Így melegíts be futás előtt

A statikus pozíciók akár kárt is tehetnek az lenyújtani kívánt izomcsoportokban, érdemes tehát inkább dinamikusabb gyakorlatokat választani a bemelegítéshez.

Egy régebben amerikai olimpikonokkal is foglalkozó profi gyúró szerint ésszerű lenne inkább elfelejteni a statikus (tíz másodpercnél hosszabb ideig kitartott) pozíciókat, a futás előtti nyújtás ugyanis sok estben többet árt, mint használ. A Popsugarnek nyilatkozó Jeff Brannigan szerint hiába vetted fel a legszebb, csillagrendszerekkel feldíszített leggingszedet, és hiába állítottad össze a tökéletes futózenét, ha ezután elerőtleníted az izmaidat.

Ezért rossz

Az izmokat gumiszalagokhoz hasonlító Jeff szerint azért rossz ötlet futás előtt nyújtani, mert az izomkötegek könnyen elveszthetik így a rugalmasságukat.

Edzés előtt akár a várttal ellentétes következményekkel is járhatnak a statikus pozíciók, könnyen a megnyújtani kívánt izomcsoportok túlerőltetéséhez vezethetnek ugyanis - így Jeff.

Ezt csináld helyette

A nyújtás helyett inkább a dinamikusabb, rövid és több ismétlésből álló gyakorlatokat ajánlja a szekértő. Ilyenek például a sarokemelés, a térdemelés, valamint a kinyújtott, a törzsre merőleges lábak lábujjainak ellentétes kézzel való megérintése is.

Ők azért ilyen vidámak a képen, mert nem statikus nyújtással kezdték az edzésüket
Ők azért ilyen vidámak a képen, mert nem statikus nyújtással kezdték az edzésüketShutterstock

Edzés után is hasznos lehet egyébként inkább ilyen gyakorlatokkal levezetni, ez ugyanis serkentőleg hat a keringésre és a fizikailag megerőltető mozgások után hátramaradt melléktermékektől való megszabadulást is elősegíti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek