Innen ered, hogy napi 10 ezer lépés kell az egészséghez

GettyImages-1324038732

Hét-nyolc kilométernek felel meg az a 10 ezer lépés, melyet egészségünk érdekében érdemes megtennünk – de miért pont ez a mágikus szám?

A válasz talán kiábrándító, egyben tanulságos is: tulajdonképpen a véletlennek és egy japán lépésszámláló gyártójának köszönhető a 10 ezer lépés koncepciója. Mára kísérletek is alátámasztották, hogy 7-13 ezer lépést érdemes megtenni azért, hogy egészségesebbek legyünk, de annak idején nem tudományos kísérletek alapján döntöttek úgy, hogy ez legyen a mágikus szám.

10 ezer lépés: a hatvanas évekből ered

Japán 1964-ben olimpiát rendezett: a tokiói játékokat megelőzően a japánok figyelme a sport irányába fordult, és széles körben elterjedt az az ismeret, hogy

a rendszeres testmozgás a magas vérnyomás, a stroke és a diabétesz megelőzésében is fontos szerepet vállal, valamint elősegíti az egészséges testsúly kialakítását.

A mozgás legegyszerűbb módja a gyaloglás: nem kell hozzá sem különleges felszerelés, sem előképzettség, bárki végezheti.

A gyaloglás segít megőrizni egészségedet: 10 ezer lépésnél kevesebb is elég lehet
A gyaloglás segít megőrizni egészségedet: 10 ezer lépésnél kevesebb is elég lehetThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Ekkor vezették be a modern lépésszámlálót is a japán piacra – a csuklón viselhető eszköz megmutatta, hány lépést tett meg viselője egy nap. A fitneszőrület közepette tökéletes volt az időzítés, így a lépésszámláló hamar igen népszerűvé vált. Japánban sétaklubokat alapítottak, melyek szlogene a Manpo-kei lett: ez tízezer lépést jelent, egyben a lépésszámláló márkaneve is volt, a tagok pedig legalább ennyit gyalogoltak naponta.

Mára az egészséges élet velejárója lett

Japánból aztán világ körüli hódító útra indult a tízezer lépés: ma már kevesen tudják azt, honnan is ered pontosan ez a szám, ugyanakkor több kutatást is végeztek azzal kapcsolatosan, hogy valóban van-e értelme kitűzni magunk elé a célt. A Ghenti Egyetemen a kétezres évek elején vizsgáltak olyan embereket, akik elfogadták a 10 ezer lépés kihívását: lépésszámláló mellett aktivitási naplóval is ellenőrizték, hogy a jelentkezőknek sikerül-e végrehajtaniuk vállalásukat. A jelentkezők fele sikerrel járt, és a gyaloglásnak meg is volt a gyümölcse – ők jobb általános egészségnek örvendhettek, és jobban is érezték magukat a bőrükben, mint azok, akik kevesebbet gyalogoltak.

Később is vizsgálták a kísérlet résztvevőit – ekkorra a legtöbbjük esetében nagymértékben csökkent a naponta megtett lépések száma a 10 ezerhez képest. A kutatók azt találták, hogy a négy évvel korábbi kihívás teljesítésének nem voltak hosszú távú hatásai esetükben, akkori jó egészségüket az aktuálisan megtett távolságnak köszönhették, amint viszont lejjebb adtak a gyaloglás mennyiségéből, elvesztették a megszerzett előnyöket. Ez azt is sugallja, hogy ahogyan a diéta helyett is érdemesebb életmódváltásba kezdeni, úgy a mozgást sem lehet abbahagyni, ha hosszú távon szeretnénk élvezni annak pozitív hatásait.

Az okoseszközök korában könnyen nyomon követhetjük, elértük-e célunkat
Az okoseszközök korában könnyen nyomon követhetjük, elértük-e célunkatzoranm / Getty Images Hungary

Kevesebb is elég lehet

A WHO nem lépésszámot ajánl, hanem heti 150, mozgással töltött percet, vagy 75 percnyi intenzív mozgást javasol mindenkinek: egy kutatás pedig azt állítja, tulajdonképpen 7 ezer lépés körül már elég sok előnyt érünk el, amit tovább lehet fokozni a lépésszám 10 ezerig emelésével, de ennél több gyaloglás már nem hoz akkora ugrást az elért haszonban, mint a 10 ezer lépésig vezető út.

A lépésszám ugyanakkor könnyen mérhető, megjegyezhető: a szakemberek szerint viszont akkor sem kell aggódnunk, ha nem érjük el ezt a mágikus számot,

bár érdemes törekedni minél nagyobb értékre. Bármennyit is gyalogoljunk, azzal saját egészségünkért teszünk, ennek tudatában hasznos minél több lépést megtenni. Okostelefonjaink és okosóráink segítenek ezek mérésében – az egészséghez vezető út ma könnyebb, mint valaha volt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra