Edzés egy négyzetméteren: próbáltad már?

Ezer éve nem sportoltál semmit, de most újrakezdenéd? Ülőmunkát végzel? Rossz a tartásod? Sokat futsz és nem tudod, milyen keresztedzést válassz? Egy korábbi sérülés miatt bizalmatlan vagy az edzőkkel? Ha a fentiek közül legalább egy igaz rád, mutatok egy új, magyar orvosok fejlesztette mozgásformát, amit érdemes lenne kipróbálnod.

Alapvetően nincs bajunk a szokványos mozgásformákkal, de azért előfordul, hogy se futni, se kondizni, se otthon edzeni sincs kedvünk – ilyenkor jó esetben nem az jön, hogy helyette lerohadunk a kanapéra, hanem az, hogy kipróbálunk egy új, izgalmasabbnak tűnő edzéstípust. Így jutottam el korábban Air Yogázni, Float Fitezni, sőt, a kezdő felnőtt balett és a sörjóga sem maradt ki, Zsófi pedig a KamiBo, a BalletBody, és a Blackroll rejtelmeiben mélyedt el tavaly.

Ezúttal egy olyan újdonságot próbáltam ki, amit szerintem leginkább a rendszeres testmozgással ismerkedők (helló, újévi fogadalmak!) fognak szeretni. Ez a magyar mozgásszervi és rehabilitációs szakorvosok, edzők és sportolók által közösen fejlesztett Balance², ami az ígéretek szerint egyszerre fejleszti az egyensúlyt, a kondíciót, a mozgáskoordinációt, stabilizálja az ízületek mozgását és hajlékonyabbá, rugalmasabbá is tesz.

Mi ez pontosan? 

Egy jó hangulatú csoportos óra, amin a feladatok hol iskolai tesiórák bemelegítését, hol jógaórákat idéznek, de vannak izzasztó erőgyakorlatok, és játékos mozgáskoordinációs feladatok is. A lényeg, hogy mindet egy egy négyzetméteres, óriási puzzle-darabra emlékeztető formájú szőnyegen kell megcsinálni, miközben ütemes zene szól. Hatféle nehézségi fokozat érhető el belőle, a gyógytorna jellegű, bevezető szinttől az élsportolóknak szánt edzésig.

Nem véletlen egyébként, hogy ennyire sokféle gyakorlat van a repertoárban: az edzést kifejlesztő szakemberek arra törekedtek, hogy egyszerre fejlessze az erőt, az állóképességet és a gyorsaságot is.

Milyen egy óra?

Én a budapesti helyszínen a közepesen nehéz FreshFit nevű órát próbáltam ki, a foglalkozást dr. Bajzik Éva mozgásszervi és rehabilitációs szakorvos, a Balance²-et kifejlesztő Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ szakembere tartotta. Bár az általam kipróbáltnál van egyszerűbb óra is (PreFit a neve), szerintem, ha nincs semmilyen sérülésed, teljesen kezdőként is nyugodtan jöhetsz a FreshFitre, jól követhetők a feladatok ezen a szinten is.

Miután átöltöztél a tiszta, bár kissé szűkös öltözőben, mehetsz is be a terembe szőnyeget választani magadnak, amit aztán egész órán maximum annyira fogsz elhagyni amennyire az alábbi fotón láthatod.

Az óra alapos bemelegítéssel kezdődik, van itt minden a jó öreg fejkörzéstől az előre hajolgatásig. Aztán jönnek az izzasztó feladatok – a lenti képen látható sánta rókaként ugrándozás például különösen szívatós, főleg ha előtte hetekig a legintenzívebb mozgás a bejgli szádhoz emelgetése volt.

Nekem a legjobban a pofonegyszerűnek tűnő, mégis gondolkodásra késztető feladatok tetszettek. Amíg nem próbálod őket, nem is gondolnád, mennyire nehéz összekoordinálni a gyakorlatot.

Állj fél lábra, és egyszerre körözz a bokáddal befelé, a csuklóiddal pedig kifelé! Ugye, hogy nem is olyan egyszerű?

Vagy feküdj hasra, tedd a tarkódra mindkét kezed, és így próbálj lábra állni a lehető leggyorsabban, földön vergődés és különösebb helyváltoztatás nélkül. Most így leírva teljesen alapvetőnek tűnnek ezek a dolgok, de ha kipróbálod, meglátod, egy csomó mozdulat, ami gyerekkorodban még röhögve ment, az a mozgásszegény életmód vagy korábbi sérülések miatt most kifejezetten kihívásnak tűnhet. Itt segítenek újratanulni őket.

Az óra alapos nyújtással zárul, mert ez is egy olyan dolog, amit sokaknak meg kell tanulni türelmesen végigcsinálni, és nem elsunnyogni. (És ez nem csak a kezdő sportolókra, de például a profi futókra is igaz – ők legendásan utálnak nyújtani.)

Jó lesz neked ez az edzés?

Igen, ha...

...egyáltalán nem, vagy nagyon régen sportoltál utoljára: „Ha valaki nem mozgott korábban, vagy már egy ideje abbahagyta, nem árt először megnézni, hogy is áll fizikailag. Érdemes az izmokat tónusba hozni, felmérni a koordinációs és egyéb képességeket és azokat lépésről lépésre fejleszteni, az se baj, ha szakember figyel rá közben" – magyarázza dr. Bajzik Éva. 

Főleg, hogy itt az edző pontosan elmondja mit vár tőled, pl. melyik részére és hogyan ugorj a szőnyegnek, ha rosszul tartod magad odajön és segít, nem fogod magad hülyén érezni a legelső órán sem.

Ha csak ezt szeretnéd mozogni, az eredményességhez a szakértő szerint heti háromszor érdemes eljárnod.

...ha élsportoló vagy, és kiegésztő edzést keresel: "Ha valaki komolyabban sportol egyfélét, általában egyirányú a terhelést kap a teste. Ez jellemzően valamilyen izomegyensúlyi zavarhoz vezet, és nem ritkák az ízületi panaszok sem. Ez az edzésmódszer bármilyen irányú eltolódást képes az egyensúlyi állapot felé közelíteni" – állítják a szakemberek. 

..ha sokat futsz: „Futóknál gyakori hiba, hogy az edzéseken hiányzik a bemelegítés, nincs nyújtás és az ízületeket csak a futásra használják. Ezeknek az ízületeknek pedig lenne más mozgásterjedelmük is. Ha beszűkülnek, akkor pedig jönnek a sérülések" – mondja dr. Bajzik Éva.

...ha rossz a testtartásod: „Hanyag tartás? Gerincferdülés? Előreesett vállak? Kiegyenesedett gerinc? A Balance képes újrahangolni a nem dolgozó izmokat és kiegyensúlyozni a test terhelését" – állítják a mozgásforma kitalálói.

...ha ülőmunkát végzel: A testünk mozgásra van tervezve, az ülőmunka természetellenes a számára. A sok üléstől elrenyhülnek a hasizmok, a farizmok és tartóizomzat egyes részei. Az ígéretek szerint a Balance ezeket az izmokat lendíti mozgásba.

...ha korábbi ízületi sérülések, műtétek után: „Korábbi sérülések, műtétek után mindig tapasztalhatsz aszimmetriát, vagy tapasztalhatsz ízületi fájdalmat, beszűkült mozgásterjedelmet vagy egyéb panaszokat. A Balance ezeket segít korrigálni és a mozgással elérheted, hogy újra úgy tudj mozogni, mint a sérülés vagy műtét előtt" – teszi hozzá dr. Bajzik Éva.

Nem, ha...

...régóta sportolsz, és egy igazán kemény edzésre vágysz: Nem valami igazságos egy ilyen rehabilitációs mozgásformát összehasonlítani az olyan keményebb edzéstípusokkal, mint a crossfit vagy az astanga jóga, de mivel én mostanában leginkább ilyesmikre járok, ezekkel tudom összevetni. És ezekhez képest intenzitásban sehol sincs a Balance, így ha rendszeresen sportolsz, és olyan órára vágysz, ahol az edzés végén a bugyidból is csavarni lehet az izzadtságot, akkor ez nem a te műfajod. Igaz, kiegészítő keresztedzésnek így is érdemes lehet próbát tenned vele ha tetszik a koncepció.

Illetve jó tudni, hogy a Balance-nak is léteznek jóval nehezebb, dinamikusabb verziói is, csak egyelőre ez még nem került bele az órarendbe. De ha lesz rá érdeklődés (és olyan résztvevők, akik sérülésveszély nélkül meg tudják csinálni a legnagyobb kihívást jelentő gyakorlatokat is), azt ígérték, azonnal elindítják ezt az óratípust is.

Hol és mennyiért lehet kipróbálni?

Szegeden (Takaréktár utca 2.) és Budapesten (Kresz Géza utca 26.) tartanak órákat.

Egy alkalom 2000 forint.

A ReFit (ez a legegyszerűbb óra, általában ide orvosi javaslatra kezdenek járni a résztvevők) bérlet 8 alkalom 5000 forint.

PreFit vagy FreshFit 10 alkalom 15 ezer forint, 20 alkalom 20 ezer forint.

Kedvezmények: kisgyerekes anyukáknak, nyugdíjasoknak, diákoknak, ezek további részletei itt.

Mustra