8 tévhit az izzadásról

Az izzadás ellen a legtöbb ember harcol, hiszen nem kelt valami higiénikus benyomást az, ha a ruha hónalj részén egy-egy hatalmas, nedves folt díszeleg. Bár az élet velejárója és mindenki tapasztalja, mégis sok a tévhit a verejtékkel kapcsolatban. Tudta például, hogy izzadással nem is méregtelenít? Vagy, hogy miért hagy sárga foltokat a felsőn?

Az izzadság büdös

Sokan úgy gondolják, hogy a verejték büdös, pedig az igazság az, hogy önmagában az izzadság teljesen szagtalan. Az a kellemetlen, szúrós szag az a bőrön tartózkodó baktériumoknak köszönhető, ugyanis az apokrin mirigyek által termelt váladékot lebontják fehérjékre és lipidekre, és ennek a folyamatnak van az a jellegzetes szaga. – írja a stylelist.com.

Az izzadság sárga foltokat hagy

Sokan tapasztalhatják melegebb időben, hogy a ruha hónalja nem csak átnedvesedett, de be is sárgult. Jeannette Graf klinikai bőrgyógyász szerint azonban az izzadság valójában nem csak szagtalan, hanem színtelen is, viszont ha egyesül a bőrön tanyázó baktériumokkal, zsírokkal, olajokkal, akkor bizony sárgára elszínezhetik a ruhák szövetét. Sajnos ez a legtöbb anyagnál így van, így a legjobb opció, ha sötét darabot választ, mivel azon kevésbé látszik a folt. A baj ezzel csak az, hogy a legmelegebb napokon, amikor az ember a legjobb dezodorokkal is izzad, nem szenved sötét színű ruhákban.

Ki tudja izzadni a méreganyagokat

Bizonyára ön is hallotta már, hogy izzadással a szervezetében felgyülemlett méreganyagoktól is megszabadulhat. Nos, ha csak azért járt eddig szaunába, hogy méregtelenítsen, el kell, hogy keserítsük, mivel a salakanyagokat egyrészt a máj bontja le, másrészt pedig a vizelettel ürülnek. A verejtékkel pedig csupán víz, só, protein, valamint nem-mérgező urea, vagyis karbamid távozik.

Kiizzadhatja a felesleges kilókat

Ha csupán a szaunában üldögélve le lehetne fogyni, akkor biztosan megfogyatkozna az edzőtermek és fitness órák jelenleg népes tábora. De sajnos csupán izzadással nem fog lefogyni, még akkor sem, ha utána kevesebbet mutat a mérleg nyelve. Ez sajnos csupán a vízvesztésnek köszönhető, és semmi köze a lerakódott zsírmennyiséghez. Figyelje meg, amint iszik egy keveset, ez a súly azonnal visszajön!

Az izzadásgátlók az ördögtől valók

Sokan hangoztatják, miszerint az alumínium-származékokkal teli izzadásgátlók veszélyesek és rákkeltőek, pedig nagyobb vizsgálatok ezidáig nem mutattak ki egyértelmű összefüggést a kettő között. Lehet, hogy valóban nincs, ám ha mégis tart tőlük, alkalmazzon alumíniummentes terméket, vagy próbáljon ki természetes praktikákat!

Edzéshez nem jó, ha izzadásgátlót használ

Szintén gyakori tévhit, miszerint edzéshez az izzadásgátlók használata káros, mivel nem engedi szabadjára a kitörni vágyó verejtékcseppeket. Ez igaz, ám a így a test már részein fog párologtatni. Jó tanács: használjon olyan nedvességelvezető szintetikus ruházatot, mely magába szívja a nedvességet, majd hagyja elpárologni.

Annál eredményesebb az edzés, minél jobban izzad

Bár az igaz, hogy minél keményebben edz, annál inkább izzad, de azt ne feledje, hogy a ruha anyaga, a szoba hőmérséklete és a fizikai állapota is befolyással van arra, mennyire csurog magáról a víz. Gondoljon csak bele, kezdőként, ha el kezd futni, akkor valószínű, hogy már öt perc után is megizzad, viszont ahogy az állóképessége javul, úgy fog csökkenni a verejtékezés. Így tehát inkább azt nézze, mennyire emelkedik a pulzusszáma, és hogy mennyi kalóriát éget.

Az izzadástól kipattogzik a bőre

Gyakori panasz, hogy egy izzasztó edzés után, az ember bőre kipattogzik. Viszont ez nem a verejtéktől alakul ki, hanem amiatt, hogy a bőrön lévő olajrétegtől eltömődnek a faggyúmirigyek, vagy ha az átizzadt sportmelltartó a mirigyekbe nyomja a baktériumokat. Ezt a szleng bacne-nek (back+acne).

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra