17 trend, ami divatba jön majd ősszel

Alig pár héttel a 2015-ös őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét után nagyjából összeállt a fejünkben a kép, hogy milyen ruhadarabokban és kiegészítőkben fogunk majd járni a következő szezonban. Talán már csak a szigorú divatszerkesztőkön múlik, hogy a látottakból mit emelnek be a lapokba és hoznak divatba a hűvös időszakban. Addig is nézzék meg a hajtás után a fashionista.com szerkesztőinek összeállítását arról, hogy melyek voltak a legnagyobb trendek a divatfővárosokban!

1. A hetvenes évek stílusa

Jó pár szezon óta népszerűek a földszínek, a természetes árnyalatok, a virágminták és a hippicuccok, amelyek idén számos New York-i, londoni, milánói és párizsi kifutón felbukkantak a Burberrytől kezdve Roberto Cavalliig. Alapvetően minden a hetvenes évek körül forgott a divathéten, csak volt aki a hatvanas évek stílusával keverte az irányzatot, míg voltak akik inkább a szintén trendi kilencvenes évek formáival mosták össze a bohémnek mondott korszakot.

2. Rozsdás színek

A padlizsán és a vadászos árnyalatok mellett általában népszerű az őszi-téli kollekciók esetében a narancsos rozsdaszín, ami idén feltűnt többek között a Céline bemutatóján – a tervező itt fekete bőr betoldással és vajszínekkel lágyította az árnyalatot – és a Fendinél is (ahol a túlméretezett kabátok jelentek meg ilyen színben). Ebben a kategóriában szerettük még Naeem Khan estélyi ruháját, Tracy Reese nadrágszoknyáját, valamint az Opening Ceremony kabátruháját.

3. Olíva- és katonazöld

Az uniszex szín közkedvelt a divatházak körében, meg is lepődtünk volna, ha éppen ezt az árnyalatot hagyják a tervezők a fiókban. Jenny Packham V-nyakkivágású estélyit tervezett olívazöldben, míg Stella McCartney inkább a mélyen dekoltált nadrágkosztümöt részesítette előnyben. Jason Wu fekete szőrmével kombinálta a sötét anyagot, a Pradánál viszont élénk kék, halvány rózsaszín és szürke árnyalatokkal keverték be az őszies hangulatot keltő színt.

4. Az unalmas barna

Nincs őszi-téli szezon barna szerelések nélkül, nem volt ez máshogy az idei divathéten sem, ahol Vivienne Westwood a Fendihez hasonlóan túlméretezett kabátokban gondolkodott, Michael Kors pedig ujjatlan pelerinkabátot készített a klasszikus szabásvonalat követő, térdig érő barna kabátjából. Kors szerint a barnát sötétkékkel és még több barnával hordjuk majd, Anthony Vacarello szerint pedig nem lesz ciki feketével sem összerakni a barnát az év második felében.

5. Rojtok

Annak ellenére, hogy a rojtos ruhákat jópár szezon óta divatban tartják a divatházak, a tervezők idén sem voltak hajlandóak búcsút inteni a látványos trükknek. Olyannyira nem, hogy idén körülbelül száz designer látott benne fantáziát, így várhatóan majd a fast-fashion üzletekben is felbukkan egy-két rojtos szett az ősszel. Ralph Lauren fehér rojtokkal borítaná be a nőket, míg a Sacai egy barna-fekete bőrkabátra applikált rojtokat. Ennél eggyel elegánsabb formában küldte kifutóra a trendet Andrew Gn és Nina Ricci, akik koktél- és estélyiruhákra tették rá a fesztiválszezonon kívül sehova nem illő látványelemet.

6. Bohém cuccok

Meglepődtünk volna, ha éppen ez a trend került volna le a divatházak listájáról, legalábbis annak tudatában, hogy mekkora rajongói lettek a hetvenes éveknek a tervezők. A bohém életet élő tehetős divatrajongók idén többek között Tory Burch, a Giamba, a BCBG Max Azria, az Alberta Ferretti és Roberto Cavalli butikjában költhetnek el vagyonokat az efféle batikolt vagy zsabóval ellátott színes ruhadarabokra.

7. Fehér garbó

A ruhatárunk alapdarabjaként számon tartott garbó idén fehér színben tér vissza, aminek köszönhetően szinte tényleg mindenhez passzol majd. A Marninál barna-bézs-fekete színű ujjatlan szőrmekabáttal küldték kifutóra, Oscar de la Renta klasszikus A-vonalú kabáttal mutatta be, Cedric Charlier pedig V-nyakkivágású, padlizsán árnyalatú felsőrésszel és egy barna övvel átfogott zöld szoknyával mutatta be fehér garbóját.

8. Sportos szerelések

A Chanelnek vagy Alexander Wangnek köszönhetően már nemcsak az edzőteremben viselhetünk sportos ruhadarabokat, hanem akár szórakozni vagy egy randevúra is elmehetünk egy luxuscuccá avanzsált tornacipőben vagy futószettben. A laza, hétköznapias fazon idén feltűnt többek között a Preen és a Rag & Bone kifutóján, de szerettük Alexis Mabille szürke játszósruháját, valamint Tommy Hilgifer kucsmával feldobott pompom-lányos összeállításait is a szezonban.

9. Nadrágszoknya

Bár azon meglepődtünk, miért akarják a tervezők, hogy bő szabású, de rövid nadrágokban járjunk az ősszel, azért a tavaszi-nyári kollekciók után már sejteni lehetett, hogy az őszi-téli szezonban is visszaköszön majd az előnytelen fazon. Vastag, téliesített formában küldte kifutóra a nadrágszoknyáját például Emilia Wickstead, a Valentino és Paul Smith is, kedvencünk pedig Emporio Armani volt, aki fehér inggel és színes szőrmellénnyel kombinálta a bő darabot.

10. Wes Anderson hősnők

Már a tavalyi szezonban is voltak olyan divatházak, melyek például az Oscar-díjra jelölt Grand Budapest Hotel mesevilágából merítettek ihletet a tervezés során. Idén ősszel Emilia Wicksteadnek, a Guccinak, a Ballynak és a Lacoste-nak köszönhetően öltözhetünk elvont Anderson hősnőnek, a tervezők nagy kedvence ezúttal Margot Tenenbaum volt a 2001-es Tenenbaum, a háziátok című filmből.

11. Viktoriánus stílus

A viktoriánus ihletésű magasított nyakú blúzok különösen népszerűek voltak a szezonban. A kollekciókat elnézve a divatházakat vitathatatlanul befolyásolta a Met által szervezett „Death Becomes Her” című kiállítás is. Ilyen fekete-fehér darabokban gondolkodott az őszre többek között a Giles, a Philosophy Di Lorenzo Serafini, a Giambattista Valli és Alexander McQueen is.

12. Irodista blúzok

A klasszikus munkahelyi kedvenc ezúttal nemcsak az irodistákon tűnik majd fel az őszi-téli szezonban, hanem várhatóan sok divatrajongó is beépíti majd ruhatárába az elegáns blúzokat. A trendet leginkább a Chanelnek, Emilio Puccinak és a Bottega Venetának köszönhetjük.

13. Szőrmegallér

A szőrme igazi és kamu verzióban is szupertrendi 2015-ben, olyannyira, hogy nemcsak prémes kabátokat, sapkákat és sálakat vehetünk majd a télen, hanem szőrrel beborított táskákat és cipőket is. Tehát ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a kabátra applikált szőrme gallér még a legszofisztikáltabb kiegészítője lesz a szezonnak. Ilyen gallérral díszített kabátot küldött kifutóra például Matthew Williamson, Jason Wu, az Altuzarra, a Rodarte és Dries van Noten is.

14. Földig érő kabátok

Sok tervező összpontosított idén arra, hogy ne fázzunk a hűvös időszakban, ezért a szokásosnál több meleg és hosszú kabát látott napvilágot. Ezek közül talán a legkevésbé praktikus a földig érő kabát, ami valami miatt elnyerte a tetszését John Gallianónak, aki a saját kollekcióján belül lilában, a Maison Margielánál pedig teveszínben küldte kifutóra a látványos kabátot. A Balmain szerint sárga-fekete csíkos kabátban járunk majd a télen, míg a Marni szerint még 2015 második felében is divatban lesznek a halványrózsaszín télikabátok.

15. Pelerinek

A pelerin népszerűsége azóta töretlen, mióta két-három évvel ezelőtt beépítette kollekciójába a Dolce & Gabbana és a Saint Laurent. Azóta szinte minden divatház elsütötte már valamelyik szezonban. A legmenőbb átmeneti kabátokat idén a Célinnek, a Chalayannak, Christopher Raeburnnek, a Dolce & Gabbanának és Esteban Cortazarnak köszönhetjük.

16. Bordázott anyag

A kilencvenes éveket idéző kötött anyag idén leginkább feketében, sötétkékben, szürkében és pasztellkékben tér vissza a köztudatba. Ilyen meleg és kényelmes anyagból készítette el ruhadarabjait a szezonban többek között a Diesel Black Gold, a Fay, a Charlotte Ronson, a Baja East és az 1205 tervezőcsapata is.

17. Fekete-fehér kockák

Az örök klasszikus párossal szinte lehetetlen mellényúlni. Jól tudja ezt a Chanelen kívül a Sacai is, mely fehér kötött gyapjúval kombinálta a kockás anyagot, de szívesen látnánk a ruhatárunkban a Balenciaga köldök felett elvágott kabátját, valamint a Devastee nadrágkosztümjét is az év második felében. Nézze meg az óriásgalériában, hogy miben járunk majd a következő szezonban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra