Ennyi mindenre jó az ugrókötelezés. Még a csontokat is védi!

Kifejezetten sokrétű gyakorlatról van szó, ami az egyensúlyérzékre és a csontsűrűségre is pozitív hatással van a szakértők szerint.

A sportorvosok véleményét is kikérő Health szerint kifejezetten előnyös és sokoldalú edzésformáról van szó, ami sok szempontból még előnyösebb is, mint a futás. Bemelegítésnek is kiváló, ha pedig nagyobb tempót diktál valaki, akár egy komplett edzésként is funkcionálhat az ugrókötelezés.

Egyensúlyérzék

Dr. Tim Church szerint a néhány perc alatt a pulzust is garantáltan megemelő ugrókötelezés több, mint egy egyszerű kardió edzés. A könnyen kontrollálható tempó jelentette előnyök mellett az alsó- és a felsőtest mozgásának összehangolását is nagyban elősegíti a pontos időzítést igénylő ugrándozás.

Dr. Church éppen ezért az összetettebb mozdulatok összehangolásával bajlódó gyerekek mozgáskultúrájának fejlesztésére is kiváló eszköznek tartja az ugrókötelezést, ami egy kutatás szerint a focizó gyerekek esetében is sokat javít az egyensúlyérzéken.

Több testrészt mozgat át

Dr. Michele Olson, egy másik szakértő azt emelte ki, hogy bizonyos kardióedzésekkel, például a futással szemben az ugrókötelezés a felkarok, a vállak és a hát izmait is meglepő mértékben igénybe veszi, kifejezetten sokrétű gyakorlatról van tehát szó.

Csontsűrűség

A csontozatot is megterhelő ugrálás emellett a csontsűrűségre is pozitív hatással van. Mivel a sarok helyett a lábujjak és a lábfej elejét terheli, a térdet és a csípőt érintő sérülések kockázata szempontjából is előnyösebb, mint a futás.

Szedd elő a gyerekkori ugróköteledet, jó móka lesz!
Szedd elő a gyerekkori ugróköteledet, jó móka lesz!Shutterstock

Ha valaki túlsúlyos, kifejezetten megerőltető is lehet egyébként a látszólag könnyű és laza gyakorlat, ezért érdemes eleinte csak rövidebb, 5 perces adagokkal indítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra