A hasizom legyen az első, ha edzel! Elmondjuk, miért

Ha emelsz vagy valamilyen intenzívebb erőkifejtést követelő gyakorlatra készülsz, különösen fontos a hasizmok aktiválása.

A lendületes mozdulatokból álló dinamikus bemelegítés mellett néhány hasizomgyakorlatot sem árt az edzések előtt elvégezni a Popsugar személyi edzője szerint. A leghétköznapibb mozdulatok – azaz az ágyból való kikecmergés, egy tüsszentés és a vécézés – során is használatba vett hasizmok aktiválása hatékonyabbá és sérülésmentessé teszi az edzést. Arról nem is beszélve, hogy a „bemelegítés” tulajdonképpen egy rendes hasedzésként is megállja helyét.

Mire jó?

A gerinc izmait alátámasztó és a gerincet stabilizáló izmok, azaz a külső és belső ferde hasizmok, az egyenes hasizom és a haránt hasizom aktiválása azért olyan fontos a szekértő szerint, mert néhány rövid gyakorlat után sokkal könnyebb lesz helyes tartással elvégezni a gyakorlatokat.

Látványos hasizmok
Látványos hasizmokShutterstock

Egy súlyzós guggolás során például azért kulcsfontosságú, hogy a hasizmokat is használd, mert enélkül a lábak és a fenék helyett a hátadat terhelnéd meg, ami csökkenti a gyakorlat hatékonyságát, és megemeli az esetleges sérülések kockázatát.

A bemelegítés

A személyi edző szerint a súlyok és az intenzív, gyors mozdulatok jelentette terhelésre felkészítő dinamikus bemelegítés után érdemes tehát néhány egyszerű, a hasizmot is aktiváló gyakorlatra is sort keríteni. A gerincet stabilizáló és forgómozgásoktól mentes gyakorlatsor négy különböző feladatból áll.

Aktivizáld a hasizmaidat plank variációkkal!
Aktivizáld a hasizmaidat plank variációkkal!Shutterstock

Ő a térd talajérintésével (kétszer 10 ismétlés), a karok kinyújtásával járó előre araszolással (10 ismétlés), és alkartámaszban végzett testsúlyáthelyezéssel (kétszer 10 ismétlés) bonyolított plankelést, és a hasizmok mellett a feneket is megdolgozó hidat ajánlja.

Szoktál hasizomgyakorlatokat végezni edzés elején?

Oszd meg másokkal is!
Mustra