Így aludj, hogy mindig ragyogó arcbőrrel kelhess

Többnyire nagyon sok pénzt és időt áldozunk arra, hogy szép legyen a bőrünk. Különböző kozmetikai kezelések, életkorunkra és bőrtípusunkra szabott arckrémek, pakolások, smink, radírok – felsorolni is nehéz, mi mindennel szépíthető a bőr. Igaz, hogy ezek a termékek nagyon jók tudnak lenni, de a legtöbbet egy egészen filléres dologgal tehetsz a bőrödért: aludj eleget, jól és okosan.

Köztudott, hogy testünk alvás közben sem pihen: ilyenkor azon dolgozik, hogy megújítsa a sejteket, helyrehozza a nap során elszenvedett károkat, és felkészüljön a következőre. Ilyenkor bőröd is átmegy egy nagygenerálon, ha segíted vagy csak hagyod dolgozni szervezetedet. A Healthline.com  összeszedte azokat az apróságokat, amikkel te is a legtöbbet hozhatod ki az alvásból.

Hogy hat az alvás a bőrödre?

Röviden: nagyjából úgy, mint egy méregdrága krém. Segít megelőzni a ráncokat, élénkíti a bőrszínt, feszesít és csökkenti a karikákat.

kutatások azt mutatják, hogy már néhány elbliccelt óra is petyhüdt szemhéjat, dagadó szemeket, sötét karikákat, fakó bőrt és több ráncot eredményez. Ha pedig hosszabb távon keveset alszol, nem tudod kivédeni a káros környezeti hatásokat és felgyorsítod az öregedést, vagyis bőröd megjelenését jó eséllyel gyatrának látod majd. Szóval nincs mese, muszáj pihenni!

Nagy egyéni eltérések lehetnek abban, hogy kinek mekkora az alvásigénye, de mai tudásunk szerint hét és kilenc óra közötti az a mennyiség, amivel kielégíted tested szükségleteit. És hogy hogyan hozhatod ki a maximumot ebből az alvásidőből?

1. Moss arcot, mielőtt ágyba bújsz!

És nem csak akkor, ha sminket kell takarítani. Ha tiszta a bőröd, könnyebb lesz a szervezeted számára a méregtelenítés, ha viszont piszok és túl sok zsír fedi, könnyen kitágult pórusokkal, fakón száraz bőrrel vagy pattanásokkal találkozhatsz a fürdőszobatükörben, sőt bőröd be is gyulladhat. Moss hát arcot egy (nem feltétlenül fancy) könnyű arclemosóval, mielőtt lefekszel, hogy a testednek csak a szépítésre kelljen fókuszálnia.

2. Használj hidratálót és legyen egy pohár víz az éjjeliszekrényeden!

Az arctisztítás dehidratál és éjszaka szintén hajlamosabb kiszáradni, főleg, ha hálószobánk levegője nem elég párás. A hidratálást segítsd ezért belülről és kívülről is: egy pohár víz és egy jó éjszakai krém csodákat tehet. Az is jó, ha a nappali krémed fölé kensz egy kis paraffint, ez benntartja majd az összes hatóanyagot. Ha pedig igazán komolyan veszed a hidratálást, jöhet egy tápláló éjszakai maszk!

3. Aludj a hátadon, vagy szerezz be speciális párnát!

Mivel életünk közel egyharmadát alvással töltjük, nem meglepő, hogy az alvási pozíciónk nagyon erős hatást gyakorol a bőrünkre. Egy durva pamutfelületbe nyomódni órákon át: hát, reggel egyből látod, hogy nem igazán hálás az arcbőröd. És bár a ráncok nagy részben arcmimikánk termékei, a nyak és a dekoltázs barázdáiért sok esetben a rossz alvási pozitúra a felelős. A háton alvásra nem könnyű rászokni, de tréningezéssel egész jól rá tudod venni magad. Ha viszont mindenképpen oldalt vagy hason szeretnél aludni, érdemes lehet beruháznod egy speciálisan neked kifejlesztett párnába. 

4. Fel a fejjel!

Ha megemeled a fejed, akkor (a horkolást, az orrfolyást és reflux visszaszorítása mellett) a bőrödnek is jót teszel. A szem alatti táskák látványosan csökkennek, mert a nyirokkeringés magasabb fokozatba tud így kapcsolni. És nem is kell hozzá nagy hókuszpókusz, csak tegyél eggyel több párnát a fejed alá. 

5. Ne aludj napon! Sőt, világosban se nagyon!

Alvás közben a bőr köszöni, de nem kér a fényből, az erős, direkt napvilágból meg főleg nem. Nemcsak azért, mert így kevésbé tud a méregtelenítésen szorgoskodni, de azért sem, mert a fény megzavarja az alvást is szabályozó hormonrendszert, és így az alvásod sem lesz igazán pihentető. Szóval black-out függyönyt fel, és rajta!

Roló le, ellenző fel!
Roló le, ellenző fel!Shutterstock

Minden valószínűség szerint a követekező években is temérdek pénzt fogunk költeni arcápolásra. Spórolásnak sem utolsó, ha a fentiekre odafigyelve előkészíted a bőröd a direktebb kezelésekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra