Elhunyt Sonia Rykiel

GettyImages-113337319
Serge BENHAMOU / Getty Images Hungary

A különleges, színes kötött ruháiról és vidám szettjeiről ismert francia tervezőnő, Sonia Rykiel 86 éves korában elhunyt – írja a Vogue. Élete utolsó 15 évében Parkinson kórral küzdött, melyről először csak 2012-ben beszélt, addig nem akart vele nyilvánosság elé állni: utána viszont könyvet is írt a nehezen diagnosztizálható betegségről, "N'oubliez pas que je joue", azaz "Ne feledjétek, játszom" címmel. (Egyébként talán kevesen tudják, de Rykiel több könyvet is írt.)

A tervező 1930. május 25-én született, karrierjét 1948-ban kezdte kirakatrendezőként, majd első terhessége alatt jött rá, hogy forradalmasítani akarja a divatot, akkor ugyanis nem talált magának megfelelő pulóvert, így férje kötött pulcsiját volt kénytelen hordani. 1962-ben jött el számára az áttörés, amikor "Poor boy" (szegény fiú) névre hallgató, hosszú ujjú, teshtezálló kötött pulóvere sztár lett. 1963 decemberében az Elle az akkoriban tinisztár Francois Hardy-t tette címlapra Rykiel pulcsiban és innen már nem volt megállás.

Mégis csak akkor vált igazán elismertté a párizsi tervezői szcénában, amikor megnyitotta első butikját 1968-ban a "bal parton", azaz a Szajna bohémokkal, hippikkel, művészekkel teli oldalán. Vásárlói között tudhatta Brigitte Bardot-t, Catherine Deneuve-öt és Audrey Hepburnt is. 2009-ben, 40 évnyi, a francia divatért végeztt munkásságáért megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, bár akkor már nem ő tervezte a Rykiel-ház kollekcióit. Élete végéig márkája tiszteletbeli elnöke maradt, jelenleg Julie de Libran a mindig párizsi divathéten felvonultatott ready-to-wear kollekciók tervezője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra