Allergiaszezonban is sportolhat a szabadban

Tavasszal mindenki, aki sportol, alig várja, hogy az edzőtermek helyett a természetben mozoghasson végre. Ennek az előnyei mellett megvan az a hátránya is, hogy sajnos ez az az évszak is, amikor a levegőbe kerülő pollenek allergiás tüneteket okozhatnak. Sokan emiatt nem mernek kimenni a friss levegőre mozogni, nehogy súlyosbodjon a problémájuk, így bármennyire is szépen süt odakinn a nap, inkább a négy fal között edzenek. De vajon tényleg tilos ilyenkor a szabadban sportolniuk az allergiásoknak?

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint a légúti allergiáknál az orrnyálkahártyára, a mélyebb légutakba, illetve a kötőhártyára került allergének váltják ki a tüneteket. Aktív mozgás során nő a légzésszám, a belélegzett levegő, és vele együtt a bejuttatott pollenek mennyisége is. Jól beállított kezelés mellett viszont a szénanáthás beteg is teljesen panaszmentes lehet, ezért nem szükséges csökkenteni a terhelést, de előtte mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával, mi a teendő, ha a mozgás hatására erősödnek a tünetei. A fizikai terhelés ugyanis asztmás rohamot provokálhat, így ha allergiájához asztma is társul, különösen fontos szakorvos segítségét kérni a sportolás előtt és közben alkalmazandó készítmények összeállításában.

Tájékozódjon a pollenhelyzetről

Az allergiában szenvedőknek fontos hogy pontosan tudják, mikor virágzik az a növény, mely kiváltja náluk az allergiás tüneteket. Létezik már online pollennaptár, ami erről személyreszabott naprakész tájékoztatást ad, de érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával ugyanis bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat. Természetesen emellett érdemes bizonyos óvintézkedéseket is betartaniuk, hogy minél kevesebb panasszal járjon ez az időszak.

„A pollenkoncentráció reggel 5 és 10 óra között, illetve száraz, meleg, szeles időben különösen magas. Éppen ezért a szabadtéri programok és sportolás tervezésénél célszerű ezt is figyelembe venni! Természetesen allergiás betegséggel sem kell lemondani a mozgás öröméről, de nem szabad nem törődni a külső környezeti tényezőkkel, mivel a magas pollenszám felerősítheti a tüneteket, és nagyobb fizikai terhelés hatására könnyen rohamot provokálhat”- figyelmeztet a doktornő. „Ismert, de szerencsére nagyon ritka az allergiás betegeknél a pollenszezonban, fizikai terhelés hatására fellépő súlyos allergiás roham, az „exercise-induced anaphylaxis”.Ez egy életveszélyes állapot, ilyenkor a beteg arca megduzzadt és asztmatikus légzés alakul ki. Ha ez bekövetkezik, feltétlenül mentőt kell hívni! A jelenség a fizikai terhelést megelőző táplálkozással függ össze, viszont valóban nagyon ritka, de ha előfordult, részletes kivizsgálás indokolt!”

Amennyiben mégsem szeretne a négy fal között mozogni az allergiaszezonban, az időjárás és a napszak megválasztása mellett érdemes beszereznie speciális allergia maszkot - például futáshoz-, de ez ugyanolyan hasznos lehet fűnyírás közben is a pollenek kiszűrésére. Szabadban való sportolás közben a tünetek csökkentésében segíthet, ha olyan területet választ, ahol kevesebb fa van, és ha futás közben az orrán át veszi a levegőt. A szakember szerint különösen magas pollenszám esetén azonban menjen inkább tiszta, allergénektől mentes edzőterembe!

Melyek a legjobb sportok az allergiások számára?

„Természetesen az allergiás beteg számára is jótékony hatású és fontos az egészség megőrzéséhez a rendszeresen végzett testmozgás, és megfelelően beállított kezelés mellett szinte bármit sportolhatnak. Az edzések megkezdése előtt azonban érdemes szakorvos tanácsát kérni, aki segíthet a megfelelő sportág kiválasztásában is. A rendszeresen végzett fizikai terhelés mellett szükség lehet a korábbi gyógyszeres kezelés módosítására is ahhoz, hogy biztonságban és panaszmentesen végezhesse az edzéseket”- mondja a dr. Balogh Katalin.

Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével nem csak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható. A pollenallergiások viszont fokozottan ügyeljenek arra, hogy a golfozás vagy a foci rohamot válthat ki, különösen akkor, ha közvetlenül fűnyírás után végzi ezeket a sportokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra