A trend, ami felforgatja mindazt, amit eddig a divatról gondolt

A divatban vannak olyan hosszú évek, évtizedek óta berögzült tabuk, amikhez általában minden nő tartja magát. Talán még az édesanyánk volt az, aki a lelkünkre kötötte: "Kislányom, ne hordj kéket zölddel, pirosat rózsaszínnel és az isten szerelmére, sose vegyél fel mintásat mintással!" Na, ez utóbbi szabályt döntötték meg a tervezők a közelmúltban, és milyen jól tették!

cimlapkep GettyImages-479745266
Melodie Jeng / Europress / Getty

A mix & match, vagyis a minták keverése az utóbbi 2-3 évben egyre több divatház kollekciójában bukkan fel, és nagyon úgy tűnik, marad is egy darabig. Jó hír, hogy sok más kifutós trenddel szemben ez valóban hordható a hétköznapokban. Ez az a stílus ugyanis, amit gyakorlatilag bármelyik nő magáévá tehet anélkül, hogy nagyobb költségekbe verné magát – hiszen csak szét kell nézni a szekrényben olyan összeállításokat keresve, amik eddig eszünkbe sem jutottak.

És ha ráérez, az eredmény nem harsány lesz vagy nevetséges, hanem pont ellenkezőleg: modern, kifinomult, rendkívül egyéni, stílusos és menő. Poénnak sem utolsó egy ilyen összeállítás, de akkor is bátran alkalmazhatja, ha drámai és hatásos megjelenést szeretne elérni. Nem túlzás, bármilyen évszakban hordhat ilyen szetteket és bármilyen alkalomra! Bekezdésenként külön galériákkal készültünk, kattintgassa végig mindet!

Oké, de mit mivel vehetek fel?

"Nemrég egy barátom azt kérdezte: nagyon szeretnék venni egy merész, állatmintás nadrágot, de mégis mivel hordjam? Azt válaszoltam, hogy az állatminta nagyon jól mutat másféle állatmintával, vagy fekete-fehér csíkossal párosítva. Ne akarjátok tudni, hogy nézett rám" – írja a The Fashion Tag bloggere, és az ismerősi körömben végzett minifelmérés is hasonló eredményt mutat: még akinek tetszik is ez a trend, az sem meri hordani. Pedig amilyen kaotikusnak tűnik a mix & match, pont akkora szabadságot is ad a viselőnek. Néhány kivételtől eltekintve ugyanis a legtöbb minta nagyszerűen néz ki együtt. Megmutatjuk, hogyan tudja lépésről lépésre beépíteni a mindennapjaiba ezt a stílust!

1. Textúrák és kiegészítők

Nem kell rögtön fejest ugrani a mélyvízbe! Kezdetnek próbáljon egy mintás alap-ruhadarabot egy másféle mintás kiegészítővel párosítani, vagy egy magában mintásat egy többszínűvel. Bátran játszhat a textúrákkal is! Tekintsen úgy rájuk, mintha nyomott minták lennének.

2. Fekete-fehér

A következő lépés a klasszikus fekete-fehér. Nagyon hatásos megjelenést lehet vele elérni, és az a legjobb benne, hogy abszolút munkahely-kompatibilis. Rendkívül stílusos és egyben professzionális irodai megjelenést tudunk kihozni például két fekete-fehér, ám eltérő csíkos mintázatú ruhadarabból. És a csíkos a pöttyössel mehet? Mehet. Kockás a pöttyössel? Simán. De bármilyen két fekete-fehér mintás darab jól mutathat együtt, arra figyeljen, hogy a nagyobb, markánsabb mintákat a kisebb, kevésbé dominánsakkal viselje együtt!

3. Geometrikus az organikussal

Van egy csíkos pólója vagy blúza? Ez egy kulcsdarab ebben a trendben. Például egy virágmintás szoknya egy csíkos pólóval együtt elragadó, és nyáron különösen jól mutat. A csíkos amúgy is szinte mindennel működik, de bármilyen geometrikus és organikus párosítást megpróbálhat, lehet az akár pöttyös, kockás, csíkos, akármilyen növény- vagy állatmintával. A kulcs itt a színharmónia. Sokszor már az is elég, ha a minták háttérszíne megegyezik, de ha ezen kívül van még egy hasonló színárnyalat a két darabban, az még jobb. A legjobban akkor működik itt is az összeállítás, ha kis mintásat párosít nagyobb mintással.

4. Geometrikus a geometrikussal

A szabályos mintákat ugyanolyan bátran lehet keverni egymással, mint a szabálytalanokkal. A hajszálcsíkos nadrág a kockás inggel például telitalálat, de semmilyen geometrikus mintát nem kell félteni egymástól, legyen akár egyforma, akár különböző. Amire érdemes itt is figyelni, az a minták mérete, illetve sűrűsége.

5. Kettőnél több minta együtt

Ez már a profik játszótere, de ha kellően magabiztos, és úgy érzi, szintet lépne, bátran próbálja ki! Lehet az egyik darab egy kiegészítő, például egy mintás cipő vagy táska, de a különböző csíkos vagy kockás darabokat is nyugodtan keverheti.

6. Egyedi összeállítások

Végül jöjjön pár bizonyíték arra, hogy teljesen véletlenszerűen is kiderülhet két ruhadarabról, mennyire jól illenek egymáshoz. A leopárdminta például vonalas, virágos mintával, de terepmintással együtt is nagyon ütős lehet.

Amivel nem árt vigyázni:

  • Kis minta a kis mintával: messziről szemet bántóan vibrálónak tűnhet egy ilyen szettben.
  • Virágmintás a virágmintással: működhet együtt, de könnyen lehet túl harsány, vagy émelyítően romantikus az összhatás. Szolidabb mintákkal érdemes próbálkozni.
  • Élénkzöld élénkpirossal: maximum karácsonykor. Vagy nemzeti ünnepen.
  • Neonszínek: vigyázzon, ezeket csak natúr tónusokkal párosítsa! Ne akarjon úgy kinézni, mint egy világító reklámtábla.
  • Barna a barnával: egy-egy esetben még jól is kinézhet ez az összeállítás, de könnyen lehet belőle fáradt, unalmas vénlány-külső, szóval a barnával bánjon óvatosan!

Kipróbálná ezt a trendet?

Ezek leginkább csak intelmek, bármilyen párosítást megpróbálhat, még az is lehet, hogy minden logika ellenére nagyon is passzolnak egymáshoz. Jól mutatnak együtt? Hordja bátran! Nézze át a szekrényét és kísérletezzen! Ne feledje: ez egy játék! Ez a trend arról szól, hogy felejtse el az idejétmúlt divattabukat, lépjen ki a komfortzónájából és járja a saját útját. És nem utolsó sorban nagy segítség lehet a reggeli "mit vegyek fel" problémák megoldásában, hiszen új lehetőségek egész tárháza nyílik meg előttünk.

Szeretne még több ötletet? Itt egy viszonylag nagy Pinterest-galéria inspirációul. A cikk következő része arról fog szólni, hogyan lehet mindezt átültetni a gyakorlatba. Én ugyanis nem csak komolyan gondolom, hogy ennek a stílusnak van létjogosultsága a hétköznapokban, és bármelyik nő beépítheti a megjelenésébe, de ki is fogom próbálni: egy hétig mintást mintással hordok majd a munkába, kizárólag a saját gardróbomból. Garantáltan nem lesz unalmas hetem! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek