Természetes prebiotikumok az egészségedért

A prebiotikumok olyan természetes rostok és cukrok, melyek savas PH-t generálva serkentik a gyomorban lévő jótékony baktériumok szaporodását, vagyis nagyon sokat tudnak segíteni, akár diétázol, akár csak egészségesebb szeretnél lenni.

Mivel a jó baktériumokról régóta tudjuk, hogy kulcsszerepet játszanak egészségünk megőrzésében, nem árt, ha kicsit nagyobb figyelmet fordítunk a probiotikumok mellett kissé háttérbe szoruló prebiotikumokra is. A Medicalnewstoday.com kompakt listát rakott össze az ezekben az anyagokban gazdag élelmiszercsoportokról. 

Lássuk, melyek ezek!

1. Zöldségek

Magas rost- és vitamintartalmuk miatt remélhetőleg eleve sokat eszel belőlük, ha azonban a prebiotikus hatásra szeretnél rámenni, akkor cikóriát (kiemelten magas az inulintartalma), articsókát, fokhagymát, hagymát, pórét, medvehagymát, kelkáposztát fogyassz! Ezek a zöldségek nemcsak tele vannak prebiotikummal, de alacsony glikémiás indexük révén is meg tudják támogatni az emésztésed és a diétádat. 

2. Hüvelyesek

A hüvelyesek nagyon táplálóak, viszonylag magas kalóriatartalmukhoz magas beltartalmi érték is társul, és nagy szerepük van a vegák fehérjebevitelének növelésében is. Már csak emiatt is érdemes minél többet enni belőlük! Ha kifejezetten a több prebiotikum fogyasztása a cél, akkor csicseriborsót, lencsét, babot és szóját egyél minden mennyiségben!

3. Gyümölcsök

Őket sem csak a prebiotikus hatás miatt szeretjük. Tele vannak vitaminnal és rosttal, ráadásul kellemes ízük miatt egészséges nassnak is bármikor jól jönnek. Ha kifejezetten a jó baktériumaidról szeretnél gondoskodni, banánt, cukoralmát, görögdinnyét és grépfrútot egyél.

4. Gabonafélék

Táplálkozásunk alapját még mindig a gabonafélék képezik, a belőlük készült lisztekkel, pelyhekkel, őrleményekkel rendkívül sokféle étel készíthető. Különösen árpát és zabot érdemes rendszeresen enni, még jobb, ha ezek korpáit (a lisztek finomításakor jellemzően száműzik ezeket az értékes részeket, de szerencsére külön meg lehet őket venni) is fogyasztod!

A korpa igazi természetes prebiotikum
A korpa igazi természetes prebiotikumanamejia18 / Getty Images Hungary

5. Magvak:

A legjobb rágcsálnivalók, hiszen jótékony hatású zsírokban bővelkednek, finomak és még a vitamintartalmuk is magas. Prebiotikumokkal a mandula, a pisztácia és a lenmag állnak a legjobban.

Ha eltökélted, hogy szeretnél több prebiotikumot bevinni, van még néhány tippünk, hogy lesz könnyebb!

  • A reggelid legyen rostokban gazdag, és lehetőleg spékeld meg magvakkal!
  • Fogyassz teljes kiőrlésű kenyeret!
  • Nassolnivalónak ott vannak a gyümölcsök és a finom olajos magvak!
  • A leveseket és salátákat dobd fel hüvelyesekkel!
  • Ne sajnáld az időt az élelmiszerek címkéinek átnézésére. Keresd mindig a magas rosttartalmúakat!

Ha a fentiekre figyelsz, már nagyon sokat teszel bélflórád jóllétéért, és ezzel immunrendszered egészségéért és a jó közérzetért!

Oszd meg másokkal is!
Mustra