Mit csinált Palvin Barbi Szöulban?

Idén is a nyári szezon kezdete előtt mutatták be 2016-os Resort kollekcióikat a divatházak, mely egyfajta építészeti körutazásnak is betudható lenne az ismertebb luxuscégek esetében. A Chanel például a Zaha Hadid által tervezett, űrhajóra emlékeztető szöuli dizájnplázában, a Dongdaemunban mutatta be nyaralós ruháit, míg a Dior kreatívosa, Raf Simons Pierre Cardin dél-franciaországi villáját választotta a bemutató helyszínéül. A Théoule-sur-Merben található buborékházat a magyar származású francia építész, Antti Lovag tervezte a dizájnernek 1992-ben. Természetesen a Louis Vuitton vezető tervezője, Nicolas Ghesquière is megadta a módját a shownak és Palm Springs egyik legdrágább ingatlanjában, a John Lautner féle brutalista-modernista villában tartotta meg bemutatóját. Ennyit az építészetről, jöjjön a divat: nézze meg a hajtás után, hogy milyen szerelésekben nyaralnak majd a gazdagok 2016-ban!

A Chanel találkozása a K-poppal

Dél-Koreát az ázsiai térség harmadik legnagyobb luxuspiacaként tartják számon, így semmi meglepő nincs abban, hogy a legtöbb divatházhoz hasonlóan a Chanel is nyitott a fizetőképes piacra és Szöulban mutatta be 2016-os Resort kollekcióját – bár ezekben a Chanel összeállításokban várhatóan nem a szmogos nagyvárosban fognak megfordulni a vásárlók, hanem inkább a Karib-térségben töltött szabadság alatt kívánják felvonultatni legújabb szerzeményeiket. A futurisztikus hangulatú plázában megtartott bemutató első sorában Lagerfeld kedvenc celebnői kaptak helyet, tiszteletét tette többek között Tilda Swinton, Isabelle Huppert, Kristen Stewart és Gisele Bündchen is.

„Több szempontból is jó választásnak tűnt Szöul. Elsősorban inspirációforrás volt a tervező részéről, de üzleti okai is vannak annak, hogy itt került megrendezésre a show. Dél-Korea jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő piac, akárcsak Kína és Japán” – mondta a Chanel elnöke, Bruno Pavlosky, aki jogosan utalt arra, hogy Lagerfeld is ihletet merített az ország kultúrájából, hiszen jól láthatóan a kollekcióra erősen rányomta a bélyegét a koreai popzene, azaz a K-pop. A vidám kollekcióból a divatház védjegyének számító fekete-fehér összeállításokon és a steppelt táskákon kívül szerettük a cseresznyevirág mintákat, a merész rágógumi-rózsaszín kabátokat, az élénk színekben pompázó patchwork ruhákat, az elegánsan újragondolt Manga stílust, valamint a kollekció egyik fő vonalának szánt, gyöngyökkel hímzett fekete ruhákat, melyeket a koreai esküvői ládák díszítése ihletett.

Visszafogottság jellemzi a Dior kollekcióját

„Játékos, édes, már-már szinte gyerekes. Ez a nagy ház hangulatos, de mégsem tekintélyt parancsoló” – mondta Raf Simons Pierre Cardin villájáról, amibe elmondása szerint azonnal beleszeretett, amikor először járt ott öt évvel ezelőtt. A híres buborékházban megtartott Dior bemutatón meglepő módon háttérbe szorult az ikonikus „Bar Jacket” vonal, ami lehetővé tette a tervező számára, hogy valami egészen újszerűvel rukkoljon elő. „Ezt a kollekciót éppen annyira ihlette Siouxsie Sioux, mint Marie Antoinette” – magyarázta Simons, aki inkább a visszafogottságra, mint a túlöltözöttségre koncentrált a tervezés során. De nincs ebben semmi különös, hiszen köztudott, hogy a minimalizmus a tervező legnagyobb erőssége. A franciák egyik kedvenc divatháza szerint kockás blúzokban, rövid nadrágokban, lurex-atlétában és rövid kezeslábasban járunk majd nyaralni a következő szezonban. Az őszies hangvételű kollekcióból szerettük a zakókat felváltó fekete felsőrészeket, a rakott szoknyákat, valamint az áttetsző anyagból készült, nőies ruhákat.

Jól passzol a kaliforniai életérzés a Louis Vuittonhoz

Pazar környezetben, 500 illusztris vendég előtt mutatta be resort kollekcióját a Louis Vuitton kreatívigazgatója, Nicolas Ghesquière, aki olyan hírességekkel töltötte meg a bemutató első sorát, mint Catherine Deneuve, Michelle Williams, Charlotte Gainsbourg vagy a Grimes. „A brutalizmus nagyon inspiráló számomra. Tetszik ez a féle elképzelés, ami egyszerre szerethető és kemény” – állította a designer, aki elsősorban a harmincas-ötvenes évek kalifornai életéből inspirálódott a tervezés során, de hatással voltak rá olyan kultfilmek is, mint a Mad Max, illetve Robert Altman egyik klasszikusa, az 1977-ben forgatott 3 nő. Az előző szezonban bemutatott A-vonalú bőrszoknyákat felváltották a maxiruhák és a földig érő szoknyák, a tervező által visszalehelt bőr anyag azonban ezúttal is helyet kapott a kollekcióban. A kék, bordó, narancs, olajzöld, fehér és fekete színpalettán mozgó kollekcióból szerettük a kígyóbőr darabokat, a jól szabott pulóvereket, forrónadrágokat és a vastag cipzárral feldobott felsőrészeket. Összességében elmondható, hogy ez volt Ghesquière eddigi legjobb munkája, mióta átvette Marc Jacobs helyét a divatháznál, ezért már most várjuk, hogy mivel rukkol majd elő a szeptemberi divathéten Párizsban.

Idén sem váltott taktikát a Margiela

„Könnyed, de menő”, valamint „humoros és játékos” jelzővel illették a közösségi oldalakon a divatház resort kollekcióját, mely minden szempontból alátámasztja azt, hogy Galliánónál keresve sem találtak volna megfelelőbb tervezőt a luxusmárka élére. Még akkor sem, ha szemmel láthatóan a divatháznál minden maradt a régiben és a jól bevált recept szerint pimaszul keresztezték az utcai divatot a couture vonallal. A szokatlan, hetvenes éveket idéző színpalettán (narancs, kékeszöld, mentazöld, fehér, fekete) mozgó kollekcióból szerettük a combig érő flitteres csizmát, a kamu báránybőr mellényt, a kontrasztos textúrákat, illetve a fröccsentett- és virágmintás darabokat.

Papagájvirág uralja a Fendi kollekcióját

„Kellemesen agresszív” – nyilatkozta a style.comnak a divatháznál immár ötvenedik éve dolgozó Lagerfeld az üdülős kollekcióról, melynek uralkodó motívuma a papagájvirág, ami a romantikus orchideát váltotta a sorban a Fendinél, ahogy újdonságként lehet elkönyvelni a báránybőr megjelenését is a divatháznál. Az okker, sáfrány, barna és méregzöld színeket felvonultató kollekcióból szerettük a pizsamaszerű farmerkezeslábast, a klasszikus formájú táskákat, a fehér gallérral feldobott iskoláslány ruhákat, valamint a pasztell árnyalatú átmeneti kabátokat. Nézze meg a galériában, hogy milyen luxuscuccokban üdülhetünk a világ legmeghatározóbb divatházai szerint!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra