Hordjon minden nap magyar ruhát!

Bemutatunk még 5 kollekciót a Mercedes Benz Fashion Week Budapestről: visszafogott, de remekül hordható, minőségi ruhák vonultak fel például Nanushka, Áron Eszter vagy a USE kifutóján!

Idén már csak egynaposra jött össze a nevében egyhetes Mercedes Benz Fashion Week Budapest, de rengeteg bemutatót láthattunk: megmutattuk már, milyen alkalmi ruhákat terveztek a magyar dizájnerek 2017 őszére-telére és azt is, milyen különleges, szokatlan kollekciókkal rukkoltak elő mások.

Most azok vannak soron, akiknek visszafogott, elegáns alapdarabokkal teli kollekciói magas minőséget képviselnek és nevük már ismertebben cseng a divat iránt kevésbé érdeklődők számára is. A hajtás után mutatjuk, hogyan képzeli el a telet Nanushka, Áron Eszter, a USE, Tomcsányi Dóri valamint Anna Daubner és Anna Amélie!

Nanushka

Sándor Szandra kollekciójának fantázianeve Suitcase Stories, azaz kábé bőröndsztorik, és az utazáskor átélt érzések inspirálták, a lelkiállapot, amikor mindenre más szemmel néz az ember, pusztán mert épp turista vagy utazó üzemmódban van. Az alapötlet szerint a kollekció olyan darabokban bővelkedik, melyek kedvenc ruhákként mind helyet kapnak a bőröndben és mindnek megvan a maga története.

Ami az anygaokat illeti: sok a finom bőr, az értékes selyem és a puha gyapjú, felfedezhető pár retro vonás és minta. Szerettük a hasitasikat, az ocelotmintákat és marokkói stílusú papucsokat is. Összességében nagyon nőies és kényelmesnek tűnő kollekció lesz ősztől kapható a Nanushkánál.

Aeron

Áron Eszter kollekciójának középpontjában a digitális világ elhagyása és a természet újrafelfedezése áll, melyhez az erdélyi Hargita adott inspirációt. Mivel a természetbe mégsem lehet nagyestélyiben visszatérni, sok sportos ruhadarab és letisztult vonalvezetésű, melegnek tűnő szett vonult fel a kifutón. Nem kell azt hinni, hogy az Aeron a természetjárókra kezdett fókuszálni, de a csinos ruhák és helyenként maszkulin összeállítások anyagában, színeiben is ott a természet, a végtelen táj, a szabadság.

USE Unused

A tervezőpárosnak az 1940-es évek szimbolikus alakja, Karády Katalin adott ihletet és ez nagyon jól átjött a kollekción: a rakott bársonyszoknyák, derékban szűkített blézerek, különleges bundák mind szexi luxushangulatot árasztottak. A kifutón láthattuk a Dior bárkosztümjének bársonyból és neoprénből készült verzióját is, mely azért is különleges, mert idén ünnepli a bárkosztüm a 70. évfordulóját. A klasszikus formavilágot a tervezők különleges anyagokkal hozták össze és jellemző a férfi-női ellentétpár játéka is, azaz a feminin anyagokat – csipke, selyem, műszőrme – maszkulin anyagokkal – vászon, krétacsíkos szövet – vagy szabásokkal engedték össze.

A kötött ruhák is fontos szerepet kaptak, a szokásos sötét színek – fekete, kék, szürke – mellett pedig megjelent a zöld, bordó, rózsaszín is. Arra pedig van egy tippünk, hogy a USE bőrtáskák ősszel is hamar el fognak fogyni, mert szuperjó új fazonok és színállások jelentek meg! 

Tomcsányi

Kíváncsiak voltunk, hogy ezúttal milyen múltidéző utazásra visz el minket a tervező, vagy lesz-e egyáltalán ilyesmiben részünk, és most sem kellett csalódnunk. Ha a Malév név hallatán elfog a nosztalgia, akkor tudjuk, mit hordasz majd idén télen, "a 2017-es őszi-téli kollekció a kelet-európai jet-set fáradt luxusát idézi", és valami miatt fogadni mernénk, hogy a hímzett repülőgéppel díszített ruhák lesznek a szezon slágerdarabjai.

A kollekciót a selyemből és viszkózból készült ruhák mellett a nagyon sok tervezőnél látott szélesszárú nadrágok, illetve kötött pulóverek, velúrtopok és -szoknyák, valamint farmerből készült ruhadarabok teszik teljessé. Ezek remek összehangolhatóak a tavalyi téli/őszi szezon darabjaival a mind szín-, mind a formavilág miatt.  A sziluettek persze változtak, új elem például a tölcsérujj, hangsúlyosabb szerepet kapnak az övek és több, különböző városok nevét kapó ruhadarabon is masnik jelentek meg diszítésképpen. 

Anna Daubner és Anna Amélie

Egyszerre mutatta be új kollekcióját Daubner Anna és Oláh Anna, és mivel kreációik remekül kiegészítik egymást, ezt így is van jól. Daubner Anna legújabb kollekciójához megint a képzőművészetből merített ihletet, egészen pontosan Kertész Attila, a POSITION Collective tervezőjének absztrakt festményeit vette alapul, és ez a fodrokon és a paneles szabáson érhető leginkább tetten. És elsőre ugyan nagyon komolynak tűnhet a kollekció, de azok sem csalódhatnak, akik szeretik a játékos darabokat, hiszen itt-ott megvillan egy-egy szabad bőrfelület, és több felső vagy ruha is követi az alakot.

Daubner Anna persze nemcsak a formákkal játszott, hanem a színekkel is, a Tomcsányi Dórinál is feltűnő rozsdabarna tökéletes párost alkot a kékkel, meg persze az anyagokkal is, a muszlim mellett fontos szerepet kapott a bársony és a műszőrme is, és persze ő sem feledkezett meg az újra nagy kedvenccé lett bársonyról. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra