A futócipő káros, a mezítláb futás a tuti

Egy független kutatócsoport érdekes tanulmányt juttatott el hozzánk, mely szerint a futócipők károsak az egészségre. Nem újkeletű a dolog, több kutatás is arra jutott, hogy az agyonpárnázott sportcipőkben futók sarokra érkeznek, ami bizony rossz, míg a mezítláb futók, vagy azok, akik a különleges kialakítású, úgynevezett "mezítlábas" cipőket veszik, helyesen, azaz a talp oldalán-elülső részén landolnak. A Nike Free már 5 éve húz az új divatból hasznot, de a mezítlábazás tapasztalt futók szerint is több mint PR, tényleg van értelme. Már ha az embernek van türelme évekig szoktatni magát az új technológiához.

stockfresh 1207090 young-girl-runs-on-sand-in-wood sizeM

Egyelőre viszonylag kevesen futnak mezítláb, de Angliában már létezik Barefoot Running nevű csoport is, melynek tagjai rendszeresen cipő nélkül vágnak neki London utcáinak, és az sem érdekli őket, hogy rendszeresen beléjük kötnek vagy kiröhögik őket. A mezítláb és cipőben futók szinte vallásos hevülettel csapnak össze rendszeresen, mi nem szeretnénk állást foglalni, csak megpróbáljuk vázolni az álláspontokat.

A xraytechnicianschools kutatása szerint a futócipőben még a magassarkúnál is nagyobb terhelés alatt állnak az ízülete, tízből kilenc futó pedig le is sérül mikor maratonra készül (mondjuk, mikor sérüljenek le, tévézés közben?). A sérülések oka, hogy túlságosan odacsapjuk a sarkunkat a kipárnázott cipőkben, ezért aztán sokaknak fáj a térde, a dereka.

A tarahumaráknak jó, nekünk miért ne lenne az?

A mezítlábas futás trendért bizonyos Christopher McDougall felelős. Ő a mexikói tarahumarákat tanulmányozva vette észre, hogy a törzs tagjai nagy távolságokat képesek mezítláb lefutni, és nem szenvednek olyan sérüléseket, húzódásokat, mint a városi hobbifutók. Ebből arra következtetett, hogy a gondosan kipárnázott futócipők miatt sportolnak rossz technikával az emberek – írja a Reuters. McDougall után Daniel Lieberman, a Harvard evolúciós biológiakutatója állt ki a Nature magazinban a mezítlábas futás mellett, mondván, őseink sem méregdrága sportcipőkben rohangáltak, vadásztak, hanem mokaszinban vagy mezítláb. És valószínűleg kevesebb térdproblémájuk volt, mint a mai futóknak, mert a talpuk elülső részére érkeztek, míg a futócipősök a sarokra.

stockfresh 1690067 running-sport-shoes-on-runner sizeM

Lieberman évekig vizsgálta a futócipőben futó sportolók lábát érő terhelést, majd megállapította, hogy a becsapódási energiák jobban eloszlanak a mezítláb futóknál, akik nem a sarkukra érkeznek. Ha talpunk elülső felére érkezünk, csökken az izmok és ízületek károsodásának veszélye, de azért egy konferencián a szakember is hozzátette, hogy nem tudni pontosan, mi a jobb technika, hisz a civilizált ember szinte születéskor cipőbe kényszerül, így egész máshogy fejlődik a lábfeje, mint a mezítlábas törzseknek. Mindenesetre, ha nem szenvedtünk sérülést eddigi futószokásainktól, akkor ne is váltsunk, ajánlja a szakember.

A független szakikkal és Liebermannal ellentétben Simon Bartold sport-ortopédus a cipőben futást támogatja, mondván, az sokkal több sérüléstől véd meg, mint a mezítlábas futás, de hát mi mást is mondhatna, ő az Asics cipőcég egyik nemzetközi kutatója. A sportcipőgyártók egyik erős érve, hogy hiába érkezünk sarokra, a futócipők olyan jó csillapítással vannak ellátva (már a jobb minőségűek), hogy a sérülés esélye minimális, akárcsak az ízületekre eső terhelés. Ha ennek ellenére önt is elkapná a mezítlábas futás iránti vágy, mindenképp természetes talajon kezdjen futni, és csak kis távokat tegyen meg eleinte. Dr. Lieberman szerint a legjobb, ha szokásos futótávunk utolsó egy kilométerére vesszük le a cipőt és óvatosan, lassan futunk. De ha tart a szennyeződéstől és az üvegbe lépéstől, természetesen vehet olyan cipőt, mely a totális szabadság érzését adja, mivel a cipőgyártók hamar reagáltak a trendekre, így születtek meg a "mezítlábas" cipők, amelyeket azzal adnak el, hogy olyan bennük sportolni, mintha cipő nélkül tennénk.

Szerencsére a mezítlábas érzéssel is lehet kereskedni

A Vivobarefoot vagy a Feelmax például ráállt a minimálcipő gyártásra: ezek a lábbelik jobban hasonlítanak egy vastagtalpú zoknira, mint cipőre, Scarlett Johansson 5 ujjas futócipője is ilyen például, csak az a Vibram cég gyártmánya. Hülyén néz ki, de állítólag nagyon egészséges, és az itthoni Mountexben is beszerezhető. A mezítlábas cipőkhöz további jó tanácsok magyar vagy angol nyelvű blogokon keresendők (a kispadon is találtunk egy elég jó oktatóposztot), és érdemes is utánaolvasni, mivel az ezekben való futás már új technikát igényel. Sokan ugyanis mezítlábas cipőben is épp olyan helytelenül futnak, mint a hagyományos futócipőben, azaz a sarkukat csapják le elsőként, az pedig egy ilyen kipárnázás nélküli cipőben tényleg káros.

Ők például rosszul futnak mezítláb is

Ha kevésbé feltűnő cipőre vágyunk, a nagyobb cégek kínálatában is találunk mezítlábas érzést kínáló cipőket: a Nike Free azt állítja, hogy a mezítláb futás minden előnyét kínálja, hátránya pedig nincs – már ha a viszonylag magas ár nem számít annak. A cipőt a Futóblog tesztelte már, Winkler Róbertnek tetszett, hogy szabadon mozogtak benne a lábujjai. Azért megkérdeztük a Spuri futóboltot is, ők mit ajánlanak és miért. Tőlük tudtuk meg azt is, hogy a mezítlábas technológia leginkább a normál kiegészítéseként értelmezhető, és több év kell ahhoz, hogy megszokjuk a Free cipőket.

„Mi a Nike Free technológiás cipőjét áruljuk. és van a Reeboknak is egy érdekes újítása, ami lényegében úgy néz ki, mint a Free, a RealFlex Optimal. A talpon függőleges és vízszintes vágásokat alakítanak ki, így a részei arra mozdulnak, amerre a test talp súlypontja. A technológia szerintem nagyon jó, én személy szerint szeretem, mert alternatívát nyújt” – mondja Szabó Gábor, a futóbolt egyik eladója, a Spuri futómagazin szerzője, aki hazai viszonylatban komoly futónak számít, maratoni bajnokságokon az első ötben szokott végezni.

Két-három év gyakorlás kell

„Mint minden újításnak, ennek is van átfutási ideje. A Nike 4-5 éve nyomul a Free-vel, de egyrészt elég kevés embert érint a dolog, másrészt, ha valaki felvesz egy ilyen cipőt, annak 2-3 évre van szüksége, hogy megszokja. Azt szoktuk ajánlani, hogy szoktató futásokkal kezdjen az ember, kell átmenet, hogy biztonságosan lehessen a mezítlábas technológiát használni, mivel születésünktől kezdve cipőben járunk, ami nem teszi lehetővé az izmainknak, hogy úgy mozogjanak, ahogy természetesen tennék” – figyelmeztet Szabó. „A Nike Free például könnyebb, hajlékonyabb, mint egy átlagos futócipő, mellyel 1000-1500 kilométert ajánlott futni. A normál futócipőknek pont azért van egy meghatározott élettartama, mert a sarokcsillapítás elfárad bizonyos terhelés után, összetömörödik, nem védi az ízületeket. Merthogy a normál cipőkben, már a jó minőségűekben, olyan sarokkialakítás van, ami rendesen véd. A Free cipők élettartamát nem lehet megmondani, mert kiegészítőként lehet őket hordani, amíg le nem esnek a lábunkról, addig jók” – teszi hozzá Szabó.

És ha a normál cipőkben sem feltétlenül sérülünk, akkor miért érdemes mégis áttrenírozni magunkat a mezítlábas technológiára? „Nem csak marketing a Free technológia, ugyanis ha a talpunk elülső részére érkezünk, a rezgések nagy része elhal a lábfej ízületi átmenetein, mire elér a bokáig. Sarokra érkezéskor a bokát és a térdet is elérik a rezgések” – mondja Szabó, akitől azt is megtudtuk, hogy a Spuri boltokban Nike Free-t 27900 és 32900 forint között, Reebok RealFlexet 22990 forintért vehetünk. Egy átlagos futócipő kijön már feleennyiből, de simán kerülhet ugyanennyibe is, és, mint tudjuk, ha az egészségünkről van szó, nem a pénz a mérvadó – mindenki döntse el maga, behódol-e a nem is olyan új trendnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek