes közelebbről is megismerkedni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek