37 ruhadarabra van szüksége

Caroline Rector amellett, hogy az Unfancy bloggere, kiváló stílusérzékkel is rendelkezik: remek inspirációforrás lehet azoknak, akik szeretik az egyszerűbb, mégis csinos összeállításokat. De nemcsak emiatt érdemes figyelmet szentelni rá: a PureWow szerint egyike azoknak a nőknek, akik követik a 37-es szabályt. Hogy mit jelent ez pontosan? Azt, hogy összesen ennyi ruhadarabja van és ezeket váltogatja, illetve kombinálja napról napra. Ha továbbolvas, azt is megtudhatja, optimális esetben hány darabnak kell lennie a gardróbjában cipőből, nadrágból és felsőkből is.

Rector a ruhásszekrényét „kapszulagardróbnak” hívja és meg is magyarázza, hogy ez mit jelent. „A dolog szépsége abban rejlik, hogy bármilyen stílushoz illik. A cél pedig mindig ugyanaz: időt, pénzt és energiát spórolni az öltözködésen” – mondta. A kapszulagardróbok tartalmát egyébként évszakonként váltogatja.

Hogy néz ki az egész?

Pakolja ki a ruhásszekrényét. Szó szerint mindent vegyen ki belőle és helyezze az ágyára. A „Megtartani-Kidobni-Elajándékozni” módszert reflexből felejtse el, nem működik, hiszen minden, amit egy kicsit is kedvel, a művelet végén visszakerül a szekrénybe.

51471079
Carlo Allegri / Europress / Getty

Vannak olyan ruhadarabok, amelyeket ne számoljon bele a 37-be: ilyen az edzőruha, az ékszerek, a kiegészítők, a táskák, az úszóruhák, a pizsamák, a fehérnemű és az a farmer, amit szobafestésnél szokott használni. Ezek mind maradhatnak. Az ideális 37 pedig így áll össze: 9 cipő, 9 alsó (nadrág, szoknya, stb.), 15 felső, 2 ruha és 2 dzseki. Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok: Rector ruhatára is változott tavasszal, amikor több átmeneti kabátot váltogatott és kevesebb felsőt, nyáron pedig valószínűleg kevesebb dzsekit visel és valószínűleg a topokat gyorsabban rotálja majd.

Ha megvannak a kiválasztottak, akkor annyi a dolga, hogy azokat viselje egy szezonon át. Új ruhát nem vehet hozzájuk: csak az évszak utolsó két hetében szerezheti be azt, amire a következő ruhatárhoz szüksége van – persze csak akkor, ha akad ilyen.

Felmerül a kérdés: vajon miért van szükség 9 cipőre? Rector szerint azért, mert azokkal lehet a leginkább feldobni egy szettet, továbbá azért, mert soha nem tudhatjuk, milyen olyan alkalom lesz a jövőben, ami különleges lábbelit igényel. Ilyen lehet mondjuk egy esküvő – amivel egyébként jócskán előre tud tervezni.

Lehet-e több kapszulakollekciója?

A válasz igen. Abban az esetben, ha a hétköznap viselt ruhái (például munkahelyi dress code miatt) teljesen máshogy néznek ki, mint azok, amiket hétvégén visel, akkor alakítson ki két ruhatárat. A darabszámot azonban tartsa alacsonyan: mondjuk 20 ruhadarab hétfőtől péntekig és 15 szombatra, illetve vasárnapra.

Mi történik a szezonok végén? A ruhák három helyre kerülhetnek: átviheti a következő évszakra, elteheti jövő ilyenkorra és elajándékozhatja őket.

Ön mit gondol?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra