Akkor és most: a 60-as évek futurista elemei

Nemcsak Tom Ford látott fantáziát Pierre Cardin rendkívüli munkásságában, hanem a dán születésű, de Londonban élő dizájner, Peter Jensen is, aki 2013-as tavaszi-nyári kollekciójába építette be a francia zseni 1966-67-es kollekciójának főbb vonalait és emlékezetes, szobor- és bukósisak-szerű fejfedőit. A látványos, futurista kalapokhoz a világ egyik legismertebb szobrásznője, Barbara Hepworth modernista alakzataiból merített ihletet a tervező, de feltételezhetően Cardin is az 1975-ben elhunyt szobrásznő munkáiból inspirálódott a tervezés során.

A koppenhágai The Royal Danish Academy of Designon, majd a nívós Central Saint Martins College of Art and Designon tanult Peter Jensen az egyik legmenőbb brit kalaptervező párossal, Paul Bernstockkal és Thelma Speirssel készítette el a látványos, ruhákkal harmonizáló, organikus formájú kalapokat, melyeket vegyesen fogadott a szakma a 2013-as londoni divathéten – írja a style.com, ahonnan azt is megtudtuk, hogy az 1969-ben született tervezőnek nemcsak Barbara Hepworth volt a múzsája abban a szezonban, hanem a világ egyik legismertebb zenésze, Mick Jagger is.

Jensennek egyébként is fontosak lehetnek a múzsák, volt már múzsája többek között a világhírű dán építész, Arne Jacobsen, Andy Warhol és Meryl Streep is az elmúlt években. Peter Jensen az elmúlt évek divathullámához igazodva lapostalpú cipővel és feltűrt zoknival mutatta be Cardin-Hepworth ihlette, javarészt fehér ruhákból álló kollekcióját, míg Cardin a kor női irányzataihoz igazodva harisnyás modelleken vonultatta fel a mai napig ütős darabokat.

Cardin korai éveinek másik meghatározó kollekciója, az 1970-es tervezésű "Nurse of the Future" névre keresztelt kollekció is felbukkant a párizsi divathéten az elmúlt években. A dögös egyenruhákban nem más, mint a Louis Vuitton akkori kreatív igazgatója, Marc Jacobs látott fantáziát 2008-ban. Bár az amerikai dizájner akkor azt állította, hogy a neves festő és fotós, Richard Prince, valamint a Sonic Youth 2004-es stúdióalbuma volt hatással a kollekcióra, egy-két ponton mégis eszünkbe juttatja Cardin korát megelőző munkásságát. Nézze meg a galériában, hogy hogyan emlékeztek meg a 21. század meghatározó tervezői Cardin szokatlan világára!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek