18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nézzen a cuki nyuszik szemébe, amelyekből a kesztyűje készül!

A Daily Mail tette közzé azt a szörnyű videót, amin egy kínai szőrmeüzem mindennapjaiba lehet betekintést nyerni. Persze senki sem gondolta, hogy szerencsétlen állatok önként dobják le magukról a bundájukat miközben egy réten ugrándoznak, de a videó mégis sokkoló. Ahogyan az a tény is, hogy gyakran a műszőrmének eladott termékek is igazi nyúlból készültek. 

Naponta tízezer állatot ölnek és nyúznak meg Kína egyik mészárszékén, ahol az állatok borzasztó körülmények között, ketrecekbe zsúfolva várják, hogy rájuk kerüljön a sor. A füleiknél fellógatott kisállatok egyetlen reménye, hogy még a beavatkozás előtt úgy tarkón vágják őket, hogy nem érzik az egész műveletet, de legtöbbjük borzasztó kínokat él át, miközben a hátsó tappancsuktól húzzák le a bőrét. A szőrme nagy része Angliába megy, sapkaként vagy kesztyűként végzik az állatok.

A Humane Society International a helyszíni szemle után egyszerűen csak a "Horror házának" nevezte a vágóhidat, ahol nem csak a nyulak, de a dolgozók is szenvednek. Ők minden egyes megnyúzott nyúlért 4 pennyt, vagyis még 20 forintot sem kapnak. "Aki tudatosan keres nyúlszőrmét a boltban, tisztában kell lennie azzal, hogy ezt a kínzást közvetlenül támogatja. Ha minden ember megnézné ezt a videót, mielőtt rányom a vásárlás gombra, vagy fizet a kasszánál, úgy gondolom, a többségük felháborodna és inkább olyan terméket választana, amihez nem kellett állatokat kínozni" – mondta a Claire Bass, a szervezet vezetője. 

Mivel a dolgozókat alulfizetik és a körülmények is borzasztóak, ezért gyakran olcsóbb igazi szőrméhez jutni, mint műszőrt előállítani, ezért a tudatos vásárlók helyzete is nehéz. A társaság nyomozása során kiderült, hogy több olyan terméket is műszőrmeként hirdetnek, amelyek valódiak. A TK Maxx és a House of Fraserben vásárolt darabok is a címke szerint műszőrmék, azonban a laborvizsgálatok alátámasztották a feltételezést, hogy valódi szőrméket adtak el a vásárlóknak. A cégek szerint nem volt tudomásuk arról, hogy igazi szőrrel van dolgok és azóta már fel is mondták a szerződésüket az érintett beszállítókkal, de a nyomozók nem csak ebben a két üzletben, hanem 60 különböző kisebb boltban is találtak olyan szőrmét, amelyet vagy műszőrmeként akartak eladni, vagy semmilyen jelölés nem volt rajtuk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek