Magyar találmány segítheti a látássérülteket

Nawen névre hallgat és magyarok fejlesztették ki azt az ultrahang-alapú eszközt, amely a látássérültek fehér botját "egészíti ki". A projekt pénzgyüjtő kampánya május 29-én indul, az ötlet pedig egy kiállítás inspirációjául is szolgált.

Az említett eszköz a fehér bot egyébként 70 centiméteres hatótávolságát 4 méterre növeli és ultrahang keltette rezgésekkel jelentősen kiterjeszti a térbeli tájékozódást - megelőzve ezzel számtalan sérülést, amit legtöbbször fejmagasságban szereznek. A kézfejen is viselhető és ütésálló, ráadásul szerethető formára tervezték: a prototípusok egyike például katicabogár burkolatot kapott, amivel a gyerekekre is gondoltak az alapítók.

1-1198x800
nawen.org

„Mindamellett, hogy szerettünk volna egy biztonságosabb tájékozódást elősegítő megoldást alkotni, egy sokkal szélesebb, kevésbé jó anyagi körülmények között élő réteg számára is elérhetővé kívántuk tenni az eszközt, ami egyébként sokkal kényelmesebb, ergonómikus viseletet biztosít a piacon kapható megoldásokhoz képest, ráadásul harmadannyiba kerül majd” -állítja Jakub János, a hardvert fejlesztő team technológusa.

Indiegogo-kampányuk május 29-én indul, melynek célja, hogy a készülék még idén sorozatgyártásba kerülhessen. Ezzel szinte egy időben a divatszakma jeles képviselőivel karöltve megnyílt “SeeMore” elnevezésű kiállításuk (június 2-ig látogatható 15 és 19 óra között), a budapesti Corner Design Store-ban, melyen hazai divattervezők Braille-írás inspirálta öltözék kiegészítői kerülnek bemutatásra, majd pedig jótékonysági árverésre. A töbek között táskákról és ékszerekről készült fotókat megtalálja lenti galériánkban is.

A rendezvény partnere a Láthatatlan Kiállítás is, mely speciális eseménnyel készült a kiállításra: az aukció bevételének jelentős részét közvetlenül is jótékony célra használják fel látássérült gyermekek támogatására a „Szól a Szív ...” Alapítványon keresztül.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek