Tényleg elárasztotta a boltokat a 70-es évek divatja

Alig vártuk a szeptembert és ezzel együtt az új szezont, már csak azért is, mert elképesztően kíváncsiak voltunk, hogy a hónapokkal ezelőtt belengetett 70-es évek láz vajon tényleg megérkezik-e a boltokba. Jelentjük, igen: hét üzletben jártunk és kevés kivétellel tobzódtak a hasított bőr, barna és okker színű, illetve rojtokkal díszített holmikban. Ahogy sejtettük, visszatért a trapéz is, a férfiakra pedig a bőszárú nadrágokon kívül még a kockás ingek várnak – de azok korlátlan mennyiségben. Bershka, H&M, Pull&Bear, Reserved, Mango, Springfield és Zara a hajtás után, női és férfi szemmel is.

Bershka

A nőknél nyár óta nagyon megy az elöl gombos, térdig érő, enyhén bővülő farmerszoknya, ami fotókon remekül mutat, sajnos élőben viszont a gomboknál belátni a combok közé minden lépésnél. Szóval most épp ez a kevéssé praktikus, de valóban csinos szoknya a divat, ennek megfelelően a Bershkában már a bejáratnál van belőle. Arra, hogy vannak még gondok ezzel a szoknyával, akkor jöttem rá, amikor felsőt és dzsekit kerestem hozzá, egyszerűen semmivel sem mutat jól, erről a galériában meggyőződhet. Ja, egyébként sok a barna művelúr, a törzsi minták, kötött, bordó holmik, amikben mind vagy elveszett indiánnak, vagy nyugdíjasnak tűnik az ember.

A Bershka férfirészlegén annyira nem látni nyomati a 70-es éveknek: túlnyomórészt még mindig a férfi tunikák (?), a SWAG/YOLO feliratú felsők és a jeggingsre hajazó farmerek foglalják el az üzlet nagy részét. Egy dolog tehát biztos, nem fog hippikülsejű tiniket fogunk látni idén ősszel – de vajon akkor mit tehet az, aki onnan öltözne úgy, mintha 40 évvel ezelőtt élt volna? Hasított bőr cuccokat itt is találni, ezeket nyugodtan kombinálhatja kockás inggel (ezekből láttunk többet is), és elég, ha felkap hozzá egy farmert.

H&M

A H&M-ben pont ottjártunk után debütált a kiemelt, Studio kollekció, úgyhogy azokat a drága holdjárókat és kötött gatyákat nem próbáltuk fel a futurisztikus retró jegyében, cserébe találtunk egy nagyon cuki nyulas poliészterblúzt, többféle trapézgatyát és egy szép kabátot, ami csak a képeken nem mutat sehogy, egyébként tényleg csinos. És most már tényleg eljön a bővebb szárú nadrágok ideje, nem csak a divatmagazinok riogatnak vele, szóval jobb, ha megbarátkozik vele, hogy idén a sárban fogja húzni a trapézgatya alját.

A Berskában látotthoz hasonló szettet raktunk össze a H&M-ben is, csak annyit változtattunk, hogy a hasított bőr dzsekit bomberre (illetve széldzsekire), a farmert pedig mustár színű chino nadrágra változtattuk. Mindkét kabátba szerelmesek lettünk egyébként - kár, hogy a hosszabb fazonúból csak eggyel nagyobb méret volt. (A pénztárcánk szempontjából viszont szerencse.) A H&M-ben egyébként a szivárvány minden színében talál chinót és egész jó áron (6 ezer forinttól) kaphatóak.

Pull&Bear

Mivel itt is vannak női és férfi kollekciók, ezért adta magát, hogy itt megnézzük, mit hoz az ősz: a női részlegen sok favágó stílusú inget és ruhát, amik valahogy röhejesen túlárazottnak tűnnek a leárazások után. Nem is tudom, mennyire kéne beleszeretnek egy hosszított kockás ingbe, hogy 8 ezret adjak érte. De vannak minishortok is, bár azt inkább nem hordanánk télen, így végül egy vékony, kötött ruhát próbáltam, ami alá felvettem egy fent említett inget, és nem győzött meg a végeredmény. a legrosszabb emlékeket a műbáránybundával bélelt farmerdzseki idézte fel bennem, de ilyet is lehet kapni, ha önnek nincsenek ellenérzései.

A Pull&Bearben kipróbáltuk egy régi vágyunkat: farmer farmerrel! Először csak óvatosan próbáltuk ki (nadrág és ing), aztán annyira belemerültünk, hogy még egy dzsekit is feldobtunk. Nem igazán a mi stílusunk, de a pulóver tompít rajta annyit, hogy ne legyen hátborzongató a végeredmény. A nadrágnak egyébként annyira jó volt a szabása, hogy majdnem megvettük.

Reserved

Bár itt ritkábban vásárolok, a női részlegen kifejezetten jó dolgokat találtam rögtön a bejáratnál: egy szép, vastag, pokrócszerű stólát és egy sajnos nem valódi bőr, hanem imitált velúrbőr ruhát. Mondjuk biztos kényelmesebb mint a valódi bőr és olcsóbb is.

A Reserved-ben kollégánk olyan szettet vett magára, amiben munka után egyből mehetne is a felkapott belvárosi rongyrázós helyekre iszogatni. A nadrág - hiába volt egy számmal nagyobb - egész jól állt és a szabása is tökéletes volt. A sportzakó ára indokolatlan: 22 ezer forintot kérnek érte - ennyiből máshol sokkal jobban szabottat is kap.

Springfield

A Váci utcai Springfieldben csak férfirészleg van, így most itt női szettet ne várjon (a Mangónál pedig pont fordítva lesz). Most éppen akció van, így két ruhadarabot a 18 ezer forintért lehet megvenni: megnéztük, mit tudunk kihozni belőlük. A kiindulópont a méregzöld ing volt és mivel nem akartunk farmert választani hozzá, így döntöttünk egy borvörös nadrág mellett. Hogy ne legyen annyira színes az összhatás, egy szürke színű mintás pulóverrel tompítottunk. 

Mango

Sajnos a H.E. by Mango már kivonult hazánkból, így csak nekem volt szerencsém: a Mangóban ugyanis remek valódi bőr kollekciót találtam, itt végre kapok valódi hasított bőr szoknyát (imádom az illatát) és bőrkabátokból is hatalmas a választék. A hippis, virágos blúzos, bőgatyás stílus ide is beette magát, és egyébként itt találtam meg a legolcsóbb trapézgatyát: a 4995 forintos verziót. Szóval ha barátkozna kicsit a bővebb szárú trenddel, ez kezdésnek pont megteszi. Viszont az 55 ezres hasított bőr kabát csalódás volt, baromi nehéz és nem is áll valami jól. Önnek sinám lehet, hogy előnyösebb, szóval nézze meg.

Zara

A női részleg mintha csak a 70-es évekből maradt volna itt, a jó értelemben. Sokféle bőszárú nadrág, műszőrök, bézs és teveszín kabátok, kötött, garbós felsők és virágos, őszies színekben úszó ruhák közül lehet válogatni. Persze alacsony nőkön a készlet egy része sehogy sem mutat, de nekem tetszettek az anyagok és szabások. Tipp: ha trapézgatyára vágyik, nézzen fel a TRF szintre, ahol még tart a leárazás, és jószerivel ugyanolyan farmereket kap 1995 forintért, mint 2 szinttel lejjebb 14.995-ért. Ha képeket is nézegetne és az árak is érdeklik, nézzen körbe a galériában!

A Zara annyira diktálja a divatot, hogy az idei őszin ő már két évvel ezelőtt túlvolt: most csak elvétve találtunk 70-es évek inspirálta ruhadarabokat. Ha nagyon a 40 évvel ezelőtti kor szellemében szeretne öltözni, akkor hivatalosra kell vennie a figurát: ez a duplasoros szövetkabát például közel 50 ezer forint, viszont remekül idézi azt az időszakot. Bár csak a kabátnélküli képen látszik, de az ing mintája valami elképesztően menő - ha nem lett volna vacak az ing anyaga (és nem került volna ezzel együtt is közel tízezer forintba), akkor el is hoztuk volna. Talán majd a téli leárazásokon kétezerért...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra