Ez a gond a magas intenzitású intervallum edzésekkel

Hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő, ha minden egyes edzés során kicsinálod magad.

A mozgással és annak összes vonatkozásával foglalkozó egyetemi tanár, Dr. Panteleimon Ekkekakis a népszerű edzésforma több aspektusát is problémásnak látja. Szerinte a magas intenzitású intervallum edzések (HIIT), amelyek rövid, a pulzust drasztikusan megemelő, robbanékony gyakorlatok és jóval alacsonyabb intenzitású periódusok gyors ismétléséből tevődnek össze, hosszú távon nem igazán fenntarthatók.

Ha csak 20 perced van

Ennek több oka is van az Iowai Állami Egyetemen tanító Ekkekakis szerint - írja az Independent. Az egyik probléma szerinte az, hogy ezek a gyakorlatok nem éppen az élvezhetőségükről híresek, a hatékony, de megerőltető és szerfölött kellemetlen mozgásformák pedig előbb-utóbb kedvét szegik a kezdetben lelkes önkínzóknak. Emellett azt is problémásnak találja a szakértő, hogy az ilyen, csak félóra vagy még kevesebb szabadidő feláldozásával járó edzéseket gyakran azzal reklámozzák, hogy kiváló megoldást jelentenek azoknak, akik elfoglaltak, és nincs idejük a hosszabb edzésekre. Mindez azt eredményezi, hogy az edzeni vágyók akarva-akaratlanul kötelességként, egyfajta kötelezően teljesítendő, házimunka jellegű feladatként kezdik majd el kezelni a HIIT edzéseket.

shutterstock 322617332

Lassan járj, tovább érsz

Egy idő után ez a két dolog oda vezethet, hogy az emberek megutálják, egyfajta büntetésként kezdik kezelni az edzést. Ekkekakis szerint fontos lenne, hogy ne egy épp hogy tolerálható tortúraként, hanem egy kellemes, hosszú távon is fenntartható aktivitásként kezeljük a testmozgást. Ő éppen ezért azt ajánlja, válasszon mindenki olyan mozgásformát, amit kellemesnek talál és minden gond nélkül be tud illeszteni a mindennapjaiba, még akkor is, ha csak egy egyszerű kutyasétáltatásról vagy munkába biciklizésről van szó. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.