A szívnek és az agynak is árt a túl sok edzés

A túl sokszor és túl sokat edzők szívét és agyát is megviseli, ha egyszerűen képtelenek megálljt parancsolni maguknak.

A futók között például kifejezetten feltűnőek a szervezet túlterhelésének következményei: azoknak, akik legalább néha futnak, természetesen jobbak a kilátásaik, mint azoknak, akik sosem edzenek. A hetente legalább három intenzív futóedzést átlagolók ugyanakkor ugyanolyan korán halnak, mint a tunyább társaik. Az Insider videójából kiderül, milyen hatás gyakorol a szervezetre a túlzásba vitt edzés.

Könnyen túlzásba lehet vinni

Az Amerikai Járványügyi Hivatal szerint nagyjából heti öt órányi mérsékelt intenzitású, vagy két és fél órányi intenzív testmozgás a javasolt mozgásadag egy átlagos felnőtt számára. Az ennél sokkal többet edző függők ugyanakkor már nem lesznek egészségesebbek.

A szakértő szerint az állóképesség szempontjából különösen megterhelő mozgásformák, például az ultramaratonok megváltoztathatják a szív felépítését, ami többek között szívritmuszavarhoz és az artériák megnagyobbodásához vezethet. Ez a szívizmok megvastagodásának és a kisebb-nagyobb hegeknek köszönhető a kutatók szerint.

Túl sokszor, túl sokat

Egy másik felmérés szerint az edzések száma és intenzitása is fontos szerepet játszik a szívrohamok és az agyvérzések kockázatának szempontjából: ha legalább hetente egy edzést behúzol, csökken a szívrohamok kockázta, ha viszont minden nap keményen edzel, elkezdenek romlani az esélyeid.

A nők esetében különösen a túledzés és a bevitt kalóriák megkurtításának kombinációja okozhat gondokat. A tünetek közé tartozik például a menstruáció megszűnése, a csontritkulás és a különböző étkezési zavarok megjelenése is. A férfiak esetében a libidó csökkenésével jár együtt a dolog, az immunrendszer pedig mindkét nem esetében sebezhetőbb lesz a kutatók szerint: egy különösen intenzív edzés után nagyjából 72 órán át jobbak a légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozók esélyei. 

"Nem érted, nekem most EMELNEM KELL!"

Emellett rá is lehet függni a dologra, az elvonási tünetekkel küszködő mozgásfüggők is egyre többen vannak ugyanis. Ahogy azok is, akik egyszerűen képtelenek már visszafogni magukat, és egyetlen edzés kihagyása is megviseli őket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.