Két dolog kell az izmos testhez 30 év felett

A sok fehérje és a súlyzózás megfordíthatja az öregedéssel együtt járó izomvesztést.

A harmincas éveinkben elkezdődő izomerő-és izomtömeg-csökkenés, azaz a szarkopénia hatásai simán ellensúlyozhatók vagy akár vissza is fordíthatók a CNN szerint, ha 40-50 évesen sem tesped el az ember, és a táplálkozásra is odafigyel. Az izomvesztés amúgy 50 körül indul be igazán és a hetvenes éveik közepén járókat érinti a legnagyobb mértékben.

Gyúrj, ha kedves az életed!

Az egyre kevesebbet és egyre kevésbé intenzíven edző öregek egy kutatás szerint még 90 évesen is tehetnek egyébként az izomerő-csökkenés ellen, a súlyzós edzés ugyanis nem csak izomépítésre jó: az idegek és az izomsejtek közötti kapcsolat megerősítését is elősegíti.

shutterstock 687962950

A CNN táplálkozási szakértője, Dr. Melina Jampolis szerint ehhez olyan súlyt kell választani, amellyel már kifejezetten nehezünkre esik 10-15 ismétlésnél többet csinálni egy-egy gyakorlatból. Izomcsoportonként 2-3 szettet érdemes végigszenvedni Jampolis szerint. A szettek után érdemes 3-7 perces pihenőket tartani, és csak néhány nap múlva visszatérni ugyanahhoz az izomcsoporthoz.

Fehérjék

A tejtermékekben és a húsfélékben megtalálható fehérjék különösen fontosak a szakértő szerint. A növényi eredetű fehérjék kevésbé hatékonyak az izomépítés szempontjából, de az étrend általános minősége szempontjából azért ezek is fontosak. A fehérjéket érdemes egyenletesen elosztani a nap étkezései között, edzés után pedig 30-40 percen belül javasolt egy kevés szénhidrát és a fehérjék bevitele.

shutterstock 423266275

Emellett persze az is fontos a szakértők szerint, hogy fussunk, biciklizzünk vagy sétáljunk is, ez ugyanis segít az elhízás, és így a szívbetegségek, a cukorbetegség és számos más rendellenesség kialakulásának megelőzésében. A D-vitamin hiánya szintén hozzájárulhat az izomvesztéshez, amiatt is fontos tehát, hogy télen-nyáron elég D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek