Ezek a leggyakoribb futópados bakik

A hibák kijavítása mellett néhány sprintet és kocogást kombináló, emelkedőket is használó edzést is felvázoltak a fitneszedzők.

A Shape által megszólaltatott szakértőknek hála azt is megtudhatod, hogy javítsd ki a hibáidat, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki egy futópados edzésből. A rövid, 3-5 perces bemelegítés például egy beltéri edzés esetén is fontos, ha el akarod kerülni a kisebb-nagyobb sérüléseket. És az sem mindegy a személyi edzők szerint, hol helyezkedsz el a futópadon, és hogy hogyan szállsz le róla.

Túl közel vagy a szalag elejéhez

A monitorhoz túl közel helyezkedő futók akarva-akaratlanul változtatnak egy kicsit a mozgásukon, nehogy megüssék a gépet. A hátrahajlással vagy a kézmozdulatok megkurtításával reagáló futók lábmunkájára is befolyással vannak a kisebb-nagyobb tartáshibák, fontos tehát a szakértők szerint, hogy inkább a futópad közepét válasszuk.

shutterstock 713906584

Engedd el a szélét

A futópadot markolászó futók valóban tehermentesítik így a lábukat, ez azonban a tartásukon is sokat ronthat, arról nem is beszélve, hogy összességében kevesebb kalóriát égetnek el így. Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, könnyen lehet, hogy túl nagy a tempó: vegyél vissza egy kicsit, és fókuszálj inkább a tartásodra.

Ne úgy vetődj le róla

A szabadban teljesen természetes, hogy a hirtelen félreugrás helyett szép lassan lassítasz le egy kör végén, és a futópadon sem kéne, hogy máshogy fessen a dolog. Az így spóroló futók egyrészt kevésbé hatékonyak, mint az apránként lelassító, szorgosabb társaik, másrészt a bokájukat is könnyebbe kifordíthatják így. Érdemes az oldalt leugrás helyett egy olyan tempót beprogramozni egy sprint végére, amely nem állít túl nagy kihívás elé.

Inkább ne tévézz

A képernyőkre tapadó szemű és a zenére fókuszáló futók sokszor annyira elfeledkeznek magukról, hogy észre sem veszik, hogy egy ideje teljesen összeesett a tartásuk, ami leronthatja az edzések hatékonyságát és könnyen botladozáshoz, sérülésekhez vezethet.

Ne a lábfejedet bámuld

Az esésektől és szalagról lesodródástól tartó kezdők gyakran a lábukra szegezik a tekintetüket, hogy mindig biztosak legyenek a dolgukban. Ez azonban túlságosan is megterheli a nyakat és a vállakat, és megakadályozza, hogy igazán hatékony lehess. Nézz előre, egy kicsit lefelé: nagyjából a monitor magasságában érdemes gondolkodnod.

shutterstock 235300924

Túlságosan monoton a dolog?

A hosszú, egyenletes tempójú edzések nem feltétlenül tartoznak a leghatékonyabbak közé és elképesztően unalmasak is. Egy 20 perces, 45 másodperces sprinteket egy perc sétával vagy kocogással kombináló, a dőlésszög körönkénti emelésével operáló edzés alatt biztos, hogy nem lesz időd unatkozni.

Hegynek fel

A hegymenetek könnyebben megemelik a pulzusunkat és több kalóriát égetünk el. Ráadásul az így edzők a lábukat és a feneküket is jobban megerősítik így, arról nem is beszélve, hogy a felfelé futás a térdeket is kíméli. Az átlagos, egy perces sprintednél nagyjából 5 km/h-val lassabb tempóval megindított, 60 mp hegyi sprintet 60 mp sétával kombináló körökből álló, hét százalékos emelkedőre futással érdemes próbálkozni a szakértők szerint.

Mustra