Évek óta divatban tartják a Mad Max stílust a tervezők

Nagy sikerrel vetítik George Miller kultikus disztopikus akciófilmjének, az 1979-ben forgatott Mad Maxnek a folytatását, a Mad Max: A harag útját, melyben olyan dögös A-listás hollywoodi színészek tűnnek fel, mint Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, vagy Tom Hardy. A klasszikus western elemeket a közeljövő világába helyező film több művészt és tervezőt is megihletett az elmúlt 35 évben, így semmi meglepő nincs abban, hogy a sztori felkeltette a divatházak figyelmét is. A hajtás után megnézheti, hogy milyen formában inspirálódtak a divattervezők az ausztrál rendező kultikussá vált alkotásából!

A 2000-es évek legelején az akkor még a Balenciágának tervező Nicolas Ghesquière látott fantáziát az utcai harcosokban, de a minimalista trend állati bőrrel és szőrmével kombinálva feltűnt Yohji Yamamoto, illetve Donna Karan kifutóján is a szezonban. Eggyel elegánsabb, de mégis nyersebb formában dolgozta fel a témát Rick Owens 2002-ben, míg Alexander McQueen inkább egy multikulturális irányba vitte el a mondanivalót.

Egyfajta pszicho-punk stílust képzelt el a közeli jövőben Junya Watanabe 2006 tavaszán, a Comme des Garçons pedig inkább a világvége szomorú hangulatának romantikáját próbálta elképzelni a szezonban. Persze nehéz lenne felülmúlni John Galliano 2007-es őszi-téli kollekcióját, melyben Mad Max szamurájokat és számítógépalkatrészekkel kirakott harcos ruhákat küldött kifutóra Párizsban.

A Balmain férfikollekciójának tervezője, Christophe Decarnin motoros nadrágokban gondolkodott 2010 tavaszán, a Lanvinnél pedig terepmintás utcai ruhákat adtak a modellekre 2010 őszén. Bőrrel és átlátszó anyagokkal jelenítette meg a világvége hangulatot Gareth Pugh is ebben az időszakban, míg a Rodarte testvérpárosa szakadt ruhákkal, rongyosra hordott estélyikkel tett kísérletet a 21.század első évtizedének bemutatására. Haider Ackermann sem látta rózsásabban a helyzetet öt évvel ezelőtt, a tervező maszkokban küldte kifutóra modelljeit 2010 őszén.

Talán a legváratlanabb és legkarakánabb posztapokaliptikus bemutatót Karl Lagerfeld mutatta be 2011 őszén, de kormos hatást keltő ruhákat állított ki Ann Demeulemeester is a szezonban. 2012 őszén a Givenchy látott fantáziát a pokol témájában, 2014-ben pedig a KTZ jött ki egy erős kollekcióval, melyben hagyományos észak-afrikai díszítésekkel és utcai divatelemekkel keverték a töretlenül népszerű „Mad Max stílust”. Rick Owens idén sem engedte el teljesen a látványos trendet, de egyfajta militarista felhang és nihil volt érezhető Kanye West megosztó, 2015-ös őszi-téli Adidas Originals kollekcióján is. Nézze meg a galériában, hogy milyen ruhákban járunk majd a világvégét követően a divatházak szerint!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek