Haute Couture 2016: combcsizmában telelnek a celebnők

Egymást érik a divathetek és a különféle bemutatók a nyári időszakban, a 2017-es Resort kollekciók és a jövő nyári férfi trendeket bemutató divathét után lement a 2016-os őszi haute couture show is Párizsban. A hajtás után mutatjuk, hogy miben változtatna a jelenlegi trendeken többek között a Chanel, a Vetements, a Margiela vagy Jean Paul Gaultier!

1. Az haute couture lényegére hívta fel a figyelmet a Chanel

Miután Karl Lagerfeld az év elején bemutatta a Chanel féle öko-kollekciót, azt megelőzően pedig a 3D-s nyomtatással is megpróbálkozott, a 2016-os haute couture kollekcióját az olyan szabad szemmel alig látható bravúroknak szentelte, amiket a digitális technológia feltételezhetően még jó ideig nem lesz képes elkészíteni.

„A shown látható lányok mögött még legalább 200 ember áll, ők készítik azokat a ruhákat, amiket a modellek viselnek" – mondta a francia divatház vezetőtervezője utalva a kollekcióba épített egyedi Chanel hímzésekre, virágmotívumokra, az anyagba szőtt smaragd szálakra, drágakő berakásokra és a speciális részletgazdagságra. Ennek tudatában semmi meglepő nem volt abban, hogy a Grand Palais épületét a Chanel műtermévé alakították át a show kedvéért. Lagerfeld a bemutatóval vélhetően arra kívánt utalni, hogy Coco Chanel mindig a saját házában tartotta meg bemutatóit a meghívottaknak, a kritikusoknak pedig annyira tetszett az ötlet, hogy voltak, akik szerint ez volt Lagerfeld eddigi legokosabb húzása az elmúlt évtizedek alatt.

Ráadásul a showt követően a szerencsés meghívottak bepillantást nyerhettek a műterem kulisszatitkaiba is, ugyanis a tervező nyilvánosságra hozta a kollekcióról készített vázlatait, a ruhák és kabátok szabásmintáit, a szövetmintákról készített grafikonokat, illetve az ékszer- és hímzésterveket is. A Chanel 2017-es őszi haute couture kollekciójából a jól bevált klasszikusok ellenére szinte mindent szerettünk: a bő tweed nadrágkosztümöket, a masnis fejdíszeket, a lekerekített vállú felsőrészeket, a tollas estélyiket és a kézműves eljárással készített apró részleteket.

2. Idén is hülyét csinált a párizsi elitből a Vetements

Persze a Vetements még nem tagja a nívós Chambre Syndicale de la Couture-nek, de ennek ellenére a Gvasalia testvérek, Demna (tervező) és Guram (üzleti ügyek) is a párizsi haute couture héten mutatták be 2017-es tavaszi-nyári kollekciójukat a puccos Galeries Lafayette áruházban.

A Guccihoz hasonlóan a divattrendeket újragondolni kívánó páros ezúttal olyan jól ismert márkáktól vásárolta meg védjegyeit, mint a Levi's, a velúrnacis Juicy Couture, a Reebok, a Dr. Martens, a Comme des Garcons, a Luchesse, az Eastpak, a Schott, a Canada Goose, cipész Manolo Blahnik vagy a kézzel készített öltönyökre specializálódott olasz Brioni. Demna Gvasalia tehát egy hétköznapi irodista és játszós ruhatárat tett a kifutóra, némi szentségtörő csavarral. A blúzok és a zakók túlméretezettek lettek, az eddig combtőig érő csizmák a modellek derekáig kúsztak fel, míg a Paris Hilton által divatba hozott Juicy Couture féle plázacica nadrágból kezeslábas lett. Még több szokatlan, de mégis ismerős darab a galériában!

3. Favágószexuális luxuscuccok Jean Paul Gaultiertől

A ready-to-wear világának búcsút intő tervezőt sosem gondoltuk sportos alkatnak, ahogy azt sem feltételeztük róla, hogy ekkora természetbarát lenne. Ennek a gondolatnak mond ellent a francia dizájner legújabb haute couture kollekciója, melyet jól láthatóan az erdő világa ihletett.

A szokatlan témát mégis tökéletesen tette magáévá a 64 éves Gaultier, akinek zöld, barna, piros és mustár színeket kapott kollekciójából szerettük a vaskos, kötött kardigán-kabátot, a rókaszőrmés hátizsákot, a kockás selyem ruhákat, a fapadló mintás kezeslábast és a fűzővel ellátott sapkákat.

4. Forradalmi hangulat a Maison Margiela kifutóján

A John Galliano kreatív vezetése alá tartozó Maison Margiela már a tavalyi divathéten is jelezte, hogy vége van a trendeket évekig uraló minimalizmusnak , aminek helyét az egymással szöges ellenétetben álló, giccsbe hajló darabok és kiegészítők veszik át. Margiela kissé szürreális haute couture kollekciója olyan lett, mintha a tervező a Napóleon korát idéző forradalmi hangulatú katonai ruhákat és hetyke háromszög kalapokat összemosta volna a mai párizsi utcaképpel.

És ebben nincs is semmi meglepő, hiszen Galliano románca a francia forradalmi időkkel nem most kezdődött, sőt ezt az haute couture kollekciót akár egy Galliano retrospektívnek is nevezhetjük, mivel az újrahasznosítás témája mellett ezen a kifutón is feltűnt a már jól ismert fordított fazon, a Wellington gumicsizma, a sárga vitorlás és ezüst viharkabát, a katonai zubbony valamint a motoros dzseki is.

5. Iris van Herpen a divatvilág látnoka

Jó ideje nagy rajongói vagyunk a harmincas éveiben járó Iris van Herpennek, akit a 21. század egyik legmeghatározóbb divattervezőjének tartanak számon a szakmában. A dizájnerre ezúttal a cymatics, azaz a hang tudománya és a hanghullámok keltette formák voltak hatással a tervezés során. – írja a Vogue.com a bemutatóról, amihez a japán zenész, Kazuya Nagaya egy Zen tál segítségével szolgáltatta a hangokat.

Az elképesztő munkát és technikai bravúrokat igénylő kollekcióból szerettük a Swarovski kristállyal kirakott ruhát, a japán organzából és polimer szálakból szőtt darabokat, melyek különlegessége, hogy ötször vékonyabbak, mint az emberi haj. A holland dizájner az úgynevezett Shibori technikával (ősi japán textilfestési technika gyűjtőneve) létrehozott egy steppelt hatású, méhsejt-szerű, gyakorlatilag súlytalan ruhát is, amiről még garantáltan hallani fogunk a jövőben. A galériára kattintva mutatjuk, hogy mit jelent 2016-ban az haute couture kifejezés!

+1 kedvenceink az haute couture showról

A galériára kattintva megnézheti, hogy milyen lett az idén 90.születésnapját ünneplő Fendi római bemutatója és hogy milyen vörös szőnyeges kreációkat tervezett például Elie Saab, Zuhair Murad, a Schiaparelli vagy a Christian Dior!

Oszd meg másokkal is!
Mustra