90 fotó a ma 90 éves II. Erzsébet királynőről

Kedvenc fagyiszínű királynőnk pont ma, 2016. április 21-én tölti be a 90-et, ennek örömére egy óriásgalériával emlékezünk meg arról, hogyan öltözött az elmúlt közel egy évszázadban. Bár újabban leginkább Katalin hercegnét szokás divatikonként emlegetni, II. Erzsébet is erős kalapokban, tudjuk, hogy hű cipészéhez és arról is írtunk már, hogy milyen trükkökkel marad mindig kifogástalanul elegáns.

A királynő öltözködésében az egyik legfontosabb ember évtizedeken keresztül, 2003-ig Hardy Amies, brit divattervező és a mára már csődbe ment Hardy Amies divatház vezetője volt, de neki se volt sok beleszólása az öltözködésébe: a királynő sokáig földig érő ruhákat hordott Amies tanácsai ellenére, ahogy a tervező mondta, ugyan II. Erzsébet szívesen meghallgatja mindenki divattanácsait, de királynő módjára a saját, határozott elképzeléseit követve dönt általában valami teljesen más mellett.

Erzsébet állítólag alacsony termete miatt hord vastag talpú cipőt és élénk színű, egyszínű ruhákat, hogy könnyebben észrevegyék a tömegben. Amies 2003-ban meghalt, a korábbi öltöztetője, a királyi család régi segítője, Norman Hartnell 1978-ban hunyt el. 2009-ben pedig Hartnell munkatársa, a szintén öltöztető Louise Bowen Richardson is meghalt, aki egyébként az évek alatt a királynő személyes barátja lett – írja a Velvet. Az egyik tervező, aki mostanában neki dolgozik, Stewart Parvin, személyes szabója pedig Angela Kelly, aki 2002 óta dolgozik a királynővel.

Az 1952-ben kinevezett királynő szerepének megfelelően uralkodásának első évtizedében körbeutazta a királyságot, felkereste Norvégiát, Svédországot, Portugáliát, Franciaországot, Hollandiát, Dániát és az Amerikai Egyesült Államokat is. 1952-ben mondta el első karácsonyi beszédét a rádióban. Azóta már hagyomány, hogy a királynő karácsony első napján délután 3 órakor elmondja karácsonyi üzenetét – írja a Wikipedia. Uralkodásának második évtizedében sokat újított a régi bevett szokásokon, például a királyi látogatások az előző évekhez képest kevésbé formálissá váltak, külföldi látogatásai alkalmával új gyakorlatot vezetett be – a városi sétát –, amely lehetőséget adott a királynőnek arra, hogy sok emberrel találkozzon – még több érdekességet talál Erzsébet életéről és uralkodásáról a galéria képealáírásaiban!

Alábbi kép a legfrisebb: a 90. születésnap alkalmából készült a kis György herceggel. De készüljön fel arra, hogy ebben a galériában főként régi képeket fog látni: a királynő utóbbi 5-6 évéről amúgy is sokat írtunk, az 50-es 60-as évek szettjeiről eddig azonban ritkábban esett szó.

Április 21-én, a királynő születésnapjának alkalmából kiadott a Buckingham palota három különleges fotót az ünnepeltről – ezeket azonban csak május 12-ig használhatja a sajtó az angol királyi család kommunikációs irodájának beleegyezése nélkül, úgyhogy már csak linkelni tudjuk a képeket. Az első képen öt dédunokájával és két legfiatalabb unokájával látható II. Erzsébet a windsori kastély zöld termében. (Balról az első gyerek a 8 éves James, Severn vikomtja, a második a 12 éves Lady Louise, ők a Wessex-i gróf és grófné gyerekei. A királynő táskáját Mia Tindall fogja, Zara és Mike Tindall 2 éves gyermeke. Jobbról a harmadik Savannah (5), jobbról az első Isla Philips (3), ők a királynő legidősebb unokájának, Peter Philipsnek a gyerekei. Jobbról a második gyerek György herceg, a királynő karjában pedig – ahogy azt az etikett is megkívánja a királyi portréknál –, a legfiatalabb gyerek, Charlotte hercegnő látható. Őket mindenki ismeri, Vilmos és Katalin gyerekeiről van szó.)

A második képen a királynő a windsori kastély keleti teraszán áll négy kedvenc kutyájával: bal fentről sorban ők Willow (corgi), Vulcan (dorgie), Candy (dorgie) és Holly (corgi). A harmadik képen II. Erzsébet lányával, Anna brit királyi hercegnővel látható a windsori kastély fehér termében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra