Ezt is megértük: koppintják a Sugarbirdöt!

Az nem újdonság, hogy kínai oldalakon lehet Sugarbird ruhát vásárolni, így volt ez már egy éve is, de most kilószám jönnek szembe a márka  2014-es Mickey egeres, disneys kollekciójának ruhái az Aliexpressen. Tudják, ez az a kollekció, amiben hatalmas printek borítottak el mindent, és amiben szó sem volt koppintásról, hanem licenszvásárlás történt. Na most a kínai eladások esetében a Disney valószínűleg egy fillért sem lát a 14-20 dolláros eladási árakból, viszon a nép imádja: rengeteg a  vásárlás, ha jobban megnézik, a legtöbben magyarok vagy szlovákok, ami érthető, hisz ezekben a régiókban ismert a Sugarbird. Még Dukai Regina is feltűnik egy-egy hirdetésen, valószínűleg tudta és akarata nélkül.

A 2014-es Mickey egeres kollekció darabjaira egyébként azért is lehet most is még ekkora kereslet, mert akkor ezeket a ruhákat limitált szériában készítették és megkérték az árukat: 20 ezer forint alatt nem volt semmi. Jelenleg Dukai Regina webshopjában lehet megvenni a telefonálós rucit potom 26.990 forintért – vagy az Alin, 14 dolcsiért, így a vékonyabb pénztárcájú Sugarbird-fanatikusok is megkaphatják végre, amire annyria vágytak, ráadásul a jelek szerint elégedettek is az eredménnyel.

Megkérdeztük a márkát is arról, hogy érinti őket a dolog: arról már többször cikkeztünk, hogy a Sugarbird szeret inspirálódni mások munkájából, szabásvonalaiból, illetve mennek a trendek után rendesen – most akasztják a hóhért?

Hordani ciki, nekik pozitív visszajelzés

"Természetesen tudomásunk van a dologról, ami nem csak minket érint, hanem a Disney Company-t is, így mindkét fél már korábban kezdeményezte a megfelelő jogi lépéseket. Azonban mivel nemzetközi szinten kell fellépnünk a „hamisítók” ellen, így egy hosszasabb folyamatról beszélhetünk. Tudni kell, hogy ezen „hamisított” termékek gyártói, illetve mindenki, aki kereskedik velük, vagy kereskedelmi céllal megvásárolja ezen termékeket, jogsértést követ el, így egyértelműen elítéljük őket. A legtöbb egyébként átverésnek tűnik, a termék vagy nem érkezik meg Ázsiából, hiszen hasonló termékek több rostán is fennakadhatnak egy nemzetközi postázás során, vagy amennyiben mégis bejut az országba, egy teljesen más, silány termék érkezik meg. Ezek semmiképp nem eredeti Sugarbird ruhák, mind a gyártási folyamatunk, mind a kereskedelmi csatornáink szigorúan ellenőrzöttek, valamint ezen termékeket sokszor az előállítási költségek alatt kínálják, ami gazdaságilag is lehetetlenné tenné hogy ezen ruhák a mi forrásunkból származzanak" – felelte megkeresésünkre Jagasics Zsuzsanna, a márka sajtókapcsolata.

"Ezeken a ruhákon egyértelműen látszik, hogy nem eredeti Sugarbird termékek, a színeken, az anyag minőségén, a Disney grafikákon (melyek kizárólag szerződött partnerek számára érhetőek el). Tehát, véleményünk szerintem inkább „ciki” ilyet hordani, mint parádézni benne, mert egyértelműen látszik, hogy nem igazi. A tény, hogy nemzetközi szinten hamisítják a ruháinkat, kifejezetten a mi fejlesztéseinket, egyfajta pozitív visszajelzés a modelljeink sikerességét illetően, hiszen effajta „kiváltságban” tényleg csak a legnagyobb világmárkák részesülnek. Másfelől minden ilyen tevékenységet komolyan veszünk, illetve a Disney is, hiszen több ponton jogsértő az ilyen hamis termékek gyártása, kereskedelme" – válaszolta Jagasics kérdésünkre, miszerint számukra mennyire számít hitelrontásknak az, ha emberek egy rosszabb minőségű, hamis ruhában parádéznak, amire azt mondják esetleg, hogy eredeti Sugarbird.

"Élő szerződésünk van a Disney Co.-val, így folyamatosan gyártjuk a kollekciót, egyre jobb és jobb fazonokat. A kollekció olyannyira sikeres, hogy már a Disney divatigazgatója is felfigyelt ránk, imádják az újító fejlesztéseinket, valamint egyre több világsztár stylistjai kérnek be darabokat a Disney kollekciónkból. Egyre erősebb, jobb a kollekció, egyre több országban vagyunk jelen, és ez bizony a „fekete piacnak” is feltűnt. Ami azt illeti a jelenlegi „BIG SHOTS” kollekciónk az eddigi legsikeresebb, és ez idézte elő a legnagyobb „hamisítási” hullámot" – teszi hozzá Jagasics, akitől azt is megkérdeztük, látva, hogy ekkora a kereslet az olcsóbb "Sugarbird" iránt, nem tervezik-e lejjebb vinni az árakat:

"Ahhoz, hogy a termékeink olcsóbbak lehessenek, keleten, Törökországban, Kínában, vagy Pakisztánban kellene gyártatnunk, amelytől maga a Disney Co. is szigorúan elhatárolódik, pont az ellenőrizhetetlen folyamatok, vagy a kizsákmányoló, inkorrekt gyermekmunka miatt is. A mi termékeinket nem gyerekek varrják éhbérért, Magyarországon nem lehetséges ennyire olcsón jó minőséget, jogszerűen előállítani, és mi kizárólag Magyarországon gyártunk. Ezért is kaptuk meg a Disney license jogokat, akik megkövetelik a minőséget, folyamatosan ellenőrzik a gyártási folyamatainkat. Az árképzésünket több tényező indokolja, nagyon drágák a license jogok egyedi kis szériás termékek esetében, a minőségi európai alapanyagoknak is megkérik az árát, valamint a hasonló innovatív termékek előállítását igénylő szakemberekből álló gyártási hátterünk is igen költséges" – ad magyarázatot Jagasics.

És van egy rossz hírünk is azoknak, akik épp most kaptak kedvet az erdeti ruha beszerzéséhez: "Igen, kapható még ez a modell. Ez egy nagyon nagy „best seller”, de hamarosan, pont az ilyen másolások miatt le fogjuk állítani a gyártását. Újabbakat és újabbakat fogunk tervezni és gyártani, hiszen csak úgy fejlődhetünk, ha folyamatosan megújulunk".

Oszd meg másokkal is!
Mustra