10 profi tipp, hogy tökéletes formába kerülj a nyárra

Közeleg a strandszezon, és kezdenél valamit az idomaiddal? Hallgass a legjobbakra!

Oké, hogy a testedzés egészséges, de mindjárt itt a nyár, és egyáltalán nem ártana, ha azért látszana is. Ahogy az is tök jó lenne, ha az új év vagy a beharangozott jó idő keltette lelkesedés tovább tartana három hétnél. Hogy csinálják azok, akiknek megy? Akik sikeresek ebben az egész mozgás-, fitnesz-, sportuniverzumban. A WebMD magazinnak éppen ők árulták el titkaikat! Lássuk!

#1 - Légy következetes!

„Kezdetben 20 perceket sétáltam a futópadon. A különbség köztem és a többiek között az, hogy ezt minden áldott nap megcsináltam” – emlékszik vissza a 2002-es évére Chase Squires, aki ma már 100 mérföldes futóversenyek rendszeres résztvevője. A coloradói férfi 162 centiméteres magasságához akkoriban 92 kiló társult, a kitartó edzésmunkájának hála, egy évvel később mégis képesnek bizonyult arra, hogy teljesítse élete első 80 kilométeres versenyét.

#2 - Válassz hatékony edzésmódszert!

Az Amerikai Testnevelési Tanács (American Council on Exercise) felmérése szerint a súlyzós edzéssel, az intervallumtréninggel és a kardiózással mész a legtöbbre, de a számodra megfelelő sport kiválasztásában persze nagyon fontos az is, hogy te mit szeretnél elérni.

#3 - Lőj be reális célokat

Nem kell rögtön az első héten megváltani a világot! A nagy célok, mivel csak hosszú távú, kitartó munkával érhetők el, nehezen adnak sikerélményt és motivációt a mindennapokban. Ne engedj a fitneszikonok és a táplálékkiegészítő-reklámok kísértésének: legyenek saját, személyre és persze testre szabott céljaid! A nagy eredmények helyett törekedj arra, hogy minden nap, ha akár csak egy kicsivel is, de egészségesebben élj! – üzeni Kara Thompson, az IHRSA szóvivője.

#4 - Profitálj a kapcsolataidból!

Keress valakit a baráti körödben, aki hozzád hasonlóan szívesen tenne azért, hogy fittebb és egészségesebb legyen! Menjetek együtt, buzdítsátok, motiváljátok egymást! Nemcsak a tested jár jól ezzel, de egymással is több időt tudtok így tölteni.

#5 - Belefér az életedbe!

Túl sok dolgod van. Mást kell csinálnod. Mi lesz akkor a lakással/gyerekkel/kutyával/stb? Messze van a terem, az uszoda, a futópálya, a kondipark, meg úgy általában minden sportlétesítmény. Ha úgy érzed, egyszerűen lehetetlen az amúgy is zsúfolt napirendedbe még a sportot is beiktatni, nem vagy egyedül. Valójában azonban nem olyan bonyolult ez az egész, amilyennek elsőre tűnik.

Nem kellenek menő sporteszközök, se konditermek ahhoz, hogy fittebb lehess 

– ezt már Martina Navratilova (őt talán nem kell külön bemutatni) mondja, aki azért tud egyet s mást a zsúfolt élet és az edzés összehangolásáról. Alapszinten tulajdonképpen az is elég, ha akad egy kis hely a szobában, vagy egy kicsit nagyobb, esetleg egy szék, egy gymball, vagy ha csak van egy pár futócipőd.

#6 - Élvezd!

Ha valamiről érzed, hogy nagyon nem neked való, válassz inkább olyat, amit szívesen csinálsz! Elsőre ez talán közhelyesen hangzik, a jobb eredmények reményében mégis sokan erőltetnek magukra olyan mozgásformákat, amelyek egyébként fényévekre vannak a komfortzónájuktól. Az eredmény pedig később pont amiatt marad el, hogy a kezdeti lendület elhalásával semmi kedvük nem lesz még a lakásból kimozdulni sem.

#7 - Hallgass a belső órádra!

Vagyis igazítsd az edzéseidet a kronotípusodhoz, eddz akkor, amikor a legtöbb energiád van! Ha igazi pacsirta vagy, ne hagyd a testmozgást estére, amikor már nem igazán van felhasználható kapacitásod erre! Bagolyként pedig eszedbe se jusson hajnalban, félálomban sportolni. Az edzések hatékonysága nyilvánvaló, hogy a napod zenitjén lesz a legmagasabb, csakúgy, mint a mozgáskoordinációd színvonala és az izmaid terhelhetősége. Ezek pedig nemcsak a jobb eredmények elérése, de a sérülések elkerülése szempontjából is kulcsfontosságúak.

#8 - A jó edző aranyat ér

Sportolni persze bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között lehet, a mozgás minősége azonban jobbára csak szakember segítségével fejleszthető. Az edző munkájának ugyanis csak egy része a gyakorlatok összeállítása és a terhelés optimalizálása. A munka egy másik része a sportolni vágyók állapotának, képességeinek felmérése, ami a program személyre szabhatóságát egyáltalán lehetővé teszi. Fejleszthető területek például az erőn és állóképességen túl a rugalmasság, a hajlékonyság, a robbanékonyság, az egyensúlyérzék vagy az összpontosítás is.

#9 - Meríts inspirációt!

A fittség egy attitűd, ami tanulható, átvehető olyan emberektől, akikre példaként lehet tekinteni. Sportolók, edzők vagy akár lelkes amatőrök is megadhatják azt a kis pluszt, ami néha bizony nagyon kell. Olvass blogokat, nézz videókat, hallgass interjúkat, ha hervadni érzed magadban a lelkesedést!

#10 - Türelem!

A fejlődés sosem egyik pillanatról a másikra, és főként nem lineárisan történik. Nem fogsz egy hónap alatt a fitneszműfaj halhatatlanjai közé kerülni. Lesz olyan időszak, amikor gyorsabban fejlődsz, de olyan is, amikor úgy tűnik, hetek óta semmit nem fejlődtél. Ezek természetes dolgok. A kulcsszó mindig a türelem és a következetesség. Ha következetesen, kitartóan dolgozol, annak meg is lesz az eredménye: fokozatosan és biztosan. Légy rá büszke!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek