Gombold újra!: a szlovák kézimunka, a cseh hajkalap és a magyar hullámlovas lett a befutó

Idén a Central European Fashion Days helyébe lépő Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe záró eseményeként hirdették ki a Gombold újra! pályázat győzteseit. Most csak egy díj maradt itthon, a részletek képekkel a hajtás után! 

A verseny az elmúlt pár évben regionális megmérettetéssé nőtte ki magát, és idén Horvátországból és Szerbiából is fogadtak jelentkezéseket. Idén több mint 124 pályázat érkezett be, és 20 kollekció került be a döntőbe, és ahogy megszokhattuk, a nemzetközi zsűri a legjobb öltözék és a legjobb kiegészítő kategóriában hirdetett nyerteseket, és a legjobb magyar tervezőnek is jutott egy díj. 

Az öltözék kategória győztese: Ester Kubisz

A szlovák tervező nem gondolta volna, hogy a neve szerepel majd a befutók között, hiszen ő férfiaknak tervez, és szerinte a női kollekciókkal könnyebb sikeresnek lenni. De mégis miért választotta a nehezebbik utat? "Sokkal jobban élvezem, ha férfiaknak tervezhetek, sokkal fontosabbak a részletek és vannak olyan szabályok, amik a női daraboknál nincsenek. Szeretem a szabászatot, a kézzel készült, technikás dolgokat" - nyilatkozta a Díványnak. Nem meglepő, hogy az I took a pinstripe for a Walk nevet viselő kollekcióban is fontos szerepet kapott a kézimunka. Az alap természetesen a klasszikus hajszálcsíkos öltöny volt, amit Kubisz a kézi varrású népviseletek alapjén gondolt újra. És hogy a régió férfiai vannak-e olyan bátrak, hogy hordjanak egy olyan öltönyt, amiről lógnak a cérnaszálak? Ester Kubisz szerint van remény, bár az egyelőre csak kétnapos divathét közönsége alapján nem biztos, hogy messzemenő következtetéseket vonnánk le. 

A kiegészítő kategória győztese: Sofya Samareva 

A cseh tervező fél órával az eredményhirdetés után még mindig nem igazán fogta fel, hogy övé az egyik 10 ezer eurós díj, de azért azt elmondta, ez az összeg jól jön majd, mert a márkaépítésnek még nagyon az elején jár. Mint megtudtuk, a győztes Moment című kollekciója és két évvel ezelőtt készült diplomakollekciója közös tőről ered, a kalapok mindkettőnél emberi frizurákat mintáznak, de az újabb darabok inkább szoborszerűek, egy pillanatot ragadnak meg, és a lengyel festőnő, Tamara Lempicka kubista stílusa is inspirálta a tervezőt. És nem fogja kitalálni, hogy Sofya Samareva miért döntött úgy, hogy ilyen kiegészítőkkel foglalkozik majd. Nos, mert szereti váltogatni a frizurákat és imádja a kalapokat, ám soha nem talált olyat, ami igazán tetszett volna neki. Egyelőre nem tudja, hogy lesznek mások is olyan bevállalósak, hogy viseljék a kreációit, de szeretné megkérdezni eddigi vásárlóit, hogy mit gondolnak a kalapjairól, hordják-e azokat, és ha igen, akkor mivel, a visszajelzések alapján pedig könnyebb lesz továbblépni. 

A Design Terminál díj nyertese: Blue Clothing - Balogh Luca Enikő

A magyar díjazott is rácáfolt arra, hogy könnyebb befutni annak, aki nőknek tervez, hiszen az ő kollekciója is férfiaknak szól, ráadásul a sportosabb vonalat képviseli. "Végre a sok munka meghozta a gyümölcsét. Az ember mindig felteszi a kérdést, hogy megéri-e a rengeteg túlóra, és a válasz: igen, mert lassan célba érek" - nyilatkozta a Díványnak Balogh Luca Enikő. "Egy olyan márkát szeretnék létrehozni, amivel tudom ötvözni a vízi sportok, különösen a szörfözés iránt érzett szenvedélyemet a divattal, és amivel át tudom adni a sport iráni szeretetemet. Bár szárazföld veszi körül az országunkat, úgy érzem, hogy ennek is van létjogosultsága. Szezonról szezonra természetesen mindig keresek majd új témát,  de ez lesz a vezérfonal" - tette hozzá. Bár a Landlocked kollekció darabjai nem sportoláshoz készültek, inkább az utcai divatot képviselik, Balogh Luca Enikő szeret technikai anyagokkal dolgozni. "Nem szeretem a funkció nélküli dolgokat, és úgy használtam ezeket az anyagokat, hogy értelmet nyerjenek a kollekción belül" - zárta a beszélgetést.

A zsűri

  • Dana Kleinert, divattervező és a Slovak Fashion Council elnöke
  • Olo Křížová, a Cseh Fashion Council vezetője, a prágai és a pozsonyi divathetek művészeti igazgatója, a Shooting Fashion Stars egyik alapítója
  • Tóth András, a USE unused márka alapítója és tervezője
  • Wojciech Dziedzic, divat- és jelmeztervező, a poznani School of Form Divat Tanszék vezetője
Oszd meg másokkal is!
Mustra