9 trend, ami polgárpukkasztó volt a maga idejében

Nemrég kitárgyaltuk, hogy hogyan jutottunk el pár évtized alatt a szövőszéktől a fast-fashion divatig, ezúttal pedig arról készítettünk egy összeállítást, hogy melyek voltak az elmúlt pár száz év leginkább polgárpukkasztó trendjei, melyeknek köszönhetően napjainkban már azt viselünk, amit csak akarunk. A hajtás után mutatjuk, milyen ruhadarabokkal lehetett botrányt kelteni a viktoriánus korban, a 20-as vagy a 90-es években!

1. Mélyen dekoltált ruha az 1600-1700-as években

A michigani egyetem történészei szerint a barokk időszakban divatba jött hálóruha-szerű darabok egyes stílusjegyei jellemzően az Erzsébet-korabeli teapartikon viselt ruhákon is megtalálhatóak, bár akkor elsősorban állapotos, valamint “kicsapongó életet élő" nők viselete volt a merész kivágású, zsinórokkal és szalagokkal összetartott köpenyruha.

“Az angol tearuha egy kellemes átmenet a ceremonális estélyi és a diszkrét pongyola között. Fontos, hogy elsősorban könnyed, másodsorban pedig kényelmes legyen” – olvasható a LACMA leírásában. A mélyen dekoltált lenge forma egyébként akár még ma is sokkolóan hat a konzervatívabb divatrajongókra. 

2. Tilos volt a bokavillantás az 1800-as években

Tehát a mell mutogatása egészen az 1800-as évekig divatos volt, majd ez a szokás Viktória királynő uralkodása kezdetén leáldozott. A viktoriánus korban mindenki számára rendkívül kínosnak és illetlennek számított már az is, ha a társaságban kivillant egy nő bokája a földig érő szoknya alól. Így nem csoda, hogy szegény viktoriánus nők egész évben, időjárástól függetlenül nyakig begombolt ruhát, hosszú szoknyát és harisnyát viseltek.

3. Egyrészes fürdőruhák a 20. század elején

“A nők a vízbe fekete, térdig érő, puffos ujjú ruhában, fürdőpapucsban és úszósapkában gázoltak bele, amely lehetővé tette számukra a tisztességes fürdőzést” – számolt be a Boston Globe az akkori helyzetről, melyen Annette Kellerman úszónő változtatott 1907-ben, mikor egyrészes, testhez simuló fürdőruhában jelent meg a strandon. A korabeli lapok beszámolója szerint a látvány olyan megbotránkoztató volt, hogy az úszónőt illetlen tette miatt le is tartóztatták. Persze ez a fürdőruha még köszönőviszonyban sem volt azokkal a szexi darabokkal, amiket a Baywatchban láthattunk, sőt mai szemmel inkább szörfös ruhának mondanánk, mint fürdőruhának.

4. Modernizmus és flapper ruhák a 20-as években

A váll- és lábvillantós ruhákat a viktoriánus generáció lázadó gyermekei hozták divatba az első világháborút követően. A texasi egyetem szakembere, Dr. Ann DuPont szerint az úgynevezett flapper lányok nemet mondtak az addigi viselkedési szabályokra, rövid frizurát vágattak maguknak, jazz zenére táncoltak, ittak, dohányoztak és autót vezettek, amivel egyfajta erkölcsi felfordulást okoztak környezetükben. A jelenséget egyes brit vidékeken annyira elítélték, hogy például az északi brit szlengben a flapper nemcsak huszonéves bakfist, hanem fiatal prostituáltat is jelentett.

5. Marilyn Monroe hatása az 50-es években

A legendás színésznő által felkapott, a női alakot kiemelő ruhák és felpolcolt mellek a második világháború háború után jöttek divatba, abban az időszakban, amikor valami igazán vadítóra és újra vágytak a nők. A jelenséget erkölcsi hanyatlásként emlegették a lapok, a Brooklyn Eagle egyik 1949-es számában például arról elmélkednek, hogy vajon milyen anyák és feleségek lesznek majd ezekből a nőkből a jövőben. Azt, hogy milyen merészen és elegánsan öltözködtek a az 50-es években, talán a Hogyan fogjunk milliomost? című klasszikus ábrázolja a leghitelesebben Marilyn Monroe, Betty Grable és Lauren Bacall főszereplésével.

6. A 60-as években divatba jött a miniszoknya

A forradalmi ruhadarab, amit a londoni tervezőnek, Mary Quantnak köszönhetünk – bár egyes szaklapok szerint André Courreges, Jean Varon és John Bates is abban az időben kísérletezett a falatnyi ruhadarab piacra dobásával –, tavaly ünnepelte az 50. születésnapját. A szexuális forradalom egyik jelképét Quant kedvenc autójáról, a Mini Cooperről nevezte el, mivel szerinte a szoknya is éppolyan kacér és fiatalos volt, mint a kisautó. “Középkorú üzletemberek kiabálnak ki az irodák ablakaiból, hogy ez obszcén és undorító. Persze bármennyire is furcsa, mindez nem igaz” – nyilatkozta a brit Vogue-nak Quant, aki szerint valami miatt boldoggá és felszabadulttá tette az embereket a miniszoknya megjelenése.

7. Átlatszó blúz, szmoking és szexmunkások ihlette kollekció Yves Saint Laurent-tól

A világ egyik legnagyobb hatású tervezője jóval megelőzte a korát, mikor a hatvanas években úgy reagált a szexuális forradalomra és a nemek közti egyenlőségre, hogy piacra dobta áttetsző organzából készült blúzát, amit természetesen melltartó nélkül illett viselni akkoriban. Nem sokkal később pedig egy feminista, androgün stílusú, hajszálcsíkos nadrágkosztümöt adott a nőkre, amivel visszavonhatatlanul megváltoztatta a nők öltözködési szokásait.

A tervező 1970-ben újabb polgárpukkasztó kollekcióval sokkolta a világot. A Robert Besson által 1945-ben rendezett Bois de Boulogne hölgyei, valamint a szexmunkások ihlette kollekciót a hazafiatlannak és tiszteletlennek tartották a szakmában, így jó darabig ez egyfajta kudarcnak számított az YSL történetében. A ruhákról tavaly kiállítássorozatot is rendeztek Yves Saint Laurent 1971 La Collection Du Scandale néven.

8. Kombinéruha a 90-es években

Az újra felkapott grunge korszaknak köszönhetően napjainkban újra menőnek számítanak azok a fehérneműre emlékeztető szaténruhák, amikben gyakran kapták lencsevégre Madonnát, Kate Mosst és Courtney Love-ot a kilencvenes években, amikor a hatásos kontraszt kedvéért leginkább bőrdzsekivel, farmerkabáttal vagy kardigánnal és persze akár bakanccsal is tették hétköznapivá a falatnyi ruhadarabot.

9. A 2000-es évekre divatba jött a tanga és csípőnadrág

Az új évezred beköszöntével nemcsak a csípőnadrág, valamint a hasvillantós felső számított nagyon menőnek, hanem a tanga is. A provokatív fehérnemű akkora kalamajkákat okozott a kaliforniai középiskolákban, hogy be is tiltották a viselését 2002 környékén. Elnézve, hogy az 1800-as évek óta mennyi erkölcsi kérdést felvetett és megoldott már a divat, várhatóan nem a kényelmetlen tanga az utolsó, ami megbotránkoztatja az utca emberét a 21. században.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek