Divatbloggernek álltunk, 6. rész: mi kerül egy blogon félmillióba?

A hazai blogélettel foglalkozó sorozatunk újabb részében az anyagiakkal foglalkozunk: egészen pontosan azzal, hogy mennyi pénzre van szüksége valakinek, ha részletesen dokumentálná és megosztaná másokkal a kifinomult stílusát. Félreértés ne essék: nem mások zsebében turkálunk, csupán egy számolást végeztünk, amelynek során több opciót és árkategóriát is figyelembe vettünk. 

Sorozatunk korábbi részei

Divatbloggernek álltunk, 1. rész: vegyél követőket!

Divatbloggernek álltunk, 2. rész: élet ez egyáltalán?

Divatbloggernek álltunk, 3. rész: a kegyetlen számok

Divatbloggernek álltunk, 4. rész: egy blogger mindent maga vesz?

Divatbloggernek álltunk, 5. rész: mi kell a PR-osoknak?

Hol blogoljunk?

Bár csábító csupán az Instagramra posztolgatni az életünket (és az ajándékba kapott termékeket), az arra igényes olvasók egy idő után többre vágynak terméktesztelés címén, mint a "Köszönöm szépen XY cégnek ezt a csomagot". Blogfelületek közül itthon elég népszerű a blog.hu és a szintén ingyenes Blogspot, illetve Wordpress is. Ha nem szeretnénk, hogy az oldal címében ott éktelenkedjen a szolgáltató neve, akkor van lehetőség domain vásárlására is, egy .hu-s verziót akár már 3 ezer forintból is megúszhatunk két évre.

GettyImages-451140088
Europress / Getty

Ezekhez ritkán járul tárhely, így ha mondjuk teljesen testre szabott blogot (pl. szerkeszthető, saját témákkal rendelkező Wordpress-t) szeretnénk, akkor ahhoz külön kell vásárolni. Nagyjából 3 ezer forintból megúszható egy minimális igényeket kiszolgáló, maximum a képeket máshova (Google Picasába vagy Dropboxba) tölti majd fel.

Mennyi az annyi? Igényektől függően 0 és 6 ezer forint induláskor.

Mivel blogoljunk?

Feltételezzük, hogy aki belevág a blogolásba, az már rendelkezik számítógéppel/laptoppal és internet-előfizetéssel is, így ezeket nem feltétlenül számolnánk bele a végösszegbe. Egy jó minőségű, megbízható okostelefon nem biztos, hogy "alap", így arra mindenképpen számolnánk legalább 150 ezer forintot. Fontos, hogy népszerű legyen, hiszen csak azokra lehet rendelni dizájner telefontokokat (vagy éppen azok koppintását eBay-ről). Hogy mindig online-ok lehessünk, muszáj mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznünk, ez nagyjából 3-4 ezer forint havonta – persze, ha valaki többre vágyik, vásárolhat nagyobb csomagot is.

Az outfit képekhez már nem elég a mobil, így szükségünk lesz egy legalább belépőkategóriás DSLR fényképezőgépre is. Ezek nagyjából 100 ezer forint körüli áron mozognak, de az "alap" objektívnél sokkal jobb minőséget biztosít egy fix 50mm-es objektív, amit gyártóból függően 30-50 ezer forint között lehet beszerezni. Mivel a videózás majdnemhogy népszerűbb, mint az írott blog, így érdemes elgondolkodni egy olyan gépen, amiben van beépített videó funkció (és mondjuk egy kihajtható kijelző, amin látja is magát a blogger videózás közben), de ha inkább a vlogolás felé mozdulunk el (azaz tudósítunk az életünkről a munkahelyen, tömegközlekedésen, bárhol, ahol megjelenünk), elgondolkodhatunk egy kisebb méretű, nem olyan jó minőségű, de kompakt gép beszerezésén. Persze ez mobillal is kiváltható.

Mennyi az annyi? Ha számítógéppel/laptoppal és internet-előfizetéssel már rendelkezünk, akkor 250 és 350 ezer forint között.

Hogyan születnek a fotók?

 A különböző hangulatképek/szelfik természetesen mobiltelefonnal, de vajon mi van akkor, ha magunkról szeretnénk készíteni egy-egy sorozatot, hogy megmutassuk a világnak, milyen stílusérzékkel áldott meg minket a sors? Fényképezőgépünk – az előző pontban leírtak szerint – már van, most már csak kell valaki, aki kattint is rólunk néhány képet. Ez lehet egy ismerős, barát, családtag is (ők remélhetőleg ingyen is vállalják), de ha profi képeket szeretnénk, akkor meg kell bízni egy fotóst is. Ennek az ára alkalmanként 5 ezer forintról indul és akkor nagyon alulról indulunk, inkább 25-30 ezer forint egy fotózás: pont ezért szoktak kezdő bloggerek ketten-hárman összeállni egy-egy ilyen alkalomra, de 4-5 szett egyszerre való lefotózása is remek ötlet, csak meg kell tanulni a bokrok közt átöltözni.

GettyImages-163292041
Gareth Cattermole / Europress / Getty

A képek szerkesztésével is foglalkozni kell: ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy kifizessünk egy fotót és az ismerős/rokon ért hozzá, akkor bizony nekünk kell időt szentelni erre is. És persze pénzt is: bár a Photoshop nem a legolcsóbb mulatság, mégis érdemes befektetni rá, ha hosszú távon és komolyan tekintünk a blogolásra.

Mennyi az annyi? Ha csak heti egy összeállítással számolunk, az havonta 20-25 ezer forintot jelent, ehhez jöhet hozzá a képszerkesztő program ára.

Miből fut a blog?

Eleinte azért nehéz a dolgunk, mert a cégek PR-osai nem ismernek minket, így saját zsebből kell fizetnünk azt, amit aztán a blogra töltünk – legyen szó akár a friss vásárlásokat bemutató "zsákmányos" posztról, akár egy olyan outfit bejegyzésről, amiben a nemrég beszerzett ruhákba bújunk. Ha eléggé kinőttünk magunkat, valamilyen módon szereztünk követőket és sok emberhez eljutunk, akkor viszont a PR-osok is felfigyelnek ránk, és megéri nekik ajándékot küldeni számunkra. De ezek még mindig csak tárgyak, nem készpénz, és azt nem is nagyon fogunk látni a blogolásból itthon, csak ha felnövünk a már befutott pár blogger közé.

Mennyi az annyi? Meghatározhatatlan, mivel korábbi ruhatárból is el lehet futtatni egy blogot, a felső határ pedig mindenkinél pénztárcafüggő.

Mi az, amit nem lehet számszerűsíteni?

Lehet, hogy klisének tűnik, viszont abszolút nem az: az időt. A blogolással rengeteget kell foglalkozni: fotózni mobillal és fotóztatni magunkat, bejegyzéseket írni, válaszolgatni a követőknek, képeket szerkeszteni, vásárolni, megtervezni, miről írunk, videót felvenni, azt megvágni, témák után kutatni, tesztelni termékeket, stb. Persze aki belevág, az valószínűleg tisztában van ezzel, így sajnálni azért senkit nem kell, sőt valószínűleg pont ez a hobbija, tehát azt csinálhatja, amit szeret.

* #AmericanDays

Chiara Ferragni (@chiaraferragni) által közzétett fénykép,

Ha már időbeosztás: arra azért ügyeljen, hogy a márkákat kevés kivétellel nem érdekli az, hogy ön esetleg dolgozik, ugyanis a sajtóesemények és üzletmegnyitók nagy része napközben zajlik. Ez teljesen érthető, hiszen egyrészt a PR-osok is 9-5-ig dolgoznak javarészt és nem kell és nem is szükséges, hogy egy márka csak azért hétvégére szervezzen valamit, hogy a bloggerek is odaérjenek. 

Mi a helyzet a divathetekkel?

Egyedi tartalmat posztolni otthonról a fotelből nehézkes, így ha erre vágyik, akkor néha el kell néznie egy-egy divathétre. Ha éppen nem áll ön mögé egyetlen cég sem, aki az utat finanszírozza, akkor mindenképpen számolnia kell a repülőjeggyel, a szállással és a fotóssal is (ha másképp nem tudja megoldani). Tegyük fel, úgy dönt, most szeptemberben elmegy valamelyik eseményre (Milánóba, Londonba, Párizsba vagy New Yorkba) – a helyszíntől függően megnéztük, mennyibe kerül az odaút és a szállás akkor, ha nem hotelben lakna, hanem valakitől szobát bérelne. Előbbihez a legolcsóbb repjegyet vettük (a divathét előtt egy nappal történő megérkezéssel), utóbbihoz pedig az Airbnb-n néztünk kiadó helyeket. A fotóshoz csak magát a fotózás díját számoltuk, azt nem, hogy esetleg őt is reptetni és szállásoltatni kell – ezek értelemszerűen nagyot dobnak a költségeken. Költőpénznek napi tízezer szántunk, ami kint nem is annyira sok, viszont benne van a transzer és a tömegközlekedés díja is.

Város Időpont Repülőjegy ára (Ft) Szállás 3 éjszakára (Ft) Fotós díja (3 szett, Ft) Költőpénz Összesen
New York 8-15. 163.000 80.000 (4 éjszaka, mert csak így van repülőjegy) 15.000 30.000 288.000
London 16-20 30.000 60.000 15.000 30.000 135.000
Milánó 21-27 22.000 30.000 15.000 30.000 97.000
Párizs 27-5 18.000 60.000 (4 éjszaka, mert csak így van repülőjegy) 15.000 30.000 123.000

Legolcsóbban Milánót úszhatja meg, de ha nem tud a költségeken faragni, az is 100 ezer forintjába fáj majd. A tengerentúli repülőút miatt New York a legdrágább: majdnem 300 ezer forintba kerül, ha manhatteni bagelt szeretne posztolni Instagramra.

Mi látszik ebből?

Nagyjából az, amit valószínűleg ön is sejtett már: a blogolást ki lehet hozni nagyon minimális költségvetésből is, de ha tényleg olyan minőségben akarjuk űzni, hogy abba ne lehessen belekötni, akkor bizony alaphangon 400 ezer forintot kell belenyomnia az indulásakor és időről időre utána is. Ha nem futunk be (amire lássuk, be nem sok esély van, ugyanis túl sok az eszkimó és túl kevés a fóka), cserébe jön pár kézkrém meg esetleg pár év múlva néhány repi-út: megéri?

Oszd meg másokkal is!
Mustra