Gyorsítsd fel az anyagcseréd edzéssel! Mutatjuk, mi működik!

Egy, az anyagcsere-folyamatok során kulcsszerepet játszó hormonból a kardiót választók termelnek többet egy kutatás szerint.

Az anyagcserével kapcsolatos, meglehetősen ellentmondásos, rengeteg vitát szülő felfedezések és javaslatok alapján eddig úgy tűnt, hogy mivel a nagyobb izomtömeggel rendelkezők alapanyagcseréje általában gyorsabb, azaz nyugalmi állapotban több kalóriát égetnek el, valószínűleg a gyúrás összességében hasznosabb e tekintetben, mint a kardió. Egy friss kutatás eredményei alapján azonban úgy tűnik, bőven van azért értelme a futásnak és a biciklizésnek is.

Az FGF21 nem hazudik

A Koppenhágai Egyetem kutatói által felfedezett jelenségről beszámoló The Independent szerint ugyanis az anyagcsere-folyamatokat befolyásoló FGF21 hormonból egyértelműen azok termelnek többet, akik az egyórás súlyzózás helyett a biciklizést választják. A kutatás 10 fiatal résztvevőjének fele hetente egyszer biciklizett, a másik fele pedig egy egyórás, az összes jelentősebb izomcsoportot átmozgató súlyzós edzésen vett részt. Az edzéseket követő négyórás periódus során ezután többször is vért vettek a résztvevőktől.

Kardióztam is, és egy csomó FGF21-et termeltem!
Kardióztam is, és egy csomó FGF21-et termeltem!Shutterstock

Erre nincs hatással a gyúrás

Az anyagcserét befolyásoló hormon szintje a biciklisek esetében jelentősen megugrott, a gyúrósok vérmintái alapján viszont semmilyen változást nem tudtak kimutatni a kutatók.

A tanulmány társszerzője, dr. Christoffer Clemmensen szerint a korábbi kutatások többnyire az adrenalin és az inzulin mennyiségének változásaira koncentráltak, számukra is újdonság tehát, hogy az FGF21 másképp reagál a különböző edzésformákra. Mindez elősegítheti a cukorbetegség, az elhízás és más anyagcserével kapcsolatos betegségek visszaszorítását célzó gyógyszerek előállítását is a kutató szerint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra