Íme 6 divattipp, amit a Mad Menből tanultunk

Áprilistól májusig adja le az AMC a tengerentúlon a hatvanas-hetvenes Amerikáját bemutató sorozat, a Mad Men hetedik szériájának befejező részeit: itt a remek alkalom, hogy még egyszer betekintsünk az érdekes sorsú karakterek látványos ruhatárába. Ahogy az előző hat és fél évadban, természetesen ezúttal is Janie Bryant jelmeztervező felelt a kosztümökért, melyek legalább annyira hozzájárultak a történelmi hitelessége miatt is elismert sorozat sikeréhez, mint az állandóan jelenlévő dohányfüst és a féktelen alkoholfogyasztás.

A stylistnak köszönhetően még évekig emlegetjük majd a gondosan és szakszerűen kiválasztott jelmezeket, amelyekben a 2007 óta műsoron lévő sorozat hősnői divatot teremtettek. A feltörekvő karrierista Peggy Olsen például teljes stílusfejlődésen ment keresztül, míg a teltkarcsú nőket képviselő, vörös hajú Joannak már kiforrott volt a stílusa a kezdetekkor is. A redonline.co.uk szerkesztői összeállítottak egy listát arról, hogy melyek azok a szépség- és stílustrükkök, melyeket a Reklámőrülteknek köszönhetünk, de a hajtás után megtudhatja azt is, hogy mit gondol a sorozatbeli karakterekről a produkció jelmeztervezője, Janie Bryant!

1. Nem ciki, ha a ruhánk színe megegyezik a hajunk színével

A titkárnőből cégtárssá avanzsált dögös Joan többször is bebizonyította az elmúlt hét évadban, hogy a nőies vörös hajhoz igenis passzolnak az árnyalatában hasonló, gesztenyebarna és rozsdabarna ruhák, ahogy az azzal éppen ellentétes árnyalatok is, mint például a zöld vagy a lila. „Ilyet ma már nem láthatunk. A késő nyolcvanas és a kilencvenes évek színpalettája annyira lekorlátozta a férfiak és a nők öltözködését. Mindig is tetszett az az elképzelés, hogy ékszerekkel tegyük még erősebbé, szexibbé Joan karakterét. Ez egy régimódi női trükk, amit már egyáltalán nem használnak napjainkban. Joanra ikonként tekintenek a molettebb nők, hála annak a téves felfogásnak, miszerint a csinos nők mind véznák. Örülök, hogy Joan öltözködésének köszönhetően a teltkarcsú nők ma már nem rejtegetik alakjukat, sőt inkább büszkén felvállalják azt” – mondta a stylist, Janie Bryant.

2. A virágos ruha sosem kopik ki a divatból

Ez az egyik olyan trend, amit garantáltan talonban tartanak a divatházak a tavaszi-nyári kollekciók tervezésénél. Nem volt ez máshogyan a hatvanas-hetvenes években sem, a sorozatban leginkább a kertvárosban élő Bettyt, Don Draper első feleségét láthattuk ilyen stílusos, örökzöld darabokban. A szőke feleség elsősorban gyöngynyaklánccal és pasztell színű kardigánokkal viselte a virágmintás darabokat.

3. A ruhának hatalma van

A munkaruha ma már nem jelent egyet a hétköznapi megjelenéssel és az egyszerűséggel. Egy olyan visszafogott, de figyelemfelkeltő kreáció, amiben jól érezzük magunkat, önbizalmat is ad, aminek köszönhetően magabiztosabbnak, erősebbnek és szexibbnek látnak minket mások. Ezek pedig olyan ütőkártyák, amik mindig jól jönnek egy irodai környezetben. „A munka világában helytálló Peggy karaktere változott a legtöbbet az évek során, ami a vállalaton belüli ranglétrán való feljebb jutásának is betudható. A szemünk előtt vált titkárnőből erőskezű üzletasszonnyá. Joannal ellentétben nála nem kapott akkora hangsúlyt a nőiesség. Az egyik dolog, amit mindig is szerettem Peggyben, hogy az ő karaktere nem rendelkezik olyan nagyszerű stílusérzékkel. Őt jobban érdekelte a munkája, mint az, hogy mit visel” – magyarázta Janie Bryant.

4. A piros mindig vonzza a tekinteteket

Nem véletlen, hogy Joant is sokat láthattuk ilyen árnyalatú, alakot kiemelő egyrészesekben. Mi is szerettük, amikor skarlátvörös színű, mellvillantós szerelésekben lejtett végig a Roger Sterling iroda folyosóin vagy sürgött-forgott a férfiakkal teli tárgyalóban. "A kamasz Sally lázad az anyja ellen. Kettejük harcát úgy érzékeltettem, hogy egy másik színpalettára állítottam rá Sallyt, aki nagyon izgalmas és intenzív, narancs, zöld illetve vörös színű vintage ruhákat kapott. Nem úgy, mint Betty, akinek ruhatára a jeges színpalettán mozog. Szinte sosem láthattuk Bettyt narancssárga vagy zöld ruhában, sőt pirosat is csak olyan különleges alkalmakkor viselt, mint a karácsony vagy a Valentin nap. Betty túl kifinomult, elegáns és gyönyörű, nem mutatott volna jól egy narancs színű ruhában. Az esetében a camel, a halványkék és a halványrózsaszín bizonyultak jó választásnak” – avat be a kulisszatitkokba a stylist.

5. A kesztyű, mint elegáns kiegészítő

Nem véletlen, hogy George Clooney csinos nejét is lencsevégre kapták már olyan hosszú, könyékig felhúzható kesztyűben, mint amilyet a két gyermekes Betty viselt egyes epizódokban. Sajnos nem a legkényelmesebb és legpraktikusabb kiegészítő, de nézzük a jó oldalát, még a legunalmasabb ruhát is képes feldobni. „Sally példaképként tekintett Meganre, aki az új, fiatal nő volt Don életében. Ezért hoztam létre ezt a stílusbeli különbséget Megan és Betty között, aminek köszönhetően ennél jobban már nem is különbözhetne egymástól a két nő. Megan egy teljesen más korszakban lépett be a sorozatba, egy más típusú nőt képviselt. Megannek fontos az önmegvalósítás, míg Betty inkább az az elfojtott nő, aki soha nem lehet boldog. A sors fintora, hogy Betty egy okos, művelt nőnek számított, akinek volt karrierje, világ látott volt, beszélt olaszul. Mikor férjhez ment, akkor mégis azt várták tőle, hogy mondjon le a függetlenségéről” – meséli a tizenhárom Emmy- és négy Golden Globe-díjjal jutalmazott alkotás jelmeztervezője.

6. Az alakot kiemelő ruha mindig jó választás

Joan, Betty és Peggy ruháinál általában kulcsfontosságú elem volt a dekoltázs kiemelése. Míg Betty és Peggy általában V-nyakkivágású ruhákat kaptak a jelmeztervezőtől, addig Joanon inkább a szélesebb, kör vagy szív nyakkivágású kreációk landoltak. „Sok kedvenc ruhám van, szerettem Peggyn a nadrágkosztümöket, Megan Pucci ruháját, amiben Donnal látható a repülőtéren, mint a megtestesült Los Angeles-i nő. Nagy népszerűségnek örvendett Joan masnival átkötött piros karácsonyi ruhája, illetve Megan fekete miniruhája, amiben a Zou Bisout adta elő a manhattani apartmanban. Emlékezetes volt Betty rózsaszín pongyolája, amiben galambokra vadászott cigarettával a szájában, de nem feledkezhetünk meg Harry kétsoros, mustársárga zakójáról Los Angelesben és arról a kék kabátról sem, amit Don viselt Olaszországban. Szerettem Don Drapert kékbe és selyembe öltöztetni. Annyira álmodozó és nagyszerű megjelenést kölcsönzött neki" – emlékezik vissza Bryant.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra