A helyi zsírégetés mítosza, avagy: lehet-e csak hasról fogyni?

Létezik olyan módszer, ami lehetővé teszi a helyi zsírégetést? Egyáltalán: létezhet? Hamarosan kiderül!

A második gyerekem születése után bő hat hónappal most úgy állok, hogy fogynom kellene a fenekemről, a combomról, de leginkább és elsősorban a hasamról. Egyrészt ezt látom a legtöbbször a tükörben és anélkül, másrészt ha nem látom is érzem, hiába dugdosom. De hogyan fogyjak pontosan onnan? Mert hát nyilvánvalóan lehet, nem? Vagy nem? Mindjárt kiderül a Lifehackről.

shutterstock 678735847

Mi a fene az triglicerid? Miért fontos ez?

A zsírok különféle trigliceridek elegyei, írja a Wikipédia, akárcsak azt, hogy a triglicerid nem más, mint a glicerin és hozzá kapcsolódó zsírsavakból álló észterszármazék. Épp emiatt olyan nehéz megszabadulni a zsíroktól. Ahhoz, hogy a szervezetünk felhasználja a zsírsavat, először le kell választania a glicerinmolekuláról. Ezután a zsírsav a véráramon át eljut az izomsejtekhez, ahol energiává alakul. Noha a kutatók már rég kijelentették, hogy az adott testfelületre irányzott fogyás valójában nem működik, a legenda mégis fennmaradt – és némi igazságtartalom tulajdonképpen van is mögötte.

A helyzet ugyanis az, hogy ha unalmas perceidben végigtapogatod magad, azt tapasztalhatod, hogy a legzsírosabb (bocs) testfelületed hidegebb, mint a többi testrészed. Ennek az az oka, hogy itt a legalacsonyabb a vérkeringés. A legtöbb termék és trükk a vérkeringést serkenti, ez alapján pedig

elméletben lehetséges, hogy célzott fogyás történjen például a hasi régióban: csakhogy ez olyan jelentéktelen mértékű, hogy a különbséget talán észre sem vennéd.

Ezt tedd helyette

A Lifehack azt ajánlja, hogy amennyiben hasi zsírpárnákkal küzdesz, eddzed a hátizmaidat, így a tested arányosabbnak tűnik majd. Ha a combodra rakódott a zsír, kezdj guggolásokat végezni vagy lábgépezni, a gyakorlatok ugyanis az egész testedet megmozgatják és erősítik. Ha eddig nem mozogtál rendszeresen, akkor itt az ideje: a kardió kiváló segítség a fogyózók számára.

Persze, ha gyűlölöd a taposógépet, választhatsz mást is. Lehet csapatsport, de akár harcművészet is, a lényeg, hogy rendszeresen, heti több alkalommal űzd. Végezetül pedig az étkezésről se feledkezz meg, egyél több gyümölcsöt és zöldséget, mint eddig, és nemcsak úgy néha, hanem minden nap! Ha ennél konkrétabb iránymutatásra vágysz az étkezést illetően, nézd meg ezt a videót (figyelem, angolul van), és legyél nagyon kitartó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek