Fehérjebevitel természetesen: így juthatsz hozzá a legjobb proteinhez

A lassú felszívódáson és az izomregeneráció elősegítésén túl mást is tud a kazein.

Azt már tudjuk, hogy a kazeint lefekvés előtt szokás fogyasztani a profi sportolók körében - főleg akkor, ha fontos szempont az izmok mielőbbi regenerációja és az izomerő növelése. A lassú felszívódáson és a nitrogénegyensúly fenntartásán túl azonban mást is tud ez a népszerű fehérje.

Íme, néhány ígéretes eredmény:

Egyes sejtvizsgálatokban kimutatták, hogy a tehén-, a kecske-, a juh- és a tevetejben lévő bioaktív peptidek némelyikének immunmoduláló, antibakteriális, valamint antioxidáns tulajdonságai vannak, vagyis megakadályozzák a káros szabad gyökök képződését. Emellett csökkentik a magas vérnyomást és elősegítik a vas felszívódását a szervezetben.

Az, hogy a tejtermékeknek magas a kalciumtartalma, már önmagában jó pont csontjaink épségének megőrzése szempontjából, de ez még nem minden, ugyanis egy 2013-ban végzett kutatás szerint a megemelt kalciumbevitel fokozza a zsírfelhasználást is.

Egy másik tanulmány során pedig, melybe tíz túlsúlyos felnőttet vontak be, azt találták, hogy kazeinfogyasztást követően 22 százalékkal csökkent az alanyok trigliceridszintje - ezért pedig a szív- és érrendszer is hálás lehet.

A kazein előnyei, amikről nem biztos, hogy tudtál
A kazein előnyei, amikről nem biztos, hogy tudtálShutterstock

Még egy jó hír azoknak, akik nem csak erősíteni, de fogyni is szeretnének, hogy a kazein elősegítheti a megfelelő testösszetétel elérését. Egy 12 héten át tartó vizsgálatban arra keresték a választ, hogy fogyókúra során és súlyzós edzések mellett milyen arányban veszítenek a zsírtömegükből és az izomtömegükből azok, akik 1,5 g/ttkg/nap kazeint fogyasztanak, és milyen arányban azok, akik ugyanennyi tejsavót.

Az eredmények szerint mindenkinél volt súlyvesztés (átlagosan 2,5 kg), de a kazeint fogyasztók testzsírszázaléka nagyobb mértékben csökkent, miközben sokkal magasabb energiaszintet mutattak ki náluk, mint a tejsavót fogyasztóknál (kazein: 59, tejsavó: 29), vagyis a fogyás mellett ezek az alanyok jobban meg tudták tartani az izomtömegüket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra