Itt a helye, ha unja a konfekciót!

Ha már ilyen nagy divat lett a múltidézés, kicsit szétnéztünk milyen új, vagy kevésbé ismert vintage és second hand üzletek bújnak meg a belváros szívében. Régiségek és menő használt holmik után kutatva felleltünk olyan különleges atmoszférájú boltokat, ahol érdemes elidőzni pár órát, meginni egy italt és beújítani néhány régi kincset. Az időutazásért erre tessék.

A retro nem vintage, a vintage nem retro, a second hand meg megint teljesen más

Vintage: Gyakran összekeverik a retróval, pedig nagy a különbség. Eredetileg a vintage kifejezéssel az angolszász és francia területeken a jó évjáratú borokat illették. Mai jelentésében az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, beleértve az öltözködést, sminket, bútorokat és tárgyakat.

Retro: Az 1970-es évektől a retro kifejezést használjuk, ami egyéként nem teljesen helyes, ugyanis a retro minden olyan művészeti produktumra vonatkoztatható meghatározás, ami egy korábbi kor stílusának megfelelő jegyekkel rendelkezik, csak nem abban a korban készült.

Dédnagymamám cukortartója: Cydonia Vintage

Egyik (nagy) kedvencünk, a Cydonia Vintage a Hajós utca sarkában bújt meg. Az aprócska üzletbe már csak a jó atmoszféra, és a tulajdonos izgalmas személyisége miatt is érdemes bemenni, aki fiatal kora ellenére a vintage életérzés szerelmese, a hétköznapokban is korhű ruhákat, sminket és frizurát visel. Árukészletében olyan izgalmas dolgokra bukkanhatunk, mint tintával írt szerelmesek levelek, borotválkozó szett a századfordulóból, kitömött díszállatok és dédanyáinkat idéző meseszép evőeszközök.

"Sokszor tapasztaljuk azt, hogy meghalt, idős emberek holmiját egyszerűen kirakják az utcára. Itt legalább méltó helyre kerülnek és szerencsés esetben valakinek a lakását fogják díszíteni" – mondja Cydonia, aki sokszor teherré váló hagyatékokból válogatja a kincseket. A sok érdekesség és már-már fura tárgy mellett találunk ruhákat, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket, a méltatlanul keveset használt brossokról nem is beszélve.

Hol, mikor?

Cím: Bp. VI.,Hajós u. 43

Nyitvatartás:12:00-19:00

Közösségi oldalak: Facebook

A galériában mutatjuk a kedvenceinket.

Vodkaszódás vásárlás: SCHATZI Dress&Bar

Végre, egy friss koncepció Budapest zsúfolt bulinegyedében. Juhász Katalin és Fehér Barbara összművészeti terében nemcsak vintage és second hand holmikból válogathatunk, hanem a boltban található bárpultnál fröccsözhetünk, a moziszobában filmet nézhetünk, kéthetente pedig egy minidizsi keretein belül hajnalig bulizhatunk. Az eddig kuriózumnak számító hibrid üzlet arculata is elég pofásra sikerült (Filkey Áron volt az elkövető), köze sincs a vintage üzletek megszokott, már-már unalmas hangulatához.  

Az egyedi ruhákat és kiegészítőket a tulajdonosok személyesen kutatják fel, gyakran utazásaik során szerzik be a legegyedibb darabokat, de nem restek felkutatni a legeldugottabb bolhapiacokat sem, hogy minél extrább és jobb minőségű holmikkal szolgáljanak azoknak, akik már halálosan unják a fast fashion uniformizált darabjait. Az üzletben főleg a hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes évek ikonikus szabásvonalaival, tömött vállas darabjaival találkozhatunk.

Hol, mikor?

Cím: Bp. VII. Akácfa u.

Nyitvatartás:12:00-22:00 (vasárnap, hétfő zárva)

Közösségi oldalak:Facebook, Instagram: schatzibudapest

A télre készülve sok-sok kabát és pulcsi közül válogathatunk, de a SCHATZI verhetetetlen a magas derekú farmerjaiban is. A példákért kattintson a galériára.

Ékszerarzenál: Ómama Antik

A vintage vadászok egyik kedvenc lelőhelye a budai Frankel Leo utcában található kis kincsesbánya, mely 1999 óta szolgálja a régi holmik után kutatókat. A tulajdonos, Szeri Ákos maga is szerelmese, és művészettörténészként szakértője is a vintage tárgyaknak.

Vásárlóközönsége, akárcsak az árukészlete, széles skálán mozog: a jelmeztervezőktől kezdve a viszonteladókon át az utcáról betévedő turistáig, sokan megfordulnak, sőt, még egy patinás múzeum is vásárolt már tőlük relikviát. Az üzletben fürtökben lógnak a múltidéző nyakláncok, karkötők, fülbevalók, de találunk a századfordulóból kalapokat és évtizedeken át kitartó cipőcsodákat is.

Előre szólunk, betérni hozzájuk nem ötperces vállalkozás, szinte képtelenség szabadulni a töménytelen mennyiségű vintage arzenáltól, üres kézzel pedig nem igen lehet elhagyni az üzletet.

Hol, mikor?

Cím: Bp. II., Frankel Leó u. 7.

Nyitvatartás: Vasárnap ivételével 10:00 -18:00

Közösségi oldalak: Facebook

A galériában mutatjuk azokat a darabokat, amikért még tizenezreket is hajlandók lennénk kifizetni. 

Szerelemprojekt: Antifactory Vintage Home Shop

A Paulai Ede egyik vintage gyöngyszeme lakásboltból nőtte ki magát, a fiatal tulajdonosa Stefánkovits Fanni pályázatok útján nyitotta meg a kicsi, de annál izgalmasabb üzletet. "A helyiséget saját magam pofoztam ki, én festettem és vakoltam. Nagy meló volt, de megérte" – mesél a kezdetekről Fanni, aki saját maga szerzi be az árukészletet és menedzseli a bolt hétköznapjait.

Kiegészítőket nem nagyon találunk, koncepciózusan válogatott ruhadarabokat és menő cipőket annál inkább, sőt, Tarr Zsófi múltidéző darabjaiból is válogathatunk. Figyelve a vásárlók igényeit és szem előtt tartva az üzlet identitását, Fanni jó érzékkel válogat az elmúlt évtizedek ruhakínálata között és egészen izgalmas holmikkal aggatja tele a bolt sztenderjeit. Ottjártunkkor beleszerettünk például egy oversize farmerdzsekibe és egy orgonalila ruhába, ami tisztára úgy néz ki, mintha Sarah Stanley gardróbjából került volna elő.

Hol, mikor?

Cím: Bp. VI, Paulai Ede u. 58.

Nyitvatartás:12:00-19:00 (vasárnap kivételével)

Közösségi oldalak: Facebook, Instagram

A galériában mutatjuk, mikre gondolunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra