Százezren követelték az Inditex-próbababák cseréjét

Nyáron a Topshop kiverte a biztosítékot: a vásárlók szerint a próbababáik túl soványak. Akkor úgy döntöttük, megnézzük, mi a helyzet a hazai ruhaüzletekben – sajnos hasonló következtetést kellett levonnunk nekünk is. Úgy tűnik, egy kicsit javul a kép: egy online petíció nyomására az Inditex úgy döntött, visszavonja az "anorexiás babákat", olvasható a TheLocal oldalán.

Az aláírásgyűjtés "INDITEX: Nem akarunk több anorexiás próbababát!" néven futott, december első napjaiban ért véget és egészen pontosan 111.822 ember szignálta. „A divatiparnak fel kell ismernie, hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgoknak milyen hatása van a társadalomnak: az emberek rosszul érzik magukat amiatt, hogy nem hasonlítanak ezekre a szépségideálokra" – nyilatkozta Anna Riera, a petíció elindítója, akit egyébként akkor szállt meg az ihlet, amikor a Lefties nevű üzlet mellett sétált el. „A babák lábai ugyanolyan vékonyak voltak, mint a karom, ha nem vékonyabbak... és én még átlagos méretű vagyok" – fakadt ki.

XwjSWyEVNCwxbVC-1600x900-noPad
Anna Riera / Change.org

A petíciók címzettje egyébként az Inditex marketingosztálya volt (ez az a konszern, amihez egyébként a Zara, a Pull&Bear, a Bershka, a Stradivarius és a Massimo Dutti is tartozik), de az egész divatipart megkéri arra, hogy gyártsanak nagyobb méretű babákat, hogy kevesebb bulimiás és anorexiás eset fordulhasson elő a fiatal lányok vagy nők körében. Saját bevallása szerint csak Riera 12 barátjánál tapasztalt étkezési zavarokat – mint kiderül, mindannyian az "elvárások" miatt tették azt, amit. 

A cég közleményben válaszolt a TheLocalnak, mint írják „az üzletekben található próbababák egészséges képet sugároznak és az Inditex ragaszkodik hozzájuk". Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a fotó abból a szempontból megtévesztő, hogy pont az a néhány régi baba látható rajta, ami még vékonynak számít: ezeket azonnal cserélik az újakra. A cég azt is megírta az oldalnak, hogy ők maguk is érzékenyek az egészséggel és testképpel kapcsolatos ügyekre – mondjuk ezt nem nagyon tapasztaljuk akkor, amikor a spanyol méretezés miatt az S-es testünkre csak az L-es ruhák jönnek fel.

Önre hatnak a próbababák? (Többet is megjelölhet!)

Érdekesség: az Inditex tulajdonosa, a 79 éves Amancio Ortega nemrég átvette a világ leggazdagabb embere címet Bill Gates-től.

Oszd meg másokkal is!
Mustra