Melyik a legjobb póz az egészséges székeléshez?

A paleolit reneszánsza nem csak a táplálkozástudományban érezteti a hatását. Az már fel sem tűnik, ha újabb ételeket kell kizárnunk az étrendünkből, mert őseink se ették, vagy a főtt ennivaló keveredik gyanúba, mert sok tízezer évig nyerset kajáltunk, de úgy néz ki, vécézni is jobban tudtunk, amíg nem volt vécé.

Bár a megfelelő székelési pózzal kapcsolatos vizsgálatok nevetségesen kevés résztvevő bevonásával készültek (10-30 főt lehetett erre rávenni), összességében mind arra mutattak, hogy sokkal inkább guggolni kellene, mint ülni, ha könnyebbé és gyorsabbá szeretnénk tenni a folyamatot. Gondolj bele: végül is tényleg csak az elmúlt néhány száz évben (és nem is mindannyian) szoktunk rá az üldögélésre...

Hogy működik?

Ha guggolsz, nagyobb erőt tudsz kifejteni amikor préselsz, a széklet átengedését lehetővé tevő izmok könnyebben lazulnak el, és a gravitáció segítségét is jobban igénybe tudod így venni, ha a térded magasabban van, mint a feneked. Az eredmény? Gyorsabb és gördülékenyebb folyamat és egy csomó kivédett egészségügyi kockázat.

Viszlát, aranyér?

Az aranyér kialakulását sok tényező befolyásolja. Elősegítheti az érbetegségekre való hajlam, a túlsúly, a renyhe emésztés és rendszeres (vagy pl. terhesség kapcsán fellépő) székrekedés, és kísérő tünete lehet más jellegű betegségnek is. Ha a genetikát nem is tudod befolyásolni, a vécén töltött időn és erőlködésen spórolva is jót teszel magadnak. 

Muszáj guggolni?

Érthető, ha furcsának tűnik a guggolós ötlet, főleg nálunk, ahol ugye a kagylón kellene megoldani (egyes mediterrán és balkáni országokban eleve a földön van a lyuk, tehát muszáj úgy csinálni), de egy próbát esetleg megér. Mindazonáltal, ha minden rendben az emésztéseddel és eddig is sima ügy volt pontot tenni a folyamat végére, nem kell megtanulnod egyensúlyozni, nyugodtan csináld úgy, ahogy eddig. Vagy csórd el a gyerek fellépőjét és éld át az egészséges székelés élményét!

Szerinted?

  • Most már maradok ülve. 2153
  • Kipróbálom. 775
  • Csak a Balkánon! 624
  • Ezer éve így csinálom. 508
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.