DIY: az ősz legbarátibb trendje a felvarrós farmer

Esténként már kell a lenge póló fölé valami, ami vagy ultramenő bomberdzseki lesz a szezonban, vagy farmerkabát, ha hirtelen tippelnünk kéne a fast fashion üzletek felhozatala és a divatvilág hírei alapján. A 2016-os őszi szezonban pedig a farmerdzsekik sem ússzák meg a felvarrókat és csiricsáré díszítéseket, hála a Guccinak, valamint a sztárbloggernek, Chiara Ferragninak, de mi ezt nem is bánjuk: kell egy kis vidámság a borús őszi napokra.

Sajnos azonban míg sima farmerdzsekit már 7-10 ezer forintért kapunk (turkálóban kis szerencsével ennek a töredékéért), az olyan divatos darabokat, melyeknek egész hátán minta díszeleg, sokkal drágábban mérik: a Pull and Bearben 15, a Zarában 17 ezer forint egy menő, hímzett hátú dzseki, már ha egyáltalán kaphatóak még, ugyanis borsos áruk ellenére hamar elkapkodták őket. (A zarás már biztos nem kapható, csak eBay-en).

A bolti felvarrós kabátokkal az áron (és készlethiányon) kívül az a problémánk, hogy egyáltalán nem egyediek: bár első ránézésre különlegesnek tűnnek, tízezerszám gyártották le őket ugyanazzal az egyedinek tűnő mintával. Szerencsére a világ legegyszerűbb dolga leutánozni a nagyokat: vegyük például fent említett Chiara Ferragni dzsekijét. A sztárblogger júniusban Los Angelesben sétáltatta meg Filles a papa márkájú luxus farmerkabátját, melynek ötletes felvarróira azonnal felkaptuk a fejünket. Nem csak mi, ugyanis a márka közel 600 eurós, lazának tűnő kabátját hamar felvásárolták.

600 euróból (185 ezer forint) már sokminden kijön, akár egy egész ruhatár, hál' Istennek egy vicces dzseki ennek töredékéből megvan. Én a Humana Vintage-ben vásároltam 950 forintért egy kék, oversized farmerdzsekit, majd Aliexpressről rendeltem 15 dollárért (4000 forint) felvarrókat. Az egészet elvittem egy varrónőhöz, aki hamar felvarrt mindent a kabátra (vittem régebbi felvarrókat, pólókból kivágott mintákat is) 2000 forintért, de ezt az összeget meg is spórolhattam volna, ha nem vagyok annyira béna/lusta. Szóval 7000 forintból kijött egy feltűnő és valóban egyedi kabát.

Az Aliexpress egyébként a vicces felvarrók Mekkája, két üzletet ajánlunk különösen: a beszédes DIY Patches és a Lace Rose nevűeket. Ha azonban még ennél is kisebb szériás és egyedibb felvarrókra vágyik, akkor is segít az Internet! Alább a Fashionista.com cikke alapján bemutatunk pár olyan kis tervezőt, akik felvarrókkal és kitűzőkkel kereskednek!

  • A torontói Rosehund Apparel Twin Peaks-es felvarróival és kitűzőivel lett híres, maguk a termékek 5-10 dollárba kerülnek, tehát olcsók, a szállítás viszont plusz 10 dollár követési szám nélkül, úgyhogy tulajdonképp orosz rulettet játszunk: vagy kihozza a postás a csomagot, vagy nem. Pedig csodálatos holmikat árulnak, kéne mind!
  • A floridai Big Bud Press már továbblépett a felvarróktól és dzsekiket, ruhákat is lehet náluk vásárolni. Ha azonban mi maradunk az egyedi és vicces "patch"-eknél, 7-15 dollárral kell számolni, plusz 15-32 dolláros postaköltséggel.
  • Az Adamjk webshopban nincs sokféle felvarró, de ami van, az kisszériás és 6-8 dollárba kerül. A postaköltségre itt is rá kell szánni 14 dollárt. Adam J. Kurtz művész jegyzi egyébként a fanyar humorral megspékelt felvarrókat, melyke nem annyira színesek és vidámak, mint a Big Bud művei, de van, akinek a csöndes irónia jobban bejön.
  • Nagy kedvencünk a Few & Far Collective, melyet Steen Jones ausztrál művész alapított 2013-ban. Akárcsak a tetoválások, az ő termékei is hordható művészetnek minősülnek. A 10-15 dolláros tigrises felvarrói magukért beszélnek, sajnos a postázás követési szám nélkül 12,50 ausztrál dollárba, követési számmal 30 ausztrál dollárba (6300 forint) kerül.
  • Hatalmas kedvenc szintén a Stay Home Club, melynek egyedi dizájnjai szintán az 5-10 dolláros tartományban mozognak, ráadásul a postázást is meg lehet oldani már 5 dollárból (de akár 32-ből is, ha biztosra akarunk menni).
  • És természetesen egy ilyen felsorolásból sem maradhat ki a magyar Popular Pins sem, melynek alkotója elsősorban kitűzőkkel foglalkozik, de cuki cicás felvarróval is jótékonykodhatunk mindössze 2000 forintért (és a postaköltség is csak 400 forint).
Oszd meg másokkal is!
Mustra