10 évvel élhetsz tovább, ha jó mozgásformát választasz

Aki sportol, egészségesebb, jobb az életminősége és tovább is él - ezt jól tudjuk. Egy felmérésből azonban most az is kiderült, hogy bizonyos sportágak mennyivel hosszabbíthatják meg az életünket.

A Mayo Clinic Proceedings magazinban publikált Koppenhágai City Heart tanulmány 8500 felnőttet vizsgált az alapján, milyen sportot űznek. 

Csapatsportokkal tovább élhetünk 

Azt szögezzük le, hogy a rendszeres sportolás – bármi is legyen az – nem csak az életminőséget javítja, de az élettartamot is eleve meghosszabbítja. Az azonban, hogy pontosan mit is sportolunk, ebben a tekintetben sem lényegtelen tényező. 

Az esettanulmány szerint például a csapatsportok kiemelkedően magas arányban járulnak hozzá a hosszú, egészséges élethez. A kutatók ide sorolják a teniszt, ami a teszt szerint a vizsgált emberek életkorát 9,7 (!) évvel növelte meg az átlaghoz képest. De a foci szerelmesei se csüggedjenek, ők 4,7 évet kaphatnak pluszban! 

Az egyéni sportágak, mint például az úszás (3,4 év), a futás (3,2 év) vagy a gimnasztika (3,1 év) jelentősen le vannak maradva a listán a csapatsportokhoz képest, de még így is jó pár évvel megnyújthatják földi létünket. 

De vajon miért előnyösebbek ezen a téren a csapatsportok? 

A közvetítés órákat vesz el az életedből, a játék éveket ad hozzá!
A közvetítés órákat vesz el az életedből, a játék éveket ad hozzá!Shutterstock

Fontos az emberek közötti kapcsolat, érintkezés

"A mentális és fizikális állapotunkra, életvitelünkre óriási hatást gyakorol a szociális életünk" – magyarázza Dr. James O’Keefe, a tanulmány egyik szerzője. A csapatsportok gyakorlásakor ugyanis nem csak a mozgáson van a hangsúly, hanem a közösségi interakciókon is. Ennek kapcsán megállapították, hogy az ilyen csoportos edzések során elégedettebbé és nyugodtabbá válunk, mint az egyedül végzett mozgás után. 

A bennünk élő gyermek

Még egy fontos szempontra hívják fel a figyelmet a tanulmány szerzői: a labdajátékok azért is lehetnek ilyen pozitív hatással a hosszú életre, mert a gyerekes játék ösztönét ébresztik fel bennünk, ami ugyebár az örök ifjúság forrása is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek