Ezért jó a forró fürdő és a szauna

A kutatások szerint a fürdőzés és a szaunázás jót tesz a keringésnek, ráadásul az előbbi a vércukorszint szabályozásában és a kalóriák elégetésében is segít.

A fürdőzés jó pár kultúrának képezi szerves részét, de a passzív felhevülést (az edzés útján megizzadással ellentétben) eddig nem igazán kutatták.

A Loughborough Egyetem kutatói egy forró fürdő következményeit vizsgálták, különös tekintettel a vércukorszint változásaira, és az elégetett kalóriák számára. A kutatás 14 résztvevőjének vagy főniük kellett 1 órát egy 40 °C-os dézsában, vagy 1 óráig kellett kerékpározniuk. Mindkét esetben az volt a cél, hogy egy óra alatt 1 °C-ot emelkedjen a résztvevők testhőmérséklete.

shutterstock 98442872

Ezek után megvizsgálták, hány kalóriát égettek el, és az „aktivitások” utáni 24 órában megfigyelték a vércukorszint változásait is. A biciklizés több elégetett kalóriát eredményezett, de a fürdőzők is elégettek 140 kalóriát, ami nagyjából egy félórás sétának felel meg. Ugyanakkor a forró fürdőt vett csoport vércukorszintje 10 százalékkal alacsonyabb volt a megpróbáltatásokat követő első étkezés után, mint kerékpározó társaiké. A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy a rendszeres passzív felhevülés csillapíthatja a krónikus gyulladásos állapotokat, így segítséget jelenthet például a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is.

Az utóbbi években több, témába vágó kutatást is lefolytattak, érdekes eredményekkel. Egy 2015-ben publikált finn kutatás eredményei azt mutatják, hogy a rendszeres szaunázás javítja az érrendszeri funkciókat, ezzel csökkenti a szívrohamok és agyvérzések kockázatát. Ezt egy 2016-os kutatás is alátámasztani látszik, ami a rendszeres forró fürdők, és az alacsony vérnyomás közötti kapcsolatot vizsgálta.

shutterstock 378553885

Az érrendszerrel kapcsolatos előnyök mellett úgy tűnik, az anyagcserére is hatással van a fürdőzés. Ezt a feltételezést először egy 1999-es kutatás erősítette meg. Itt 2-es típusú cukorbetegeket vetettek alá egy háromhetes forrófürdőkúrának, és azt találták, hogy a kúra után javult a vércukorszintjük, valamint a súlyuk és az inzulinfüggőségük is. Mindez a hősokkfehérjék jelentőségét látszik megerősíteni. Ezeket a fehérjéket a test felhevülése során termelik a sejtek. Hosszú távon, a megemelkedett hősokkfehérjeszint javíthat az inzulintermelésen, és így a vércukorszint szabályozásán is. 

Úgy tűnik tehát, hogy azok számára, akik valamiért nem képesek a rendszeres testmozgásra, egyértelmű előnyökkel járhat a fürdőzés, szaunázás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek