Jön a trágyából készült ruha

Míg Angliában Alexander McQueen DNS-éből tenyésztett bőrből készül bőrdzseki és táska (erről majd egy másik cikkben bővebben beszámolunk), addig az eindhoveni BioArt Laboratories műhelyében elkészült az a “Mestic” névre keresztelt haute couture ruha, amit többek között tehén ürülékből hoztak létre. Mi pedig el sem tudjuk képzelni, hogy mit szól majd mindehhez a PETA, de Karl Lagerfeld reakcióját szívesen meghallgatnánk az innovációval kapcsolatban.

A nem mindennapi ötletet a 36 éves Jalila Essaidinek köszönhetjük, aki már jó ideje nagy hangsúlyt fektet a környezeti fenntarthatóságra és az innovatív anyagok kutatására. “Nem ez az első alkalom, hogy a tudósok megoldást keresnek a trágya problémájára, de ez az első alkalom, hogy a trágyát értékes ruhaanyagként mutatjuk be“ – mondja a biológiailag lebontható anyagról a tervező, aki szerint a bio-műanyaggal és bio-papírral kevert, újrahasznosított tehéntrágya megoldást jelent arra a globális problémára, miszerint a felhalmozódott trágyamennyiség miatt túlzott mennyiségű foszfor és nitrogén jelent meg a földfelszínen és az alatt.

“A nedves trágyából egy kivonatot készítünk és létrehozunk egy cellulóz-acetátot, ami egy természetes folyékony műanyag. Ebből olyan szálak jönnek létre, melyek alkalmasak a textília és a bioműanyag előállítására. Az acetátot fagyasztva szárítjuk, így aerogél jön létre” – mondja Essaidi, aki a tehenek után a sertésekkel és más állatokkal is szívesen kísérletezne a jövőben.

A holland tudós-tervező neve egyébként nem ismeretlen a szakmában, pár évvel ezelőtt pókselyemből készült golyóálló bőrrel kísérleteztek a laboratóriumban. A trágya, mint potenciális anyag az idei milánói designvásáron is felkapott volt, az újrahasznosított anyagból különféle edényeket és bútorokat mutattak be a kortárs dizájnerek – írja a Dezeen.com.

Oszd meg másokkal is!
Mustra