Zsírégetés és izomépítés: ez a tuti recept

Egyszerre zsírból fogyni és izmosodni mintha lehetetlen küldetés lenne. A szép, formás, tónusos test elérése azonban pont ezen múlik. Nézzük, hogyan csináld!

Sokan csak és kizárólag a fogyókúrára összpontosítanak, és bár ilyenkor a mérlegen mutatott kilók száma csökkenhet – ergo fogyunk –, de ez legtöbbször nem a zsírból történik, hanem jórészt izmot veszítünk. Vékonyabbnak tűnhet ugyan a testünk egy fogyókúra után, de ha ezt nem párosítjuk edzéssel, inkább löttyedtebbek leszünk, mintsem formásak. Staub Feri személyi edzőt faggattuk ki, hogyan tudunk zsírból veszíteni és tónusos izmokat szerezni egyszerre. 

A kulcs a testösszetételünk

„Sokan csak a kilókat nézik, ám annál, hogy mit mutat a mérleg, sokkal fontosabb, hogy hogyan, miből tevődik össze ez a szám” – magyarázza az edző. Ma már nagyon sok helyen tudunk komplex testösszetétel-mérést kérni, ami megmutatja például azt is, hogy testünk hány százaléka zsír, és mennyi az izom. Ezzel egyébként nagyon jól vissza lehet követni akár az edzés hatékonyságát is, ha bizonyos idő elteltével megnézzük, hogyan alakul a kettő aránya. 

Fontos kiemelni, hogy nem pusztán fogyásról, hanem formálódásról, a forma eléréséről van szó. 

Tehát ha vékony, feszes, tónusos testet szeretnél, zsírból kell fogynod, illetve az izmokat kell szinten tartanod vagy növelned.

– hangsúlyozza az F&M fitness and more edzője.  

A megoldás: fehérje és súlyzós edzés

Egyszerre tehát zsírt veszíteni és izmot építeni egyáltalán nem lehetetlen. A megoldás két dologból tevődik össze: magas fehérjebevitel és ellenállásos, vagyis leginkább súllyal végzett edzések.

Zsírégetés és izomépítés
Zsírégetés és izomépítésShutterstock

Semmiképpen ne csökkentsük drasztikusan a bevitt kalóriák számát, inkább minél fehérjedúsabban igyekezzünk étkezni. A diéta alapja pedig a megfelelően összeállított étrend, vagyis testsúlyunkhoz igazítva, edzésmódszerünknek, életvitelünknek megfelelően állítsuk össze a tápanyagok arányát. És étkezzünk rendszeresen, napi ötször! 

Hal, hús, tojás

A legegyszerűbb, amit azonnal elkezdhetünk, hogy a táplálkozásunkban bizonyos elemeket kicserélünk. Együnk minél több halat, csirkét, pulykát és tojást – ezek valamelyikéből minden étkezésnél legyen a tányéron, ha szeretnénk az izomépítéshez szükséges fehérjeadagot természetes forrásból bevinni. 

Rendszeres edzés

Heti 3-4 edzéssel gyorsan, látványos eredményt lehet elérni. „A legtöbb hölgy fél a súlyzós edzésektől, mert úgy véli, hogy attól kevésbé lesz nőies. De ettől fölösleges tartani, hiszen az izomépítés az alapja a tónusos testnek és a feszes bőrnek. Sőt, a súlyokkal végzett edzéssel több kalóriát is el lehet égetni, mint kardiózással” – állítja az edző. 

Kinek mennyi fehérjére van szüksége, ha sportol? 

Fontos, hogy mindenkinek saját személyre szabott étrendre van szüksége, hiszen különbözőek vagyunk. Másképp, máskor edzünk, más a bioritmusunk és így tovább. Ezért eltérő lehet többek között az is, hogy kinek mennyi szénhidrátot vagy fehérjét kellene bevinnünk. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük, de ha kellően ismerjük a testünket, és tisztában vagyunk a szempontokkal, magunk is kiszámolhatjuk, hogy melyik tápanyagból pontosan mennyire is van szükségünk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra